Cheltuială inutilă! După 10 ani în care cartea de alegător a fost eliberată degeaba, de vineri va dispărea în mod oficial

 
  • Cartea de alegător va dispărea, oficial, de vineri
  • Timp de 10 ani, aceasta a fost eliberată, dar nu a fost folosită la nicio sesiune de alegeri electorale

Cartea de alegător va dispărea, în mod oficial, de vineri, urmând ca din acea zi votarea să se facă exclusiv în baza actului de identitate, potrivit unei legi apărute pe 4 august 2020, în Monitorul Oficial. De fapt, multe modificări nu se întâmplă, cartea de alegător nefiind folosită la vot în cei zece ani ce au trecut de la apariția ei.
Legea nr. 162/2020, oficializată marți și care intră în vigoare vineri, stabilește că, de la intrarea ei în vigoare, “prevederile din cuprinsul actelor normative referitoare la cartea de alegător se abrogă”. Totodată, în același moment, se abrogă și HG 697/2000, care stabilește cadrul legal al carții de alegător. Asta înseamnă că, începând de vineri, cartea de alegător dispare complet din legislația României.
 În aceste condiții, exercitarea dreptului la vot se va face doar în baza actului de identitate aflat în termen de valabilitate, cum se întâmpla și până acum. De fapt, deoarece în cei zece ani de la apariția cărții de alegător nu s-a votat, în practică, niciodată în baza ei, votarea se va face ca până acum, adică în baza actelor de identitate.
 Eliminarea cărții de alegător ca document în baza căruia se poate vota a fost decisă de autorități pentru a rezolva două situații. Pe de o parte, pentru a elimina cheltuielile bugetare legate de eliberarea acestor documente, ce au fost, în esență, inutile, iar, pe de altă parte, pentru a elimina o aplicare neunitară a prevederilor legate de cartea de alegător.
Este vorba, mai exact, despre faptul că HG 697/2000 privind cartea de alegator stabilește că acest document este obligatoriu doar pentru cei aflați în țară, românii din străinătate putând vota şi fără carte de alegator.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul, amendat dacă nu elibera „Carta de alegător“

08 Apr 2015 2770