Cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale NATO în sistem video-conferință. Răspunsul aliat la criza generată de COVID-19


• Dezbaterile au evidențiat rolul important jucat de NATO pentru contracararea pandemiei.

Cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale NATO a fost concentrată pe răspunsul aliat la criza generată de COVID-19, cu abordarea pregătirilor pentru un eventual val doi al pandemiei.

La activitate au participat Înaltul Reprezentat pentru afaceri externe și politica de securitate și Vice-președinte al Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles, precum și miniștrii apărării din Finlanda, Suedia și Australia, având în vedere valoarea adăugată a contribuțiilor acestora în sprijinul efortului NATO de combatere a pandemiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, dezbaterile ministeriale au evidențiat rolul important jucat de NATO în sprijinul aliaților și partenerilor pentru contracararea pandemiei, prin acțiuni specifice cum sunt: zborurile pentru transportul echipamentelor esențiale, operaționalizarea spitalelor de campanie și sprijinirea eforturilor autorităților civile.

În context, miniștrii apărării au aprobat  planul de operații care definește modul de răspuns al Alianței în cazul unui potențial nou val de COVID-19, inclusiv prin crearea unor capacități de depozitare a echipamentelor medicale și operaționalizarea unui Fond pentru finanțarea eforturilor aliate în domeniu. Astfel, ministrul apărării naționale, Nicolae - Ionel Ciucă (foto), a prezentat disponibilitatea țării noastre de a pune la  dispoziția Alianței o facilitate de depozitare a materialelor sanitare din rezerva NATO, ca o contribuție concretă la Planul aliat de răspuns la pandemia curentă.

De asemenea, oficialul român a evidențiat eforturile Ministerului Apărării Naționale întreprinse la nivel național, în sprijinul limitării răspândirii virusului și a protejării populației și forțelor armate.

Totodată, s-a agreat consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienței și pregătirii civile și utilizarea mecanismelor și capabilităților NATO pentru gestionarea efectelor pandemiei, cu accent pe sectoare cum sunt energie, transport, infrastructura critică, telecomunicații și sisteme de sănătate. Au fost subliniate nevoia de intensificare a coordonării inter-aliate în procesul de eliminare a efectelor pandemiei și importanța contracarării campaniilor de dezinformare și de propagandă lansate de unii actori împotriva NATO. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul lui Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primaria Municipiului Constanța, către liberalii constănțeni

20 Apr 2024 481

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 561

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 262

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 414

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu omologul sloven la București

11 Apr 2024 271

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 10 aprilie 2024

10 Apr 2024 298

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu în cadrul unei ceremonii

09 Apr 2024 447

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii

09 Apr 2024 353

Știri Constanța 20 de ani de la aderarea României la NATO, celebrați la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 387

MAE7 aprilie – celebrarea Zilei NATO în România

08 Apr 2024 299

Ziua NATO, sărbătorită de Brigada 9 Mecanizată Mărășești

07 Apr 2024 454

Premierul României, Marcel Ciolacu „În cei 20 de ani de la aderarea la NATO, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil”

07 Apr 2024 509

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 438

MApNMinistrul apărării naționale, la Conferința internațională „Black Sea Maritime Forum”

05 Apr 2024 517

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 465