Ce evenimente culturale vor avea loc la Constanța. Ce suprize sunt pregătite pentru iubitorii de cultură

Muzeul de Artă
Mai multe evenimente culturale îi așteapăt pe constănțeni în perioada următoare. 

Consiliul Județean Constanța a transmis un comunicat cu lista evenimentelor culturale pregătite pentru iubitorii de cultură. 

Ce surprize a pregătit Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

-La sediul instituției – Expoziția permanentă a muzeului.
-Apariții în mass-media.
-Implementarea proiectului transfrontalier ARHICUP:https://www.minac.ro/proiecte.html.Proiect cultural Black Sea programme (Municipalitatea Nessebar, Muzeul de Istorie a Moldovei Chișinău, MINAC) ARHICUP Black Sea Archaeology, History and Culture Portal - până în noiembrie 2022.Proiect cultural - LDL Living Dabube Limes - MINAC Partener.
  • Expoziția arheologică , Muzeul Carsium –„Viața pe malul Dunării în mileniile V-IV a Chr”.
  • Expoziția din Sala Tezaur este din nou completă, de curând reîntorcându-se de la Madrid cele 19 piese cu care muzeul nostru a participat la expoziția internațională Tesoros arqueológicos de Rumanía. Las raíces dacias y romanas (01 octombrie 2021 – 27 februarie 2022), inclusiv faimosul Șarpe Glykon, piesă unicat, dar și statuile zeităților Isis, Nemesis și Venus.
  • Expoziție temporară: 15 iunie -10 august 2022 – „Arta mozaicului antic și bizantin. Școala de la Alba Iulia.”
  •  Expoziție de pictură și grafică - Mihaela Florescu- Povești cu pietre și albastru - expoziție închinată Dobrogei iulie - august.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Primăria Orașului Hârșova și Liceul  Ioan Cotovu”  Hârșova cu sprijinul CONSILIULUI JUDEȚEAN CONSTANȚA organizează „ȘCOALA DE VARA DE ARHEOLOGIE PENTRU ELEVI DE LA HÂRȘOVA”18 iulie -13 august 2022.Loc de desfășurare: - șantierul arheologic de la portul antic și medieval al cetății de la Hârșova – Muzeul Carsium Hârșova.

Program:18 iulie - 5 august -,,ARHEOLOG PENTRU O ORĂ”- inițierea în ,,tainele arheologiei” și în activitățile specifice șantierului  orele 10:00-11:00.
  • 8 - 12 august - ,,MONUMENTELE ARHEOLOGICE DE LA HÂRȘOVA”-prezentarea de planuri, hărți, fotografii de arhivă, filme scurte despre siturile arheologice din localitate (așezarea neolitică; cetatea antică; cetatea medievală, necropole etc.) orele 17:00-19:00 la Muzeul Carsium.
  • 13 august - festivitatea de încheiere a școlii la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța- ora 10:00.
Activitățile sunt destinate, în această campanie, elevilor din clasele VIII-XII de la liceul ,,Ioan Cotovu” care se vor înscrie pe baza formularului tip atașat ce poate fi depus la Muzeul Carsium sau expediat, pe e-mail, la adresa  minaconstanta@gmail.com cu mențiunea pentru Școala de vară de arheologie de la Hârșova. Coordonarea activităților este asigurată de arheologii Aurel Mototolea și Constantin Nicolae.
Informații suplimentare la Muzeul Carsium Hârșova (telefon 0740233060).

Perioada iulie - august 2022 - Cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, la Constanța. Tema expoziției: FRICA în ISTORIE !Expoziția este prezentată în Piața Ovidiu, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Trăim vremuri în care frica de moarte își arată supremația covârșitoare. Pentru prima oară de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, tema morții a cuprins întreaga lume, trasând zi după zi caracteristicile spațiului public și chiar ale celui privat. Viața noastră s-a schimbat fulgerător, dramatic, înfricoșător. Frica de moarte a pus pentru mulți viitorul Lumii într-o nouă cumpănă. În contextul crizei actuale, confruntată cu șocul social, economic, politic și cultural provocat de pandemia de COVID-19 și, apoi, de războaiele de la granițele României, recursul la partea întunecată a istoriei oferă înțelesuri și speranță. De aici și oportunitatea tematicii „Frica în Istorie” pentru o expoziție de benzi desenate istorice!

 

Expoziția outdoor reunește lucrările realizate pentru Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021: 39 de benzi desenate istorice, cu 198 de planșe, realizate de 42 de autori din România, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru și Polonia.

