Centrul 39 Scafandri Constanța. „Suntem pregătiți să acționăm în apă, pe uscat și în aer”

  • Pregătiri intense pentru ediția de anul acesta a Zilei Marinei Române pentru specialiștii Centrului 39 Scafandri din Constanța, care, și de această dată, vor oferi publicului posibilitatea de a cunoaște câteva dintre tainele meseriei, tehnicile și procedeele de scufundare ale scafandrilor militari, dar și informații despre oamenii din spatele uniformelor.
În cadrul unui antrenament secvențial pentru Ziua Marinei 2021, căpitan-comandorul Daniel Rotariu, Șeful Secției Scafandri de Luptă și Incursiune, a vorbit despre provocările acestei profesii.

Totodată, acesta a explicat ce presupune pregătirea de specialitate a unui scafandru militar, dar și despre cum arată o zi din viața acestuia.

„Am mai mult timp petrecut cu ai mei colegi decât cu familia.

Întotdeauna mi-am dorit să devin scafandru, în special de luptă. Povestea a început în anul 2002, când am participat la câteva competiții sportive militare. Primii pași i-am făcut în anul 2004.

Am obținut brevetul de scafandru, după care am urmat o pregătire specifică scafandrilor de luptă prin parcurgerea unor cursuri de specializare. Zilele unui scafandru de luptă sunt pline de provocări și de satisfacții. Reușim să trecem peste situațiile de criză cu sprijinul familiei, chiar dacă, drept să vă spun, am mai mult timp petrecut cu ai mei colegi decât cu familia”, a spus acesta.


Conform șefului Secției de Scafandri de Luptă și Incursiune, formarea unui scafandru militar se realizează prin parcurgerea unor programe de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare și specializare.

O parte dintre scenariile la care pot răspunde sunt intervențiile subacvatice de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate. Misiunile acestor structuri au un grad de complexitate foarte ridicat, iar pregătirea unui scafandru de luptă se întinde pe durata a doi-trei ani.

„Trăim în aceeași lume, dar avem vieți diferite.

De câte ori ați fost cu o ambarcațiune rapidă pe o mare de gradul trei? De câte ori ați venit dintr-o aplicație în care nu aveați timp să vă schimbați ținuta și, cu toate acestea, ați reușit să îndepliniți toate sarcinile? De câte ori ați văzut Pământul de la o altitudine de 3000 de metri? Trăim în aceeași lume, dar avem vieți diferite. Suntem pregătiți să acționăm în toate cele trei medii: aer, uscat și apă. Continuu, lucrăm la perfecționarea abilităților noastre, atât individuale, cât și colective”, a completat căpitan-comandorul Daniel Rotariu.


Tot el a mai afirmat că scafandrii militari sunt motivați și flexibili. Aceștia beneficiază de suport logistic, de platforme navale, terestre și aeriene necesare inserției și extracției, pentru a răspunde în cel mai scurt timp misiunilor primite, a încheiat acesta.

Căpitan-comandorul Daniel Rotariu a urmat cursurile Liceului Militar de Marină „A. I. Cuza” între anii 1991–1995. La Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, acesta a studiat la Facultatea de Marină Militară, în perioada 1995–2000, și a absolvit un master la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Este militar veteran al teatrelor de operații și a fost recompensat cu numeroase medalii și distincții militare.

Sursă foto: Facebook.com / Forțele Navale Române
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrul 39 Scafandri organizează și conduce Exercițiul multinațional „Eurasian Partnership MCM DIVE 23” (GALERIE FOTO)

19 Jun 2023 1045

Exercițiu multinațional în largul țărmului României de la Marea Neagră și în portul militar Constanța

28 Jul 2022 1157

Două nave şcoală din Turcia ajung în Portul Constanţa. Când pot fi vizitate

10 May 2019 2287

Este Ziua Scafandrului Militar! Din istoria Centrului 39 Scafandri Constanţa. Cine este comandantul. Eroi scafandri (galerie foto)

01 Oct 2018 4036

Centrul de Scafandri din Constanţa are un nou comandant

27 Jul 2018 3495

Elevii din Constanța, pasionați de meseria de scafandru. Sute de solicitări pentru Școala Altfel la Centrul 39 Scafandri – Constanța

11 Apr 2018 2003

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, a vizitat Centrul de Scafandri, Grupul de Elicoptere Tuzla și Portul Militar Mangalia (galerie foto)

04 Feb 2018 7163

Momente emoționante. Doi comandanți de divizioane din Centrul de Scafandri Constanța au ieșit la pensie. După zeci de ani de activitate

20 Sep 2017 5559

Şcoala Altfel la Centrul de Scafandri din Constanţa. Elevii au aflat despre meseria de scafandru (galerie foto+video)

29 Mar 2017 4595

Exerciţiu EPD Mină descoperită aproape de Tuzla. Azi va fi neutralizată (galerie foto)

07 Jul 2016 3210

Peste 40 de scafandri din mai multe țări participă la exercițiul multinațional Eurasian Partnership Dive 16

28 Jun 2016 2522