Ce se poate vedea pe cerul nopții în luna aprilie (FOTO)




În aprilie se văd bine pe cer seara Venus și Marte, însă în primele 15 zile ale lunii își face apariția și Mercur.

Planeta își face apariția înspre vest, la 30-40 de minute după apusul Soarelui, în aceeași direcție. Practic, poate fi găsită între Venus și orizont. Dacă vedeți un astru strălucitor vizibil în acea direcție, l-ați văzut pe Mercur.


Iată ce ne informează calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic amiral Vasile Urseanu: 

La București, Soarele apune pe la ora 19:46, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 21:28 și durează 12 ore și 37 de minute (la București).

Pe cer, seara, se văd două planete, Venus și Marte. Imediat după apusul Soarelui, în aceeași direcție pe cer, se vede și Mercur. Dimineața se vede Saturn., se precizează în calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic amiral Vasile Urseanu. 

Soarele se află pe cer în constelația Pisces.

LUNA


Luna se vede noaptea pe cer.

Pe 6 aprilie se produce faza de Lună Plină la ora 7:33. Între 5 și 7 aprilie Luna va părea plină și se va vedea toată noaptea.

În noaptea de 6 spre 7 aprilie lângă Lună se va afla steaua Spica din constelația Virgo.

PLANETE PE CER

Seara se văd foarte ușor Venus și Marte.

Venus este cel mai strălucitor astru de pe cer, în afară de Lună, și se vede înspre apus, imediat cum se înserează. Se vede ca o stea foarte strălucitoare care nu pâlpâie și rămâne vizibilă până în jurul orei 23.

Planeta se mișcă printre stele și spre sfârșitul săptămânii se va afla aproape de roiul stelar deschis, vizibil cu ochiul liber, Pleiade sau Cloșca cu pui. Căutați în dreapta sus față de planetă o grupare de 5-6 stele.

Mai sus de Venus, pe cer, se află Marte. Pentru a o găsi priviți deasupra lui Venus, până dați de o stea strălucitoare (Capella). De la aceasta mergeți cu privirea în stânga până ce dați de un astru portocaliu a cărui lumină nu pâlpâie. Acesta este Marte.

Deasupra lui Marte se văd două stele strălucitoare, apropiate una de alta, Castor și Pollux din constelația Gemini.

În primele 10-15 zile ale lui aprilie se vede și planeta Mercur.

Își face apariția înspre vest, la 30-40 de minute după apusul Soarelui, în aceeași direcție. Practic, poate fi găsită între Venus și orizont. Dacă vedeți un astru strălucitor vizibil în acea direcție, l-ați văzut pe Mercur.

Saturn răsare înaintea Soarelui și se vede înspre est, pe la ora 6 dimineața.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna aprilie.

Pe 11 aprilie Mercur se află la depărtarea unghiulară maximă de Soare. Se vede seara pe cer.

Pe 11 aprilie Jupiter se află în conjuncție cu Soarele, adică se află ziua pe cer. Este la cea mai  mare depărtare de Pământ, la distanța de  890 de milioane km.

CERUL LUNII APRILIE

Ursa Mare „tronează” pe cerul de seară. Poate fi văzută înspre nord-est, imediat după ce se înserează. Carul Mare, o parte din constelația Ursa Mare, este mai bine cunoscut de către amatorii de astronomie. Este compus din șapte stele, patru sub forma de patrulater (carul) și trei ca o linie puțin curbată (oiștea).

Prelungiți oiștea carului înspre est și veți da de o stea strălucitoare. Se numește Arcturus (păzitorul ursului) și face parte din constelația Bootes (Bouarul). De la Arcturus, continuând linia pornită de la oiștea Carului Mare, mergeți înspre orizontul de sud-est unde se află o altă stea strălucitoare, Spica din Virgo.

Carul Mare poate fi folosit pentru a găsi steaua Polară. Identificați patrulaterul din Carul Marte și de la ultimele doua stele din el, porniți cu o linie imaginară de la steaua mai slabă către cea mai strălucitoare. Continuați până ce linia se intersectează cu o altă stea strălucitoare. Aceasta este Polaris, steaua nordului. Înălțimea stelei deasupra orizontului (în grade) ne dă latitudinea locului (pentru România aproximativ 45°).
Polaris face parte din Ursa Minor (Ursa Mică) o constelație mai greu de identificat din cauza stelelor mai puțin strălucitoare pe care le conține.

Când priviți spre Carul Mare vedeți șapte stele. Cinci dintre ele au origine comună, formându-se în același loc în spațiu, acum 500 de milioane de ani. Se deplasează împreună prin spațiu și se află la 80 de ani lumină depărtare de noi. O stea ceva mai cunoscută este Mizar, care are o alta foarte aproape (numită Alcor). Cele două stele pot fi văzute separat cu ochiul liber, dar prin instrumentele astronomice se poate vedea că Mizar este dublă la rândul ei.

Pe cer se află două planete care se văd bine: Marte, în Gemini, și Venus, în Taurus.


foto: Facebook/ Observatorul Astronomic amiral Vasile Urseanu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A început perioada Perseidelor! Adevărat spectacol al meteoriților pe cer

22 Jul 2023 1409

Spectacol pe cer Cum se vor vedea seara planetele Venus și Jupiter, în perioada următoare (GALERIE FOTO)

28 Feb 2023 1427

Solstițiu de iarna 2022. Se apropie cea mai scurtă zi din an!

20 Dec 2022 1276

În ziua de 1 decembrie au loc două fenomene astronomice deosebite

28 Nov 2022 2218

Ce putem vedea pe cerul nopții în zilele următoare

10 Nov 2022 1569

La mijlocul lunii august planeta Saturn se află la cea mai mică depărtare de Pământ! (FOTO)

17 Aug 2022 1960

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline

10 Aug 2022 2074

Ce putem vedea pe cerul nopții în intervalul 10 și 12 august

09 Aug 2022 1607

Ce ne va dezvălui telescopul spațial James Webb pe data de 12 iulie. Au fost anunțate și obiectele pe care le vom vedea în imagini

10 Jul 2022 1214

Ce se poate vedea pe cerul nopții în luna iulie

07 Jul 2022 1402

Observatorul astronomic Posibilă ploaie de stele în România în ultima zi din luna mai

25 May 2022 1376

Eclipsă de Lună, vizibilă din România. Când are loc fenomenul

13 May 2022 1745

Eclipsă de Soare. De unde se poate vedea din România. Când va avea loc

08 Jun 2021 1674

20.03.2021 ora 11.37. Are loc Echinocțiul de primăvară. Ce este echinocțiul. Începe primăvara astronomică

20 Mar 2021 3756

Echinocțiul de toamnă 2018. Începând cu 23 septembrie durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească

22 Sep 2018 2271