Cercetătorii Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless au primit premiul Nobel pentru chimie (VIDEO)

Premiul Nobel pentru Chimie. Foto: Youtube/The Nobel PrizeCercetătorii Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless au fost recompensaţi, miercuri, cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2022 pentru "dezvoltarea chimiei clic şi a chimiei bioortogonale", potrivit unui anunţ făcut de făcut de Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, relatează nobelprize.org citat de Agerpres.ro

Americanul Barry Sharpless, considerat pionier al "chimiei clic" - o nouă formă de combinare a moleculelor - devine astfel unul dintre puţinii oameni de ştiinţă recompensaţi cu al doilea premiu Nobel. Chimistul american de la Institutul Scripps Research din California a fost laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2001.

Carolyn Bertozzi, profesoară la Universitatea Stanford, este o pionieră în domeniul chimiei bioortogonale, iar numele său a fost menţionat în mod regulat în ultimii ani în pronosticurile referitoare la acest premiu.

Chimistul danez Morten Meldal este profesor la Universitatea din Copenhaga.

Cei trei vor împărţi premiul în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (circa 920.000 de euro).

Premiul onorează reuşitele lor într-un domeniu care a permis "blocurilor moleculare să se îmbine rapid şi eficient", a indicat academia. Sharpless a fost iniţiatorul acestei teorii, potrivit agenţiei DPA. Ulterior, el şi Meldal au identificat în mod independent reacţia chimică care este esenţială în cadrul acestui proces. Bertozzi a dezvoltat apoi această teorie pentru a crea reacţii
care funcţionează asupra organismelor vii.

Reuşitele lor sunt în prezent utilizate pentru a explora celule, a urmări procesele biologice şi a crea modalităţi mai bune de a ţinti cancerul, spre exemplu.

"Sunt absolut uluită, stau aici şi cu greu pot să respir", a declarat Carolyn Bertozzi, din California, după ce academia a contactat-o telefonic pentru a-i da vestea că a câştigat, conform Reuters.

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Laureații anului 2023, Premiul Nobel pentru Pace

10 Dec 2023 681

10 decembrie 1903 - Marie Curie devine prima femeie laureată a Premiul Nobel pentru Fizică

10 Dec 2020 2505

Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart și Bernard Feringa, laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie

05 Oct 2016 1805

Ştiaţi că...? Într-o zi de 26 iunie, chimistul francez Henri Moissan a descoperit...

26 Jun 2015 1357

Ştiaţi că...? Walther Nernst, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie...

18 Nov 2014 1847

Ştiaţi că...? Marie Curie, inclusă pe lista persoanelor care au schimbat lumea...

07 Nov 2014 4565

Un fizician născut în România, printre laureaţii Premiului Nobel pentru chimie

08 Oct 2014 1722