Ce spune Arhiepiscopia Tomisului despre tezele de doctorat plagiate

  • Arhiepiscopia Tomisului face precizări privind acuzațiile aduse Școlii doctorale de teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța referitoare la tezele de doctorat plagiate.

Comunicatul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului:

„IPS Teodosie nu are 9 teze de doctorat respinse ca plagiat

Referitor la acuzele aduse în presă Școlii doctorale de teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța, Arhiepiscopia Tomisului precizează următoarele:

1. Conducătorii de doctorat nu au studenți-doctoranzi peste limita legală. Conform art.19 din Regulamentul instituțional de organizare a studiilor doctorale în cadrul Universității „Un conducător de doctorat poate îndruma la UOC maximum 20 doctoranzi, indiferent de stadiul în care se află studenţii-doctoranzi”. Actualmente, IPS Teodosie are 17 doctoranzi, iar ceilalți profesori nu depășesc limita de 20 de doctoranzi, cum eronat a fost prezentat public. 
2. Referitor la invalidările prezentate public, din anul 2016 și până în prezent, IPS Teodosie, ca îndrumător,  a avut invalidate un număr de opt teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt invalidate definitiv. În această fază, CNATDCU propune diferite modificări necesare tezelor, după care tezele sunt reanalizate. Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv și doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate și doar una a fost invalidată definitiv, CNATDCU considerând că teza nu a fost modificată corespunzător. 
3. Referitor la „calculatorul” invocat de IPS Teodosie, situația este următoarea: softul antiplagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menționează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5% din teză. În cazul tezelor coordonate de către IPS Teodosie, nici una dintre teze nu a depășit procentul de 5%, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU. 
În concluzie, nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea IPS Teodosie, cum iarăși eronat s-a afirmat public.”

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea „Ovidius” din Constanţa Ce a decis Consiliul de Administrație în cazul tezelor de doctorat vizate, coordonate de prof. univ. dr. ÎPS Teodosie

25 May 2021 839

Universitatea „Ovidius” din Constanţa, precizări despre autenticitatea unor teze de doctorat, coordonate de prof. univ. dr. ÎPS Teodosie

24 May 2021 932

Patru manuscrise, selectate de experții IICCMER pentru concursul tezelor de doctorat pe istorie recentă

30 Sep 2020 920

#citeșteDobrogea Marius Oprea sau despre poezia istoriei

22 May 2020 1967

Zeci de teze de doctorat de la Universitatea „Ovidius”, făcute publice de Ministerul Educaţiei. Universitatea Maritimă - nicio lucrare

06 Mar 2020 5009

Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" a depus reclamaţii de plagiat. Cine sunt cei vizaţi (documente)

11 Oct 2018 1467

Arhiepiscopia Tomisului, subiectul unei teze de doctorat

13 Sep 2012 1132