Ce reglementări sunt pregătite pentru intrarea în legalitate a activităţii de tip ridesharing. Ce costuri implică (document)


Intrarea în legalitate. Şoferii care lucrează pentru aplicaţii de ridesharing precum Uber sau Bolt vor putea continua să facă asta numai în anumite condiţii ce vor fi reglementate prin ordonanţă de urgenţă. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul a fost adoptat marţi, în şedinţa de Guvern.

Astfel, pentru a putea să lucreze pentru aplicaţiile de ridesharing, şoferii trebuie să fie persoane fizice autorizate sau să aibă întreprinderi individuale/familiare ori firme. Una dintre aceste entităţi va trebui să figureze ca proprietar al maşinii folosite pentru transport. Şoferul trebuie să aibă minimum 21 de ani şi doi ani vechime în deţinerea permisului auto de categoria B.

Ei vor trebui să obţină o autorizaţie de transport alternativ de la unitatea teritorială a Autorităţii Rutiere Române. Dosarul de autorizare va necesita, printre altele, cazierul judiciar (din care să reiasă că şoferii n-au fost condamnaţi pentru anumite infracţiuni), avizul medical şi psihologic (din care să rezulte că şoferii sunt apţi) şi un certificat de înregistrare ca transportator.

Autorizaţia de transport alternativ se va elibera în 15 zile lucrătoare, pentru o perioadă de trei ani, şi va costa 300 de lei. Iar pentru fiecare maşină folosită la ridesharing, şoferul va trebui să obţină de la autoritate o copie conformă a autorizaţiei de transport alternativ, cu o valabilitate de unu, doi sau trei ani, contra unui tarif de 100 de lei pentru fiecare an de valabilitate.

Referitor la veniturile şoferilor, acestea vor fi impozitate conform legislaţiei fiscale. Iar în activitatea lor vor trebui să folosească aparate de marcat cu jurnal electronic şi să emită bonuri fiscale şi facturi, indiferent dacă încasează contravaloarea curselor în numerar sau cu cardul.

Apoi, maşinile folosite de şoferii aplicaţiilor de ridesharing vor trebui să fie vechi de maximum 15 ani. Adică vechi de cel mult 15 ani la data la care va expira valabilitatea autorizaţiei de transport alternativ. În plus, autoturismele vor trebui să aibă maximum cinci locuri (inclusiv al şoferului), să treacă de inspecţia tehnică periodică o dată la şase luni şi să aibă asigurare de răspundere civilă auto.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție la țepele taximetriștilor! Care sunt metodele folosite pentru a păcăli călătorii (VIDEO)

02 Aug 2023 1208

În Constanța va opera o nouă flotă de transport alternativ Bolt/Uber! Cine sunt fondatorii firmei

18 Dec 2022 22025

Uber și Bolt, interdicție pentru tarifele diferențiate la orele de vârf. Ce spune Consiliul Concurenței

13 Oct 2022 1416

Consiliul Concurenţei propune reguli noi pentru Uber și Bolt

05 May 2022 1609

Respins la ITP?! Cele mai intalnite 11 motive

05 Mar 2021 7493

UPDATE Accident rutier în Mamaia Nord. Un autoturism a lovit, în plin, un copil

29 Jul 2020 4460

Federația Națională a Sindicatelor Șoferilor din România Scrisoare deschisă către comandantul Direcției Rutiere din Constanța. Are legătură cu flota UBER în municipiu

10 Jul 2020 2336

Uber ajunge în Constanța Aylin Cadîr este primul utilizator care a încercat Uber în Constanța

25 Jun 2020 2161

Parlamentarii au decis Urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Care este termenul pentru intrarea în legalitate a ridesharing-ului

24 Oct 2019 2418

OUG privind reglementarea activității de ridesharing, în dezbatere publică. Ce prevede noua lege

25 May 2019 1751

Ministerul Transporturilor a publicat spre consultare publică proiectul OUG privind activitățile de transport alternativ

23 May 2019 1137

Ce le recomandă ministrul Transporturilor şoferilor companiilor de ridesharing care au fost amendaţi de Poliţia rutieră

16 May 2019 1750

Taximetrişti din Constanţa în marş către Bucureşti. Protest împotriva ordonanţei pentru transportul alternativ gen Uber si Bolt (galerie foto)

17 Apr 2019 3472

Guvernul doreşte să elimine concurenţa Uber şi Clever. Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică, prevede amenzi colosale

04 Mar 2019 2048

Studiu Consiliul Concurenţei analizează efectele economiei colaborative (sharing economy) asupra concurenței

23 Oct 2018 1566