Chestorul Bogdan Despescu, precizări despre rezultatele acțiunilor pe timpul sezonului estival

  • Secretarul de Stat, chestor șef de poliție, Bogdan Despescu a făcut prezentat rezultatele echipelor MAI, pe timpul sezonului estival, în contextul pandemiei.
  • Totodată, purtătorul de cuvânt, Monica Dajbog, a făcut declarații cu privire la acțiunile din ultima saptamana pentru prevenirea și combaterea infractionalitatii.

Bogdan Despescu: „Am considerat că este de interes pentru toți cetățenii și, bineînțeles, de datoria noastră să vă facem cunoscute rezultatele structurilor Ministerul Afacerilor Interne, pe timpul sezonului estival, mai ales în contextul pandemiei.
Așa cum am anunțat și la începutul sezonului estival, am acționat în baza Planului General de Măsuri pentru asigurarea ordinii publice la nivelul întregii țări, aprobat de Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela.
 
Pentru ca cetățenii să fie în siguranță, au acționat, în medie, zilnic, peste 24 mii de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră, piloți, precum și polițiști locali.
 
Efectivele au fost organizate pentru a asigura o prezență activă, la vedere, în stradă, astfel încât să fim mereu la datorie pentru dumneavoastră, în medie fiind prezente în teren aproximativ 5 mii de patrule pe zi.
În acest sezon estival, angajații Ministerul Afacerilor Interne au intervenit, în sprijinul cetățenilor, la peste 395 mii de sesizări, au depistat 1.235 de urmăriți și au prins în flagrant peste   13 mii de autori de infracțiuni.
 
Vreau să subliniez faptul că în acest sezon estival infracționalitatea a scăzut, comparativ cu perioada similară din anul trecut, cu peste 9%.
 
Pe cele mai aglomerate drumuri naționale și autostrăzi, au fost prezenți, zilnic, peste 1.600 de polițiști rutieri care au acționat pentru fluidizarea circulației și prevenirea accidentelor rutiere grave.
 
Au fost reținute 51 mii de permise de conducere și aproximativ 18 mii de certificate de înmatriculare.
 
Acțiunile polițiștilor rutieri au contribuit la creșterea siguranței pe drumurile publice, fiind constatată o scădere cu peste 18% a numărului de accidente rutiere grave.

Peste 3.600 de polițiști de frontieră au asigurat, zilnic, supravegherea, monitorizarea și controlul frontierei de stat depistând peste 6.300 de persoane care încercau să intre ilegal în România, și au aplicat 2.200 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 1,2 milioane de lei.
 
La rândul lor, efectivele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au desfășurat peste 100 mii de intervenții în sprijinul cetățenilor care se aflau în diferite situații de risc.

 
În scop preventiv, inspectorii din cadrul I.G.S.U. au efectuat 8 mii de controale dintre care 1.340 la unități de turism și 1.355 la restaurante, cluburi și terase. Au fost aplicate peste 4.600 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 8 milioane de lei. 
 
Având în vedere numărul mare de cetățeni prezenți pe litoral, au fost luate măsuri suplimentare pentru protejarea acestora și prevenirea faptelor antisociale, fiind detașați în jud. Constanța peste 1.000 de polițiști și cadre I.G.S.U..
În acest sezon estival, au fost operaționalizate 24 de puncte de lucru temporare pentru asigurarea intervențiilor prompte la situațiile de urgență.
 
Așa cum știți, împreună cu celelalte instituții, am acordat o atenție deosebită, acțiunilor de verificare a respectării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID.
La finalul sezonului estival, ne-am fi dorit să anunțăm că NU a fost cazul să dăm amenzi, dar au fost persoane și agenți economici care nu au înțeles să respecte aceste reguli menite să protejeze sănătatea tuturor.
În total, pe toată perioada sezonului estival, la nivelul întregii țări au fost verificate aproape 2,4 milioane de persoane și peste 274 mii de operatori economici.
 
Mulțumim celor care au respectat legea, dar trebuie să conștientizăm că urmează o perioadă în care putem spune că vom da un nou examen al responsabilității: începe școala, vin alegerile, și este necesar să fim mult mai atenți și să ne protejăm sănătatea mult mai bine.
 
Înainte de a încheia, doresc să mulțumesc, în numele conducerii Ministerului Afacerilor Interne, tuturor angajaților pentru că și-au făcut datoria cu profesionalism și implicare, în condiții dificile, fiind expuși unui risc suplimentar în această perioadă.”

Monica Dajbog: „În ceea ce privește combaterea criminalității grave și organizate,  în intervalul 4 - 10 septembrie, polițiștii au desfășurat 24 de acțiuni operative de amploare în cadrul cărora au fost efectuate 108 percheziții domiciliare, pentru destructurarea grupărilor infracționale, în dosare privind săvârșirea unor fapte grave precum spălare de bani, proxenetism, trafic de persoane, trafic de minori, furt calificat sau trafic de droguri de risc.

