Ceremonial militar și religios dedicat Zilei Naționale a României, la Tulcea (GALERIE FOTO)

Ziua Națională la Tulcea. Foto: Prefectura TulceaPrefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu și subprefecții Corina – Geanina Terci  și Timur Memet au participat astăzi, 1 Decembrie, la ceremonialul militar și religios dedicate Zilei Naționale a României.

În cadrul ceremonialului, Prefectul a transmis, publicului prezent, mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Naționale a României

„Este sărbătoarea unității poporului și a statului român, moștenire de preț a întregii națiuni române. Astăzi, se împlinesc 104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca națiune, când la Adunarea Națională de la Alba Iulia, reprezentanții tuturor provinciilor istorice românești au decis în unanimitate Marea Unire necondiţionată şi pentru totdeauna cu Regatul României.
Acel moment memorabil, născut printr-o puternică mobilizare politică și socială a înaintașilor noștri, care au dus la împlinire visul de unitate națională, reprezintă și fundamentul României în care trăim generațiile de astăzi.
Așa cum națiunea română este rezultatul evoluției istorice, statul român modern este rezultatul națiunii ca produs istoric. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a venit firesc, după multe alte evoluții esențiale pentru întregirea națiunii române: opera marilor cărturari ai Școlii Ardelene, mișcarea de eliberare de sub domniile fanariote, efervescența mișcărilor revoluționare din 1848, curajul celor două Principate Române de a se uni într-un singur stat la 24 ianuarie 1859, câștigarea independenței în 1877 și, cel mai important, jertfa de sânge a poporului român care și-a câștigat dreptul la autodeterminare în Primul Război Mondial.
Odată cu Marea Unire, poporul român și-a câștigat dreptul la autodeterminare, un act de dreptate binevenit al istoriei noastre. Tot ce a făurit bun România modernă a reușit prin unitatea de voință, când poporul și elitele sale au avut împreună un obiectiv național major. Poporul, teritoriul și suveranitatea au rămas de atunci pilonii de bază ai statului român. Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat și s-a dezvoltat, prin unitate. Împreună, românii și-au apărat teritoriul și suveranitatea. Împreună au alungat regimurile totalitare care ne-au întunecat istoria timp de jumătate de secol. Ne bucurăm astăzi de statutul de membru al Uniunii Europene, aliat respectat și de încredere al NATO și de parteneriate strategice cu alte state care împărtășesc valorile democrației și statului de drept.
Dragi români,
Este minunată emoția pe care o trezesc în noi reușitele oricărui român și izbânzile noastre ca națiune. Cred cu tărie că mândria  de a fi români poate reprezenta un obiectiv de suflet al nostru, al tuturor. Putem contribui la consolidarea acestui nobil sentiment, susținând eficiența instituțională, dezvoltarea economiei și a nivelului de trai, pentru ca toți românii să se simtă bine acasă, într-o Românie ferm ancorată pe axa de dezvoltare occidentală.
Cu gândul la exemplul de unitate al înaintașilor noștri, pe care îi cinstim pentru grija pe care au avut-o pentru viitorul națiunii, am încredere că putem continua ceea ce ei au început și să facem față cu bine provocărilor actuale.
La Mulți Ani, România!
La Mulți Ani tuturor românilor, din țară și din afara granițelor!”
La mulți ani, tulceni!
Ceremonialul s-a desfășurat la Cimitirul Eroilor din municipiu.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Generația de Aur, victorie în meciul de adio. Spectacol și emoții! Un stadion plin, pentru o echipă de neuitat (GALERIE FOTO + VIDEO)

25 May 2024 4154

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, de Ziua Națională a Aromânilor „ Vă mulțumim pentru tot ce aveți mai frumos!”

23 May 2024 642

12 mai 2024, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

12 May 2024 673

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează „Ziua Națională a Portului Tradițional din România”. Iată programul activităților

07 May 2024 534

Astăzi serbăm Ziua Tineretului – Vezi mesajul lui Marcel Ciolacu

02 May 2024 614

Cum alegem corect produse proaspete de sărbători? Recomandările ANPC pentru perioada 1Mai – Sărbătorile de Paști!

30 Apr 2024 379

​DNA Constanța se mută în casă nouă!

17 Apr 2024 1007

25 martie, Ziua Naţională a Republicii Elene. Grecii din Constanța spun „La mulți ani Grecia!”, cu aceeași emoție ca și „La mulți ani România!”

25 Mar 2024 1555

Anunț de participare la licitația publică pentru închirierea unor bunuri proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrația Națională “Apele Române”

28 Feb 2024 547

Regia Națională A Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Constanța anunță publicul interesat asupra deciziei APM pentru amenajamentul ocolului silvic Hârșova

23 Feb 2024 1485

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 610

Ziua Națională a Lecturii celebrată la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

18 Feb 2024 645

Ziua Națională a Lecturii, marcată la Tulcea

18 Feb 2024 604

15 februarie, Ziua Națională a Lecturii. Declarația ministrului Educației, Ligia Deca

04 Feb 2024 1043

Farul Constanța Gheorghe Hagi împlinește 59 de ani pe 5 februarie 2024. Chiar în ziua partidei cu FCSB! „Sper să fiu fericit după meci“

04 Feb 2024 1270