Cezariana la cerere, operatie contraindicata

Ecograful nu dauneaza sarcinii, iar nasterea pe cale naturala trebuie promovata

"Comparativ cu nasterea normala, in cazul cezarienei cresc de aproximativ patru ori morbiditatea si mortalitatea. Nasterea prin cezariana la cerere nu este acceptata, la ora actuala, in Romania ca o alternativa la nasterea obisnuita", a declarat seful sectiei de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conferentiar doctor Vlad Tica * Statisticile intocmite la nivelul tarii noastre arata faptul ca decesul survine la 1 din 10.000 de nasteri normale, in timp ce acesta se produce la 1 din 2.500 de nasteri prin cezariana, insa acest lucru poate fi pus si pe seama bolilor materne preexistente sau coexistente sarcinii * Pentru a nu fi nevoie de interventia chirurgicala, femeile insarcinate sunt sfatuite sa se prezinte la medic pe durata sarcinii si sa faca examenele de ecograf

Nasterea, indiferent ca se produce in mod normal sau prin cezariana, are riscurile ei. Din punctul de vedere al istoriei medicinii, cezariana reprezinta un progres important, ea fiind, in multe situatii, salvatoare atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut. In anumite situatii, cezariana reprezinta unicul mod prin care se poate termina cu bine o nastere. Astfel de situatii sunt reprezentate de marile urgente obstetricale (sangerarile din placenta care acopera in intregime orificiul uterin; dezlipirea prematura a placentei, inainte de nasterea copilului; "caderea" in vagin a cordonului ombilical, punand astfel in pericol hranirea copilului), modul anormal in care se prezinta copilul, suferinta acuta a fatului in uter atunci cand, din diferite motive, fatul nu mai are resurse sa faca fata efortului biologic la care este supus in timpul nasterii. Toate aceste situatii sunt detectate din timp de medic, iar cezariana este salvatoare pentru copil.

Riscurile cezarienei

"Comparativ cu nasterea normala, in cazul cezarienei cresc de aproximativ patru ori morbiditatea si mortalitatea. Nasterea prin cezariana la cerere nu este acceptata, la ora actuala, in Romania ca o alternativa la nasterea obisnuita", a declarat seful sectiei de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conferentiar doctor Vlad Tica. Este normal ca cezariana, care este o operatie si, logic, implica o anestezie, sa fie perceputa ca fiind mai riscanta decat nasterea obisnuita. Statisticile intocmite la nivelul tarii noastre arata faptul ca decesul survine la 1 din 10.000 de nasteri normale, in timp ce acesta se produce la 1 din 2.500 de nasteri prin cezariana, insa acest lucru poate fi pus si pe seama bolilor materne preexistente sau coexistente sarcinii. Complicatiile care pot aparea in timpul nasterii prin cezariana pot fi legate de anestezie, se pot produce sangerari puternice in timpul sau dupa operatie, infectii postoperatorii ale uterului si asa mai departe. In cazul in care viitoarea mama doreste sa nasca prin cezariana, medicii ginecologi recomanda totusi nasterea pe cale normala. "Prima optiune in cazul unei gravide sanatoase, fara alte riscuri precum boli materne, riscuri fetale sau patologie feto-materna, este nasterea vaginala", a mai explicat medicul sef Vlad Tica. Cert este faptul ca numarul deceselor in urma operatiilor de cezariana a scazut considerabil in ultimii ani datorita evolutiei procedeelor si materialelor sanitare medicale folosite in acest scop. In ceea ce priveste Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conferentiar doctor Vlad Tica a declarat ca, din numarul total de nasteri inregistrate intr-un an, 20% sunt nasteri prin cezariana.

Ecografiile sunt indicate

Acesta a mai precizat faptul ca sarcina trebuie urmarita pe tot parcursul ei, fapt pentru care se recomanda prezentarea gravidelor la controalele ginecologice periodice, precum si examenele la ecograf, care nu prezinta absolut nici un risc, nici pentru mama, nici pentru fat, oricat de dese ar fi ele. "Ecografia efectuata cu ajutorul aparatelor uzuale, in special cele efectuate cu ecografia alb-negru, nu a avut niciodata efecte negative asupra fatului sau mamei. Acest fapt este dovedit de lunga perioada de cand se practica ecografia, de peste 30 de ani, si de inexistenta vreunei anomalii determinate de efectuarea ecografiilor", a explicat medicul sef al sectiei de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Numarul optim al ecografiilor care este recomandat de medicii ginecologi este de trei, mai exact cate una in fiecare trimestru al sarcinii. Prima ecografie, efectuata in primul trimestru, are ca scop confirmarea diagnosticului de sarcina, stabilirea situatiei intrauterine a embrionului, a numarului de embrioni, a normalitatii acestuia sau acestora si a varstei gestationale. "Al doilea examen ecograf se efectueaza in al doilea semestru de sarcina si implica evaluarea cresterii fetale si o morfologie mult mai atenta a acesteia, morfologie care este detailata si in trimestrul al treilea de sarcina, impreuna cu cea a anexelor fetale, cum ar fi placenta, in cadrul celui de-al treilea examen ecograf fiind apreciata si oportunitatea nasterii pe cale vaginala, tinand cont de dimensiunile fetale", a conchis medicul sef al sectiei de Obstetrica-Ginecologie, conferentiar doctor Vlad Tica.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța Lucrările continuă la Spitalul Modular (FOTO+VIDEO)

05 Nov 2023 2351

Ministerul Sănătății, alături de Israel, prin mobilizarea de personal medical

09 Oct 2023 835

Știri Constanța Premieră medicală la SCJU Constanţa! (FOTO)

26 Sep 2023 2420

Hotărâre definitivă, la Constanța, în cazul angajaților de la Terapie Intensivă, din Tulcea

10 Aug 2023 999

Papa Francisc în vârstă de 86 de ani, va fi operat de urgenţă, sub anestezie generală la spitalul Gemelli din Roma

07 Jun 2023 1729

Ștefan Hălălău Viața militarului ce a fost închis în lagărul „Peninsula”

19 May 2023 1234

Județul Tulcea achiziționează aparat de anestezie cu monitor inclus, în proiectul „Infrastructură de sănătate transfrontalieră“ (DOCUMENT)

16 Jan 2023 1312

Oficial de la Spitalul Județean Constanța Când va fi reluat programul operator pentru pacienții care erau programați la intervenții chirurgicale (VIDEO)

27 Sep 2022 1344

Operaţii suspendate în Spitalul Județean Constanța din cauza lipsei unui medicament folosit în cazul intervențiilor care implică anestezia generală

25 Sep 2022 1124

Două paturi ocupate la ATI COVID în cadrul Spitalului Județean Constanța

17 Jun 2022 1333

Două paturi ocupate la ATI COVID în județul Constanța

16 Jun 2022 1289

Constanța. Un pacient pozitiv COVID se află la ATI

10 Jun 2022 1424

Secțiile ATI suport COVID-19 din județul Constanța rămân goale

07 Jun 2022 963

Coronavirus. Niciun pacient internat la ATI, în județul Constanța

17 May 2022 1088

COVID Toate paturile din secțiile ATI sunt libere, în județul Constanța

12 May 2022 979