Până în prezent expoziția ,,Frica în Istorie”, cea mai mare expoziție outdoor de benzi desenate organizată până în prezent în România, a mai fost prezentată în Piața Sfatului din Brașov, în București, la Biblioteca Națională a României, și în centrul istoric al orașului Deva.

La Constanța, expoziția produsă de Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov este organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și suportul Primăriei municipiului Constanța.
Partenerii media naționali sunt Agenția națională de presă AGERPRES, revista ,,HISTORIA”, www.modernism.ro, www.revistacomics.ro.

Totodată, prezentarea expoziției ,,Frica în Istorie” constituie o introducere în atmosfera aparte a benzilor desenate cu tematică istorică, constituind o avanpremieră a Salonului de Benzi Desenate de la Constanța, manifestare organizată în cadrul proiectului „Istorii pontice în benzi desenate” (proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural), în cadrul căreia vor fi prezentate publicului mai multe expoziţii indoor şi outdoor, vor avea loc întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, lansări de noi publicaţii, toate cu subiecte şi tematică istorică. Salonul de Benzi desenate de la Constanța este organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Asociația Bedefililor din România organizează, în perioada 13-15 august 2022.05 august, orele 18:00 – 20:00, în incita Cora City Park - DETECTIV PRIN ISTORIA DOBROGEI – Muzeul de Istorie Națională Constanța, alături de Cora City Park, organizează evenimentul educativ Detectivi prin istoria Dobrogei. Invitatul special Cristian Cealera, introduce în lumea poveștilor de la Marea Neagră iar dacii și romanii de la Asociația „Historia Renascita” vor însoții participanții în descoperirea cetăților și obiectelor antice.Evenimentul este dedicat copiilor cu vârste între 3 ani și 14 ani. Înscrierile se fac la serviciul clienți din Cora City Park până la data de 2 august.Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța derulează în perioada iulie-noiembrie 2022 proiectul cultural cu co-finanțare nerambursabilă AFCN, institulat Istorii pontice în benzi desenate, aria tematică: Arte Vizuale, sesiunea de finanțare 2/2022.Proiectul se axează pe promovarea beneficiilor educației nonformale în cadrul muzeului, prin intermediul mai multor activitati centrate pe nevoia de a găsi metode și mijloace atractive de promovare a valorilor istorico-culturale în rândul copiilor și tinerilor.

În esență, programul cultural cuprinde câteva activități menite să atragă copiii și tinerii în spațiul muzeal, respectiv: elaborarea unei cărți de benzi desenate cu conținut istoric, realizarea unui workshop de benzi desenate, adresat elevilor de gimnaziu și liceu, precum și realizarea unei expoziții itinerante.

Tot în cadrul proiectului, MINA Constanța și Asociația Bedefililor din România organizează, în perioada 13-15 august 2022, Salonul de Benzi Desenate de la Constanța, manifestare în cadrul căreia vor fi prezentate publicului mai multe expoziţii indoor şi outdoor, vor avea loc întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, lansări de noi publicaţii, toate cu subiecte şi tematică istorică.

În cadrul Salonului publicul vizitator va putea să intre în contact cu domnul Puiu Manu, cel mai îndrăgit autor de benzi desenate din România, care va prezenta albumul „Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate” (scenariu Marius Leştaru) precum și cu domnul Dodo Niță, cunoscut istoric și critic al benzii desenate româneşti.Expoziție ceramică în Sala pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, autor Diana Cârjaliu Meliu, perioadă iulie -august.
„Bijuteriile timpului” – expoziție de ceasuri de la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, vernisaj 29 iulie 2022, perioada 29 iulie – 01 octombrie 2022.Grupând 86 de piese de colecție, reprezentând ceasuri de buzunar, de masă și de șemineu, ceasuri de perete și tablouri cu ceas, expoziția oferă vizitatorilor o perspectivă deosebită a evoluției orologeriei în secolele XVIII-XX, ilustrând rafinamentul deosebit care a însoțit acest mesteșug de-a lungul timpului.

Colecția însumează ceasuri provenind din ateliere și manufacturi din Franța, Elveția sau Germania, unele din ele fiind piese lucrate pe comandă specială pentru România.  Amintim, în acest sens, un ceas de mână aniversar, un omagiu adus Centenarului Marii Uniri, realizat de firma Tissot, dar și un ceas de mână produs în Elveția de firma Tavannes, cu scopul de a celebra eroismul lui Tudor Vladimirescu și importanța mișcării sale în clădirea statului român modern.Expoziția „Zeități la Pontul Euxin” care merge în teritoriu la: Adamclisi, Histria și Capidava (05.08.2022), perioada iulie – august.

