Ce s-a întâmplat cu ancheta în cazul cățelului Bursuc? Decebal Făgădău – „Am hârtii cu răspundere penală. Au prioritate“ (galerie foto)

 
„O jumătate“  de cățel a reușit, din nou, să pună în dialog administrația publică locală din Constanța și iubitorii de animale.  După aproximativ o lună de când Bursuc, căţeleul maidanez, crescut şi îngrijit de Liviu, şi el un om al străzii, a fost luat de lângă cel care îi alina rănile, pentru a fi eutanasiat. Căţelul, căruia îi mai rămăseseră doar două picioare funcţionale, era singurul companion al omului, cei doi avându-se doar unul pe celălalt. Povestea sa a ajuns și la urechile viceprimarului cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, care în ziua în care oamenii au protestat pentru prima dată în fața Clinicii Veterinare a Animalelor Fără Adăpost din Constanța a declarat că vor fi luate măsuri în acest caz.
 
O lună și niciun rezultat vizibil
„Poziţia mea fermă: Dezavuez «canicidul», dezavuez violenţa de orice formă şi sunt împotriva capturării violente a câinilor comunitari... Voi solicita companiei ce are contract cu municipalitatea să normalizeze comunicarea cu cetăţenii, să organizeze târguri de adopţii, aşa cum este normal, să normalizeze modul de adopţie a câinilor comunitari, sau, în caz contrar, reziliem contractul“, declara în urmă cu mai bine de o lună primarul interimar al Constanței.
 


Animale de la Sulina aduse la Contanța?

Vremea s-a scurs, iar ancheta nu pare să fi avut vreo finalitate până acum. Astfel că iubitorii de animale au ieșit, din nou, în stradă. De această dată acțiunea de protest a fost autoriztă chiar de Făgădău, iar iubitorii de animale au protestat în fața sediului Primăriei. Aceștia l-au chemat pe edilul-șef al orașului la discuții și după o jumătate de oră în care protestatrii i-au cerut lui Făgădău „să fie om înainte să arate cât e de domn“, primarul interimar al Constanței a coborât pentru a discuta cu ei. Ei i-au cerut alesului local să le arate contractul semnat cu firma Puppy Vet și să îl rezilieze, să le comunice rezultatul anchetei pe care l-a promis, dar unii erau interesați și de soarta unor câini fără stăpân de la Sulina, care ar fi fost aduși și incinerați la Biobaza Constanța de firma Puppy Vet, care ar avea în administrare acest serviciu și la Tulcea. Făgădău le-a explicat protestatarilor că a lăsat verificarea contractului cu această societate în grija auditorilor de conturi, aflați în control la primărie în aceste zile.
 
 Făgădău  - „Dacă nu aveam probleme cu acel contract, nu se ajungea aici“

„În aceste zile, Curtea de Conturi auditează instituția și inclusiv acest contract. Am raportul. În momentul de față îl analizez și eu. În acel raport sunt o mulțime de lucruri care nu sunt în regulă, nu au fost pe procedura Primăriei. Au fost lucruri nesemnate și asa mai departe. Urmare a raportului Curții de Conturi și a înterpretării lui am cerut punct de vedere avocaților, să îmi spună ce să fac pe viitor. Indiferent de răspunsul de la avocați,  totul va fi pus pe site-ul Primăriei“, le-a spus Primarul interimar oamenilor. „Dacă nu aveam probleme cu acel contract, nu se ajungea aici. Dincolo de aspctete de legalitate și economicitate, auditul de performanță e dat de prezența dumneavoastră aici“, a ținut să precizeze el.
 


„Mai devreme sau mai târziu, contractul acesta va dispărea“

Tocmai de aceea, el a propus să se întâlnească cu reprezentanţii acestora lunar, pentru a rezolva problemele privind ridicarea câinilor vagabonzi de pe domeniul public. 

„Voi face public contractul pe care primăria îl are cu societatea Puppy Vet. Vă adresez invitaţia ca o dată pe lună şi, suplimentar, ori de câte ori doriţi dumneavoastră, să ne întâlnim şi să discutăm aceste probleme şi să le dezbatem în mod corect, pentru a le rezolva, pentru că până acum nu a existat comunicare. Apoi, vă propun să facem o vizită împreună la Ecarisaj. Începând de pe 15 (n.r. iulie) vă adresez invitația ca o dată pe lună, sau când doriți, să dezbatem cum va arăta caietul de sarcini pentru viitoarea procedură de licitație pentru acest serviciu. Pentru că, mai devreme sau mai târziu și în funcție de rezultatele anchetei, sau pe cale naturală, contractul acesta va dispărea“, a fost propunerea pe care primarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău le-a făcut-o iubitorilor de animale, stabilind ca prima întâlnire de acest fel să aibă loc marți de la ora 11.00.
Facem precizarea că am încercat, încă o dată, să luăm legătura cu unul dintre asociații în firmă, însă unul dintre numerele publicate la Registrul Comerțului era al unei persoane care nu avea nicio legătură cu firma iar la altul ne-a răspuns o femeie care ne-a spus, ca și cu alte ocazii, că va transmite meajul nostru celor în cauză și că vom fi contactați. Până la ora închiderii ediției, aceștia nu au transmis niciun punct de vedere. Dacă o vor face vom publica ulterior răspunsul lor.
 
