Ceremonial militar și religios dedicat Zilei Naționale a României, la Tulcea (GALERIE FOTO)

Ziua Națională la Tulcea. Foto: Prefectura TulceaPrefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu și subprefecții Corina – Geanina Terci  și Timur Memet au participat astăzi, 1 Decembrie, la ceremonialul militar și religios dedicate Zilei Naționale a României.

În cadrul ceremonialului, Prefectul a transmis, publicului prezent, mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Naționale a României

„Este sărbătoarea unității poporului și a statului român, moștenire de preț a întregii națiuni române. Astăzi, se împlinesc 104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca națiune, când la Adunarea Națională de la Alba Iulia, reprezentanții tuturor provinciilor istorice românești au decis în unanimitate Marea Unire necondiţionată şi pentru totdeauna cu Regatul României.
Acel moment memorabil, născut printr-o puternică mobilizare politică și socială a înaintașilor noștri, care au dus la împlinire visul de unitate națională, reprezintă și fundamentul României în care trăim generațiile de astăzi.
Așa cum națiunea română este rezultatul evoluției istorice, statul român modern este rezultatul națiunii ca produs istoric. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a venit firesc, după multe alte evoluții esențiale pentru întregirea națiunii române: opera marilor cărturari ai Școlii Ardelene, mișcarea de eliberare de sub domniile fanariote, efervescența mișcărilor revoluționare din 1848, curajul celor două Principate Române de a se uni într-un singur stat la 24 ianuarie 1859, câștigarea independenței în 1877 și, cel mai important, jertfa de sânge a poporului român care și-a câștigat dreptul la autodeterminare în Primul Război Mondial.
Odată cu Marea Unire, poporul român și-a câștigat dreptul la autodeterminare, un act de dreptate binevenit al istoriei noastre. Tot ce a făurit bun România modernă a reușit prin unitatea de voință, când poporul și elitele sale au avut împreună un obiectiv național major. Poporul, teritoriul și suveranitatea au rămas de atunci pilonii de bază ai statului român. Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat și s-a dezvoltat, prin unitate. Împreună, românii și-au apărat teritoriul și suveranitatea. Împreună au alungat regimurile totalitare care ne-au întunecat istoria timp de jumătate de secol. Ne bucurăm astăzi de statutul de membru al Uniunii Europene, aliat respectat și de încredere al NATO și de parteneriate strategice cu alte state care împărtășesc valorile democrației și statului de drept.
Dragi români,
Este minunată emoția pe care o trezesc în noi reușitele oricărui român și izbânzile noastre ca națiune. Cred cu tărie că mândria  de a fi români poate reprezenta un obiectiv de suflet al nostru, al tuturor. Putem contribui la consolidarea acestui nobil sentiment, susținând eficiența instituțională, dezvoltarea economiei și a nivelului de trai, pentru ca toți românii să se simtă bine acasă, într-o Românie ferm ancorată pe axa de dezvoltare occidentală.
Cu gândul la exemplul de unitate al înaintașilor noștri, pe care îi cinstim pentru grija pe care au avut-o pentru viitorul națiunii, am încredere că putem continua ceea ce ei au început și să facem față cu bine provocărilor actuale.
La Mulți Ani, România!
La Mulți Ani tuturor românilor, din țară și din afara granițelor!”
La mulți ani, tulceni!
Ceremonialul s-a desfășurat la Cimitirul Eroilor din municipiu.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța organizează licitație publică deschisă, cu strigare, pentru închirierea unor spații administrative

20 Jan 2023 507

Ziua Culturii Naționale 2023. Evenimente la Constanța și Tulcea

15 Jan 2023 757

Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța amână o procedură de licitație publică deschisă

12 Jan 2023 892

Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța organizează licitație publică deschisă cu strigare pentru închirierea unor terenuri

30 Dec 2022 2930

Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța organizează licitație publică deschisă cu strigare pentru închirierea unui spațiu

30 Dec 2022 743

Informare a Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța

20 Dec 2022 614

Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța organizează licitație publică deschisă cu strigare pentru vânzarea unor bunuri

14 Dec 2022 773

Compania Națională „ADMINISTRAȚIA PORTURILOR MARITIME“ SA CONSTANȚA oferă spre închiriere spații administrative în Portul Constanța

13 Dec 2022 1878

Informare a Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța

13 Dec 2022 777

ISU Giurgiu Buletin de presă -05.12.2022

05 Dec 2022 402

Cum a fost sărbătorită Ziua Națională la Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)

02 Dec 2022 1380

Paradă spectaculoasă a motocicliștilor, de Ziua Națională, pe străzile Constanței, în sprijinul orfanilor din centrele de copii (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Dec 2022 1053

Galerie Foto Primăria Cumpăna, evenimente dedicate Zilei Naționale a României

01 Dec 2022 1023

De Ziua Națională a României, sportivei Amalia Niță i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al comunei Lumina (GALERIE FOTO)

01 Dec 2022 2521

Cadre medicale decorate de președintele României de Ziua Națională a României (VIDEO

01 Dec 2022 901