Expoziție de reproduceri după hărți medievale „Marea Neagră în cartografia europeană”, în județ la cetățile: Adamclisi, Histria și Capidava.Evenimentele organizate în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: www.minac.ro, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia www.facebook.com/minaconstanta/


Evenimente la Muzeul de Artă Constanța 
  • La sediul instituției din Constanța și la sediul Secției „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu – Expoziția permanentă a muzeului.
  • Expoziţia de pictură „Lumi Vegetale” semnată de artista Bogdana Contraş, în perioada 3 iunie – 3 august 2022. Expoziţia este curatoriată de Alexandra Crăciun şi Mădălina Mirea.
  • Expoziția RETROSPECTIVĂ a pictorului Eugeniu Albu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 9 iulie – august 2022.
  • ,,Sentimente marine”- Expoziție de pictură, grafică, sculptură. Expun artiștii Marin Răducu, Florian Mihăilescu, Alexandru Paraschiv, Nicu Dumitrescu, Constantin Grigoruță. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 6 august ora 17:00, în sala Alexandru Ciucurencu și va începe cu un recital de poezie susținut de actorul Geo Dobre. Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 august – 31 august 2022.   
Evenimentele organizate în cadrul Muzeului de Artă Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: www.muzeuldeartaconstanta.ro, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia https://m.facebook.com/people/Muzeul-De-Art%C4%83-Constan%C5%A3a/100010938703292.


Evenimente culturale la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța


Din 15 iulie 2022, Universitatea „Ovidius” Constanța (UOC), în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța a inaugurat, prima minibibliotecă stradală din cadrul proiectului „Raftul verde”, informează prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, de la Facultatea de Litere, manager al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța.Minibiblioteca stradală conține cărți provenite din donații și va fi amplasată la intrarea în campusul universitar al UOC (Aleea Universității, nr. 1).

Proiectul „Raftul verde”, realizat împreună cu o echipă de voluntari ai Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța, este finanțat de Consiliul Județean Constanța și presupune dezvoltarea unei rețele de minibiblioteci stradale destinate publicului iubitor de carte. Astfel, organizatorii anunță că până la finalul lunii octombrie a.c. vor fi deschise alte nouă minibiblioteci, care vor fi amplasate în zone de interes ale municipiului Constanța. BiblioPoint-urile ce vor fi plasate în parcuri (Campus -parc 2 minibiblioteci stradale, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă Constanța – în parc, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța – în parc, parcul Vasile Pârvan - primărie, Faleza Casino Mamaia – în fața Acvariului) și în alte zone pietonale intens traficate: City Mall, Piața Ovidiu etc. Minibibliotecile stradale vor purta sigla Bibliotecii județene, a Consiliului Județean Constanța, a partenerilor și adresa catalogului online.

  „Raftul verde” este un proiect de întâlnire a comunității cu lectura, sub forma schimbului de carte între cititori, într-un spațiu mai puțin convențional, interior sau exterior bibliotecii.

Acest proiect presupune donații de carte de la comunitate pentru comunitate.
  • 5 august – publicații dobrogene de sezon – „Curierul băilor”;
  • 15 august – Istoria culturală a Dobrogei: Revista Tomis și oamenii ei;
  • 22 august- Turism la țărm de mare la început de secol XX: „Constanța și Techirghilor: ghidul ilustrat pentru vizitatori” (1924);
  • Expoziție – „Constanța estivală”;
  • 09 august – 24 august: „Sub semnul Sfintei Maria” – expoziție organizată de către Liga Navală – Careul Doamnelor, în Sala Cataloagelor;
  • Expoziție „Careul Artelor – Amfora” în perioada 10 august – 31 august.Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.
     



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 174

Muzeul Național de Istorie a României Proiectul expozițional „Avram Iancu. Omul, eroul, legenda, 200 de ani de la naștere”, realizat de BNR

17 Apr 2024 413

Licitații Constanța Primăria Techirghiol va reabilita Biblioteca Orășenească și Grădinița cu Program Prelungit (DOCUMENT)

17 Apr 2024 283

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 316

A şasea ediţie a Expoziţiei Filatelice Mondiale EFIRO 2024 se deschide astăzi, 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 395

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 483

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 587

Patru zile de fascinație filatelică. Eveniment la Biblioteca Națională a României

13 Apr 2024 444

Ziua Internaţională a Rock and Roll-ului, marcată de Biblioteca Județeană Constanța

06 Apr 2024 401

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 3224

Istoria Dobrogei - Bibliografie „Harta lui Peutinger” (sec. III)

05 Apr 2024 1713

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 390

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 723

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 378

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 554