„Voi schimba inclusiv denumirea serviciului“

O altă cerință a ibitorilor de animale a fost aceea ca denimirea serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecție și Deratizare să fie schimbat. „În primul rând pe site-ul primăriei scrie ecarisaj, noi vrem ca acel «ecarisaj» să dispară, și să apară «adăpost pentru animale»“, i-a spus Sorin Belu reprezentantul Baricada Verde, cel care a pus la cale acest protest. „La viitoarea ședință de consiliu local voi schimba inclusiv denumirea serviciului“, a fost promisiunea viceprimarului cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, care a spus că își dorește să facă lucrurile „ca la carte“.
 
„Tot ce nu s-a facut în 25 de ani trebuie să rezolv eu în 6 luni“

Întrebat de ce ancheta privind cazul lui Bursuc și situația de la Biobaza Constanța nu a primit atenția promisă, Făgădău le-a explicat că și aceste lucruri se vor rezolva, dar sunt situații mai grave care au întâietate. „Am hârtii cu răspundere penală. Au prioritate. Așa cum e importantă siguranța dumneavoastră, e importantă și siguranța colegilor mei.  Am 4600 de dosare retrocedare. Tot ce nu s-a facut în 25 de ani trebuie să rezolv eu în 6 luni“, le-a explicat edilul oamenilor.
 
La Biobabză situația a degenerat

Cu știința lui Făgădău, care i-a și anunțat pe cei de la Ecarisaj că oamenii vor veni la Biobază pentru a vedea „la cald“ cum sunt tratați câinii fără stăpân, protestul s-a mutat astfel în fața sediului de pe strada Vârful cu Dor. Odată ajunşi în faţa clinicii veterinare, grupul de protestatari a vrut să vadă în ce condiţii erau transportate animalele care tocmai erau aduse cu duba la sediu. În acel moment s-a iscat o altercație între lucrătorii centrului și protestatarii, astfel că a fot nevoie de intervenția organelor de ordine pentru a calma spiritele. „Oamenii au cerut să vadă cum sunt transportaţi câinii pe căldurile acestea. Şi normal că au fost revoltaţi şi indignaţi atunci când au văzut că animalele erau ţinute efectiv în plasele de prindere, nici măcar în cuşti, iar în duba aceea nu există ventilaţie, astfel că au ripostat“, a explicat Sorin Belu de la Baricada Verde, cel care a organizat acţiunea de protest de ieri. De cealaltă parte, lucrătorii de la Clinica Veterinară spun că iubitorii de animale au devenit foarte agresivi cu ei și au început să îi lovească, fiind astfel nevoiți să cheme echipele de intervenție.
Pentru că spiritele s-au încins, aceștia din urmă au anunţat poliţia, acuzând că ar fi fost închişi în incinta clinicii veterinare a animalelor fără stăpân. 

Citește și: Anchete după eutanasierea căţelului Bursuc. Decebal Făgădău - „Dacă aşa tratăm câinii, aşa ne vom comporta şi noi cu ei“ (documente+galerie foto) 
 
Viceprimarul Decebal Făgădău solicită o anchetă. Protest pentru căţelul Bursuc la Constanţa (video) 
 
Povestea lui Bursuc, câinele eutanasiat, va fi spusă din nou! Constănțenii sunt așteptați mâine dimineață, la Biobază! 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Ana

10 Jul, 2015 11:46

Ce-i drept, cate sa faca deodata acest nou om la carma? Pe de alta parte, daca nu poate singur, sa-si angajeze mult mai multi oameni pe departamentele corespunzatoare!

Constantin

10 Jul, 2015 11:13

Bravo Decebal, asa facea si Mazare in campanie. Chiar crezi ca daca te ocupi de catei uita lumea de afacerile tale?

Articole asemanatoare

Baricada Verde pune la cale un protest Cazul căţelului Bursuc, ecouri după o lună

05 Jul 2015 2468

Iubitorii de animale continuă protestele la Constanţa Asociaţia „Baricada verde“ cere demisia şefului Serviciului de Ecarisaj (galerie foto)

11 Jun 2015 4040

De la Biobaza Constanţa Totul despre firma implicată în drama căţelului Bursuc, ajunsă în presa internaţională (galerie foto)

09 Jun 2015 6267

Sondaj de opinie Credeţi că ar trebui verificată firma care se ocupă de ecarisaj în Constanţa, după cazul căţelului Bursuc?

09 Jun 2015 5880

UPDATE. Viceprimarul Decebal Făgădău solicită o anchetă Protest pentru căţelul Bursuc la Constanţa (video)

02 Jun 2015 6702