Ce prevede noua lege de protecție a animalelor. Zoofilia, pedepsită mai aspru (DOCUMENT)

Câine, sursa foto:unsplash/ Justin Aikin
  • Rănirea cu intenție a animalelor va putea fi pedepsită cu închisoarea
 
 
Un proiect de lege, care modifică Legea 205/2004 privind protecția animalelor, va include în categoria relelor tratamente aplicate animalelor și zoofilia. Proiectul a trecut de cele două camere ale Parlamentului și a fost promulgată de Klaus Iohannis.
 
Așadar, se vor majora pedepsele cu închisoarea, de la trei luni la un an, cât sunt prevăzute în prezent, la șase luni și până la trei ani sau cu amendă pentru:
 
  • intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi tăierea urechilor, a cozii, a corzilor vocale, îndepărtarea chirurgicală a ghearelor etc.;
  • despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioadă minimă specifică speciei pentru înțărcare;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.
 
Pedepse cu închisoare de la un an și cinci ani sau amendă vor fi introduse pentru:
 
  • folosirea animalelor sălbatice, indiferent de cât de blânde sunt, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane sau alte spectacole similare;
  • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • rănirea cu intenție a animalelor.
 
Stăpânilor care săvârsesc de două ori faptele de mai sus li se vor confisca animalele. Ele vor fi cazate în adăposturi care funcționează pe lângă consiliile locale, în vederea adopției sau a valorificării, în condițiile legii.
 
Pedepse cu închisoare de la doi la șapte ani vor fi introduse pentru următoarele infracțiuni:
 
  • uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  • schinguirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • zoofilie.
 
Nerespectarea obligației stăpânilor de a oferi animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală va fi sancționată mai drastic, cu o amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei. În prezent, amenda pentru această faptă este cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei.
 
Polițiștii din cadrul Poliției Române care emit pe loc un ordin de plasare a animalului în adăpost pe o perioada de 45 de zile, vor putea să îl încredințeze unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii. Vor putea face acest lucru nu doar pentru animalele rănite sau schinguite, dar și pentru cele supuse zoofiliei.
 

Noua lege poate fi consultată în secțiunea „Documente”
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Pedeapsă complementară - interdicţie de a deţine animale pentru o perioadă de până la 5 ani
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea privind protecția animalelor, modificată Pedeapsă complementară - interdicţie de a deţine animale pentru o perioadă de până la 5 ani

13 Apr 2022 1059