Cea mai mare companie low-cost din Europa se retrage Aeroportul Kogălniceanu pierde cursele Ryanair

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, nu mai operează pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu (AIMK). Compania irlandeză a fost lansată, pentru prima dată în România, în 2008. Cristian Moldovanu, directorul AIMK, susţine că decizia Ryanair nu îl face fericit, dar şi că nu cunoaşte motivele care au stat la baza acesteia. Are însă... bănuieli.
 
Compania aeriană low-cost Ryanair a început să opereze pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu la începutul anului 2008. Evenimentul a fost, la acea dată, unul de amploare, la aterizarea aeronavei companiei irlandeze participând atunci primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. La momentul lansării, mai marele CJC declara: „Este cel mai important parteneriat public-privat din ţară, iar fără efortul CJC acesta nu ar fi existat. Chiar dacă Tarom nu a reuşit, nici în acest an, să lanseze măcar o rută Bucureşti-Constanţa, iată că noi am adus Ryanair la Constanţa”. Constantinescu spunea, de asemenea, că ziua inaugurării curselor Ryanair pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu va intra în istoria judeţului Constanţa şi aprecia demersul drept „dovada elocventă că autorităţile locale, împreună cu celelalte instituţii, au reuşit să realizeze un parteneriat şi să deschidă o rută importantă pentru Constanţa”.
 
„Nu pot să spun că sunt fericit”
 
Iată însă că 2014 a început cu stângul pentru instituţia condusă de Cristian Moldovanu, fostul purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa şi, de asemenea, fost membru în Adunarea Generală a Acţionarilor AIMK. Potrivit declaraţiilor lui Moldovanu, „compania Ryanair a întrerupt zborurile pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu”. „Nu au mai anunţat nicio intenţie de operare. Nu am primit nici măcar răspunsuri la ce i-am întrebat. Nu mai figurăm în graficele Ryanair”, susţine directorul aeroportului. Întrebat care au fost motivele care au determinat această decizie a Ryanair, Cristian Moldovanu a menţionat: „Este decizia lor, pe care sincer eu nu pot să o înţeleg”.

Moldovanu a ţinut însă să menţioneze că are nişte... „bănuieli” legate de retragerea Ryanair de pe AIMK. „Au o datorie cam mare faţă de noi şi tot amână plata”, declară Moldovanu. Cât de mare? „N-aş vrea să mă pronunţ, dar e destul de mare”, precizează directorul Aeroportului Mihail Kogălniceanu.
Ce înseamnă renunţarea Raynair la Aeroportul Mihail Kogălniceanu? Moldovanu spune că „este, pe undeva, o pierdere atunci când o companie serioasă nu mai operează”. „Nu pot să fiu fericit”, mărturiseşte directorul aeroportului.
E de înţeles, de vreme ce AIMK nu este tocmai un aeroport foarte curtat de companiile aeriene internaţionale. Singura companie străină care mai operează pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu este Turkish Airlines, care în vara anului trecut a deschis relaţia Istanbul - Constanţa şi retur. În rest, pe acest aeroport operează doar curse cargo.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

e.w.

09 Apr, 2014 23:48

care sunt cursele cargo ? sublime dar lipsesc cu desavarsire ...

Pacat

11 Feb, 2014 08:39

O veste proasta, era super ieftina, confortabila si scapam de chinul deplasarii la Bucuresti. Ma indoiesc ca datoria ar fi de vina...

Articole asemanatoare

LIVE CCINA, Paralela45 și Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța, despre vacanțele de vară 2024 (FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 838

Justiție Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, la judecată cu Direcția Finanțelor Publice. Creanțe de peste 70.000 lei

12 Mar 2024 637

Afaceri Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a cumpărat servicii de digitalizare de la o firmă din județul Iași (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 827

Justiție Constanța Conflictul juridic între Aeroportul Mihail Kogălniceanu și Vega Offshore SRL, firma lui Gabriel Comănescu

27 Feb 2024 1024

SN Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța SA a prelungit mandatul lui Horia Mihail Acatrinei, director economic

17 Feb 2024 2863

Miza – penalități Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu SA Constanța cheamă în instanță Ministerul Transporturilor

15 Feb 2024 719

Investiție de peste 200 milioane lei Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” din Constanța prinde contur! (FOTO)

02 Feb 2024 6605

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu - Constanța cumpără agenți de degivrare în sezonul rece

01 Feb 2024 879

Licitații Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a modificat prețul contractului semnat cu Trident Servicii și Mentenanță pentru sistemul de supraveghere (DOCUMENT)

24 Jan 2024 985

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, achiziție de servicii de asigurare facultativă auto tip CASCO (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1006

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Gheorghe Zamani, directorul tehnic de la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 889

Averea și interesele lui Nicușor Suta, directorul operațional al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu (DOCUMENTE)

04 Dec 2023 1205

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Horia Mihail Acatrinei, director economic al Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu (DOCUMENTE)

03 Dec 2023 1491

Directorul economic provizoriu al Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu, mandat prelungit până pe 8 decembrie

28 Nov 2023 894

După ce a contestat licitația, TPF Inginerie SRL câștigă un contract important la noul terminal al Aeroportul Internațional de la Mihail Kogălniceanu (DOCUMENT)

18 Nov 2023 1238