Cel mai longeviv marinar militar, la ceas aniversar. A împlinit 103 ani

Viceamiralul în retragere Mircea Caragea a împlinit marți, 18 ianuarie, venerabila vârstă de 103 ani. Cu acest prilej șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și-a exprimat recunoștința față de importantele servicii pe care le-a adus țării noastre tânărul locotenent Mircea Caragea, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, precum și pentru vitejia şi spiritul său de sacrificiu de care a dat dovadă în cariera militară avută la bordul navelor militare și în alte structuri ale Marinei Regale Române.

„Prin acțiunile dumneavoastră, prin energia și pasiunea cu care ați îndeplinit misiunile primite, ați fost un exemplu de urmat pentru camarazi. Îmi exprim întreaga mea admirație pentru puterea exemplului pe care ați transmis-o generațiilor de marinari militari, cu privire la remarcabila conduită civică, demnitatea și tăria de caracter cu care ați înfruntat, mai bine de patru decenii, vicisitudinile vieții, după ce ați fost trecut în rezervă, în anul 1947, de către regimul comunist, fără prea multe explicații.

Cu profund respect și prețuire, la împlinirea venerabilei vârste de 103 ani, marinarii militari vă prezintă onorul! În numele întregului personal al Forțelor Navale Române, vă urez multă sănătate și zile senine în suflet, bucurii alături de cei dragi și liniște sufletească. LA MULȚI ANI, domnule viceamiral Mircea Caragea!”, este mesajul aniversar pe care Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, i l-a transmis decanului de vârstă al marinarilor militari români.


Conform unui comunicat al Forțelor Navale, viceamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale Române, care a slujit țara, cu onoare și cu cinste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare. Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița, la vârsta de 11 ani, Mircea Caragea a îmbrăcat uniforma militară și a urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova (1930-1938), iar pentru că iubea marea, în anul 1938, s-a hotărât să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Pentru marinarul veteran Mircea Caragea, cea mai frumoasă amintire este faptul că a participat la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”, desfășurat în anul 1939, navă despre care îi place să spună că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea pentru nava-școală „Mircea” este perenă și necondiționață la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.

După absolvirea școlii navale, în anul 1940, prima funcție pe care a îndeplinit-o tânărul ofițer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acțiuni de luptă, fiind ambarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” și la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.

În perioada 1941-1944, actualul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare cu munitie, echipament și alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum și la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie - mai 1944). Pentru faptele sale deosebite de vitejie, citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Național al țării noastre, precum și cu Ordinul „Coroana României”.

La numai 25 de ani, locotenentul Mircea Caragea a schimbat registrul maritim cu cel fluvial, fiind numit comandant militar al Portului Hârșova (1944-1945). Ulterior, a lucrat în Sectorul Fluvial Giurgiu (1945), a îndeplinit funcția de comandant de escadrilă la vedetele fluviale din Galați (1945-1947), după care a fost profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele (1947).

Cariera tânărului ofițer de marină Mircea Caragea a fost curmată brusc, când avea vârsta de 28 de ani, de către regimul totalitar comunist instaurat la putere în țara noastră și, la data de 1 septembrie 1947, a fost trecut în rezervă, dar acest moment nefast nu i-a distrus energia și puterea de a merge mai departe în viață. A urmat o perioadă în care își găsea cu greu un loc de muncă, pe șantiere, ca muncitor necalificat, și, după multe încercări, a fost acceptat, în anul 1955, pe o funcție de grafician la Muzeul de Artă Populară și Folclor, apoi s-a mutat la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde a rămas până în anul 1982, când a ieșit la pensie.

După instaurarea regimului democratic în țara noastră, veteranului marinar Mircea Caragea i-a fost acordat, în anul 1991, gradul de comandor în rezervă și, ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, contraamiral, respectiv viceamiral. În semn de apreciere a faptelor de vitejie realizate în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru exemplara sa conduită civică, Președintele României i-a conferit, în anul 2019, viceamiralului Mircea Caragea Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.


sursa foto: facebook/Forțele Navale Române

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” Exercițiu demonstrativ de neutralizare a unui desant aerian inamic (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Mar 2023 445

Polițiștii și pompierii, în Portul Militar Constanța. Ce se întâmplă acolo (FOTO+VIDEO)

29 Mar 2023 741

Elevi miliari constănțeni, complici la bucurie în cadrul programului „Școala Altfel” (FOTO)

29 Mar 2023 509

Vizită oficială a Șeful Statului Major al Forțelor Navale în Republica Turcia (GALERIE FOTO)

27 Mar 2023 603

Forțele Navale Române anunță Schimbarea comenzii la Centrul 110 Comunicații și Informatică (GALERIE FOTO)

22 Mar 2023 593

Imagini de la eveniment Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, scenarii complexe de luptă în Marea Neagră și pe Fluviul Dunărea (FOTO+VIDEO)

20 Mar 2023 783

Forțele Navale Române anunţă Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”. Scenarii complexe de luptă în Marea Neagră și pe Dunăre

16 Mar 2023 456

Forțele Navale Române promovează cariera militară în județul Neamț. Programul campaniei de promovare

10 Mar 2023 581

Jurământ Militar la Școala de Instruire Interarme „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia (GALERIE FOTO)

25 Feb 2023 707

Comandamentul Flotei, la 127 de ani de la înființarea Diviziei de Mare (GALERIE FOTO)

24 Feb 2023 686

Imagini de la eveniment Grupul de Sprijin al Forţelor Navale, de 65 de ani în serviciul Marinei Militare Române (FOTO)

24 Feb 2023 700

Cum va fi marcată la Constanța Ziua Internațională a Sportului Militar!

17 Feb 2023 713

Forțele Navale Române, obiective pentru anul 2023. „Vom contribui la dezvoltarea conștiinței maritime a publicului din țara noastră" (GALERIE FOTO)

31 Jan 2023 787

Averea și interesele comandorului Virgil Ovidiu Isac, comandant al Centrului pentru Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică al Forțelor Navale (DOCUMENTE)

30 Jan 2023 1497

Ce s-a întâmplat cu mina marină de pe plaja din Sfântu Gheorghe. Forțele Navale Române au făcut anunțul (GALERIE FOTO)

27 Jan 2023 882