Ce găsesc turiştii la mare?Epava de la Costineşti - emblema din sudul litoralului

turisti-epavaEvangeliaCostinesti.jpgToată lumea a văzut epava de la Costineşti, dar puţini îi cunosc povestea. Numele E. Evangelia, încă vizibil, este al patrulea pe care nava l-a purtat în cei aproximativ 25 de ani de activitate. A fost construită la şantierele navale Harland & Wolff din Belfast, şantier unde a fost construit şi Titanicul.

Nava a fost lansată la apă pe data de 28 mai 1942 sub numele de Empire Strength. Vasul a făcut parte dintr-o serie uriaşă de nave care au servit guvernul britanic. Cea mai mare parte a navelor din această serie au fost construite special pentru Ministerul de Război, însă au existat şi nave primite din partea guvernului Statelor Unite, precum şi nave capturate de la puterile inamice. Nava are 131,4 metri lungime, 17,4 metri lăţime şi 10,2 metri înălţime. În martie 1946 a fost cumpărată de Frederick Leyland & Co. Ltd şi a fost redenumită Saxon Star. După ce a fost transferată de mai multe ori unor companii din Liverpool, a revenit în 1959 sub patronajul Blue Star Line Ltd., companie administrată tot de Frederick Leyland & Co. În august 1961 vasul este vândut către D. L. Street Ltd din Cardiff, pentru suma de 117.000 de lire sterline. Noii proprietari au redenumit vasul din Saxon Star în Redbrook. După doar patru ani, în 1965, nava este vândută din nou, de data aceasta către o companie grecească - Hegif Compania Naviera S.A şi redenumită E. Evangelia. Eşuarea acestui vas este destul de controversată şi fiecare sursă are povestea ei referitoare la naufragiu.

Naufragiul - ipoteze şi povestiri

În noaptea de 15 octombrie 1968, vasul s-a apropiat foarte mult de mal şi carena vasului a atins solul stâncos din Golful Francezului, în apropierea Costineştiului. În acele vremuri, Costineşti era un sat de pescari, iar conform spuselor unui localnic care se afla pe mare la acele ore fatidice, marea era liniştită, dar învăluită de o ceaţă foarte deasă. Epava este aşezată pe stâncile calcaroase din zona golfului. Sunt porţiuni în care apa are 2-3 metri adâncime, iar în acea zona de stânci calcaroase se află şi cea mai mare peşteră subacvatică din România. Una dintre legendele ţesute în jurul acestei nave spune că vasul a aparţinut armatorului grec Aristotel Onassis şi ca el s-a înţeles cu căpitanul vasului să eşueze sau să scufunde vasul, cu intenţia de a încasa banii de asigurare, pentru că nava mai avea drept de navigaţie doar 2 ani. Dar există şi poveşti în care se spune că din cauza vizibilităţii reduse pe timpul unei furtuni echipajul a confundat luminile Costineştiului cu Portul Constanţa şi s-au apropiat prea mult de mal. Se mai spune că vasul era plin de portocale şi ca ele au umplut plaja din Costineşti. Alta poveste ţesută în jurul navei este cea legată de o explozie la bord, care ar fi cauzat găurile uriaşe. Cert este că epava Evangelia a devenit un simbol al Costineştiului şi va mai rămâne ceva timp, până ce va fi dezmembrată bucată cu bucată de către localnici şi vândută la fier vechi.



Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în intersecția de la Costinești! Trafic îngreunat în zonă (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1930

Achiziții Constanța Primăria Costinești, contract cu o firmă din Schitu pentru amenajarea de borduri și pavele

08 Apr 2024 342

Licitații Constanța Primăria Costinești se digitalizează cu bani din PNRR. Sistemul informatic integrat, furnizat de Integrisoft Solutions SRL (DOCUMENT)

04 Apr 2024 636

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Speranța Castelu, victorie cu 13-0

03 Apr 2024 1783

Afaceri Constanța Primăria Costinești vrea să cumpere mobilier pentru Școala Gimnazială Mihai Eminescu (DOCUMENT)

01 Apr 2024 505

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 549

Cumpărări directe Constanța Eiluminat Electrical Solutions SRL, din București, contract cu Primăria Costinești pentru iluminat stradal cu telecomandă și jocuri de lumini (DOCUMENT)

24 Mar 2024 442

Licitații publice Cât vrea să plătească primăria Costinești pentru extinderea sistemului de supraveghere video?

14 Mar 2024 1391

Afaceri Constanța Firme noi în Costinești! Iată cine și-a deschis afaceri

13 Mar 2024 1308

Amânare în procesul dintre prefectul județului Constanța și primarul comunei Costinești. Dosarul, pe rolul Tribunalului Constanța

13 Mar 2024 445

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele

11 Mar 2024 1515

Licitații Constanța Primăria Comunei Costinești cumpără echipamente și resurse tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ (DOCUMENT)

07 Mar 2024 591

Misiunea de cercetare a Forțelor Navale Române în raionul maritim Costinești – Tuzla - 23 August - Mangalia s-a încheiat

07 Mar 2024 665

Reacția MApN după depistarea minei de la Costinești, județul Constanța

07 Mar 2024 588

Mină la malul mării, în Costinești, județul Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1522