Ce putem vedea pe cerul nopții în intervalul 10 și 12 august


 Saturn, foto: Facebook/ Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”După o perioadă de 7 luni planeta Saturn începe să fie vizibilă seara.

Îl puteți vedea pe Saturn dacă priviți înspre sud-est, nu foarte sus față de orizont, pe la ora 23, ca o stea care nu pâlpâie.

Planeta este cel mai strălucitor astru din zona în care se află, așa că nu este greu de identificat., transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. 

Între 10 și 12 august Luna se va afla în preajma planetei, așa că o puteți folosi.



Despre Saturn 

Saturn este a șasea planetă de la Soare și a doua ca mărime din Sistemul Solar, după Jupiter. Este un gigant gazos cu o rază medie de aproximativ nouă ori mai mare decât cea a Pământului. Deși densitatea sa este de doar o optime din densitatea medie a Pământului, datorită volumului său mare, masa lui Saturn este de 95 de ori mai mare decât cea a Pământului. Numele derivă de la zeul omonim al mitologiei romane, omologul titanul Cronos, din mitologia greacă; simbolul său astronomic (♄) este o reprezentare stilizată a secerei zeului agriculturii., scrie wikipedia.org. 

Interiorul lui Saturn este cel mai probabil compus dintr-un nucleu de fier–nichel și rocă (compuși de siliciu și oxigen). Nucleul este înconjurat de un strat de hidrogen metalic, un strat intermediar de hidrogen lichid și heliu lichid și, în cele din urmă, un strat exterior gazos. Saturn are o nuanță galben pal datorită cristalelor de amoniac din atmosfera sa superioară. Se crede că un curent electric din stratul de hidrogen metalic dă naștere câmpului magnetic planetar al lui Saturn, care este mai slab decât al Pământului, dar are un moment magnetic de 580 de ori mai mare decât al Pământului datorită dimensiunii mai mari a lui Saturn. Puterea câmpului magnetic al lui Saturn este în jur de o douăzecime din cea a lui Jupiter.


Atmosfera exterioară este în general calmă deși pot persista tipare prelungite de furtuni. Pe Saturn suflă vânturi de aproximativ 1.800 km/h, mai puternice decât pe Jupiter dar nu la fel de mare ca cele de pe Neptun. Pe baza studiilor asupra inelului C al planetei, în ianuarie 2019 s-a stabilit că o zi pe planeta Saturn are 10h 33m 38s +h 1m 52s−h 1m 19s . 

Cea mai faimoasă trăsătură a planetei este sistemul său inelar proeminent, care este compus în mare parte din particule de gheață, cu o cantitate mai mică de resturi stâncoase și praf. S-a confirmat descoperirea a 83 de sateliți care orbitează planeta, dintre care 53 au nume oficiale. Titan, cel mai mare satelit a lui Saturn și al doilea ca mărime din Sistemul Solar, este mai mare decât planeta Mercur, deși mai puțin masiv și este singurul satelit din Sistemul Solar care are o atmosferă substanțială.

Văzut de pe Pământ, Saturn pare a fi o stea strălucitoare pe cer, ușor vizibilă cu ochiul liber. Abia după inventarea telescopului, însă, i-au fost descoperite inelele și sateliții. Deși calitatea instrumentelor de observare a evoluat, trimiterea sondelor spațiale a dezvăluit detalii fără precedent. Sondele Pioneer 11, Voyager 1 și Voyager 2 au trecut aproape de Saturn, dar complexitatea descoperirilor lor a motivat trimiterea unui orbitator, Cassini, care a trimis sonda Huygens pe suprafața lui Titan.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vrei să lucrezi la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia? Mai multe posturi, scoase la concurs

11 Apr 2024 908

Firme Constanța Un bărbat din Egipt și-a deschis firmă în Mangalia. Cu ce se ocupă

07 Jan 2024 702

#ConstanțaEsteBine 18 noiembrie 2023. Suntem în ziua lui Saturn

18 Nov 2023 844

Plaja din stațiunea Saturn, invadată de meduze uriașe (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Nov 2023 914

Peste 940 milioane lei Iată ce vizează cel mai recent contract semnat între ABADL și firma care se va ocupa de reducerea eroziunii costiere de pe litoral

16 Nov 2023 1097

Primăria Mangalia solicită insolvența firmei Preponderent SRL, ce deține trei hectare din pădurea Comorova!

11 Oct 2023 1087

La plajă în luna octombrie! Constănțenii și turiștii au profitat de vremea bună! Imagini din stațiunea Saturn (FOTOREPORTAJ+VIDEO)

07 Oct 2023 1132

Ministerul Apărării Naționale bagă în reparații vedeta maritimă de scafandri Saturn 286 (DOCUMENT)

07 Sep 2023 727

Filiala PNL Constanța, gazdă a Școlii de Vară a Organizației Seniorilor din PNL

04 Sep 2023 964

Crimă Mangalia Cine deține și administrează hotelurile unde au lucrat cele două tinere din Vaslui?

13 Aug 2023 13129

Știri Constanța azi UPDATE. Copil scos la mal inconștient, pe plaja din Saturn

12 Aug 2023 2665

E-Distribuție Dobrogea Mai mulți consumatori din Constanța, Techirghiol, Săcele și Saturn rămân fără curent electric azi

01 Aug 2023 1139

Tânăr de 17 ani la un pas de inec pe plaja din stațiunea Venus

25 Jul 2023 1015

O firmă din Mangalia deschide noi puncte de lucru în stațiunile din sudul litoralului

19 Jul 2023 881

Complexul Tosca din Saturn, scos la închiriere de către THR Marea Neagră SA

04 Jul 2023 1431