Cercetare, cooperare şi consultanţă Centrul de Competență pentru Tehnologii Spațiale, inaugurat la Constanța (galerie foto)

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ a inaugurat, ieri, Centrul de Competență pentru Tehnologii Spațiale la Constanța (Cosmomar), marcată prin workshop-ul „Tehnologii spațiale pentru Dezvoltarea Durabilă a zonei marine și costiere a Mării Negre“.

Proiectul Cosmomar este finanțat prin Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR - Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată pentru perioada 2012-2019, prin Agenţia Spaţială Română (ROSA), și este coordonat de Institutul „Grigore Antipa“ Constanța. Structura centrului cuprinde trei componente principale: infrastructura de cercetare, reţeaua de cooperare, colectivul de consultanţă, expertiză şi activităţi de diseminare. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui centru de competenţă în domeniul tehnologiilor spaţiale pentru Regiunea de Sud-Est a României, în vederea: utilizării tehnologiilor spaţiale şi a datelor obţinute prin teledetecţie în dezvoltarea aplicaţiilor de monitorizare şi evaluare rapidă a stării mediului marin şi costier, dezvoltării de biotehnologii prietenoase cu mediul, de tehnologii şi soluţii tehnice cu aplicabilitate în programele spaţiale, precum şi susținerii dezvoltării întreprinderilor mici, mijlocii şi mari de la nivel local şi regional în accesarea oportunităţilor oferite de programele spaţiale naţionale/europene. Printre obiectivele strategice ale Cosmomar, amintim: colectarea, arhivarea şi păstrarea de date oceanografice, creşterea gradului de disponibilitate a datelor oceanografice pentru un grup cât mai mare de utilizatori, promovarea schimbului de date la nivel naţional şi internaţional, asigurarea transferului de date către diferiţi utilizatori, asigurarea transferului de date din diferite surse de date oceanografice, furnizarea de date pentru implementarea politicilor UE în domeniul marin.

Workshop dedicat tehnologiilor spațiale

La workshop-ul „Tehnologii spațiale pentru Dezvoltarea Durabilă a zonei marine și costiere a Mării Negre“, au fost prezentate următoarele comunicări: „Implicarea studenţilor în cercetarea spaţială pentru a-i educa cu privire la sustenabilitatea pe Pământ” - Ramu Damodaran, coordonator al Iniţiativei Academic Impact a ONU, „Utilizarea datelor satelitare în vederea monitorizării stării de bine a mediului marin şi costier” - dr. ing. Simion Nicolaev, director, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină Grigore Antipa, „Prezentarea Proiectului Cosmomar“ de dr. Ing. Razvan Mateescu, director de proiect, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină Grigore Antipa, „Analiza comparativă a caracteristicilor planctonului din Gloful chinez Daya şi regiunea costieră romaneasca a Marii Negre”, „Sisteme de monitorizare la distanţă a ecosistemelor marine costiere” - DanLing TANG, Sufen Wang, Gang Pan, Institutul de Oceanologie pentru Marea Chinei de Sud, „Impactul taifunurilor asupra ecosistemului marin - pe baza analizei datelor satelitare“ - de DanLing TANG, HaijunYE, de la Academia de Ştiinţe, „Platforme de Inginerie colaborativă: Creo și ThingWorx” - Claudiu Fercu, „Tehnologii de fabricație asistată de calculator - sisteme tip 3D Printing“ - drd. Laurențiu Oancea, „Arhitectura de curgere optimizată pentru Celule de combustie cu plăci bipolare/unipolare functionând în condiții de imponderabilitate” - prof. univ. dr. Eden Mamut, „Proiectul Celestial HELIOS“ - prof. Ion Bararu, „Prezentarea Cluster-ului pentru Tehnologii Aerospațiale și Apărare din Bursa” - dr. Mustafa Hatipoglu, Camera de Comerț și Industrie din Bursa, Turcia, „Proiecte Aerospațiale la Tehnocentrul Universității Tehnice Naționale din Kiev” - acad. Michailo Zgurovski, Andrii Shysholin de la Universitatea Tehnică Națională a Ucrainei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.