În urma acestor activități, față de 149 de persoane au fost dispuse măsuri preventive: 40 au fost arestate preventiv și 57 au fost reținute, iar față de 54 de persoane s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau plasarea sub control judiciar.  
În plus, au fost dispuse măsuri asiguratorii în valoare de aproape 3 milioane de lei.

În ultima săptămână, au fost prinși în flagrant 995 de autori de infracțiuni și au fost depistate 82 de persoane urmărite național sau internațional.

În total, în ultimele șapte zile, 115 persoane au fost arestate și 283 reținute.
În ceea ce privește faptele contravenționale, efectivele MAI au constatat peste 67 de mii de contravenții, aplicând  sancțiuni în valoare de aproape 25 de milioane de lei.

De asemenea, au luat măsura confiscării pentru bunuri în valoare de aproximativ două milioane de lei.  
Toate aceste rezultate se datorează colaborării foarte bune dintre structurile MAI, precum și cooperării cu alte instituții, inclusiv cu parteneri externi.

Pentru exemplificare vă reamintesc de cazul de cooperare judiciară româno – britanică pentru destructurarea unei grupări de trafic de persoane și de minori.
Polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și  procurorii D.I.I.C.O.T., au investigat activitatea grupării infracționale, formată din 28 de persoane, în perioada octombrie 2018 – septembrie 2020.
În această săptămână, s-a acționat simultan pe teritoriul României și al Marii Britanii, fiind efectuate 23 de percheziții domiciliare în județele Ilfov, Călărași și Caraș-Severin și 9 percheziții pe teritoriul Marii Britanii.

Documentarea activității infracționale, precum și cooperarea polițienească și judiciară internațională au fost efectuate cu sprijinul Europol, Eurojust și al Biroului Atașatului de Afaceri Interne al MAI din cadrul Ambasadei României la Londra.
Un alt exemplu al bunei colaborări cu partenerii externi este cazul de destructurare de către polițiștii români și belgieni a unei grupări infracționale specializate în furturi din locuințe.

Membrii grupului infracţional sunt cercetați pentru comiterea a peste 100 de furturi din locuinţe pe teritoriul Belgiei, în decurs de patru ani. Prejudiciul total este de aproximativ 500 de mii de euro. 

La începutul anului 2020, poliţiştii belgieni care investigau cazurile de furt au început cooperarea poliţienească internaţională cu poliţiştii români de investigaţii criminale, iar în această săptămână, în judeţul Buzău, a fost organizată o acţiune, în cadrul căreia poliţişti ai I.P.J. Buzău, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei de Investigaţii Criminale a I.G.P.R. şi cu participarea a doi poliţişti din Belgia, împreună cu D.I.I.C.O.T., au efectuat 11 percheziţii domiciliare.

Au fost recuperate bunuri furate, acestea fiind deja trimise în Belgia.
Investigaţiile comune continuă, desfăşurându-se activităţi de urmărire penală în cadrul cooperării judiciare internaţionale sub coordonarea D.I.I.C.O.T.
 
Tot în această săptămână, polițiști ai Serviciilor de Investigații Criminale din cadrul Poliției Capitalei - Polițiile Sectorului 2 și 6 au efectuat 14 percheziții domiciliare în municipiul București și în județul Ilfov în două cauze penale în care se fac cercetări pentru  săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup organizat și furt calificat. În cauză sunt vizate 14 persoane bănuite că ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de furt din locuințe. Prejudiciul cauzat este de peste 20.000 de euro.

Pe lângă activitățile pentru prevenirea și combaterea infracționalității, structurile MAI au continuat acțiunile pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară.

Astfel, în ultimele șapte zile, au fost verificate aproximativ 160 de mii de persoane și 20 de mii de operatori economici, aplicându-se peste 9.000 de sancțiuni contravenționale.

Cele mai multe sancțiuni aplicate au fost pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, pentru participarea la sau organizarea de activități în spațiul public sau privat închis pentru care au fost instituite interdicții și restricții ori pentru nerespectarea regulilor de amenajare a spațiilor în anumite obiective economice, precum terase, săli de sport, centre comerciale.”

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Instituția Prefectului județul Constanța Precizări importante despre declarația pe propria răspundere

21 Nov 2020 3992

Ludovic Orban, declarații privind incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț (video)

15 Nov 2020 572

Ziua Z - record în activitatea MAI. 465 de persoane, conduse la audieri şi 98 - reţinute. Bunuri de 15 milioane de lei, sechestrate

12 Nov 2020 616

Coronavirus România Klaus Iohannis - ”Ne aflăm din nou într-un punct critic”

07 Oct 2020 1186

PNL Constanța „Le mulțumim constănțenilor pentru mobilizarea exemplară“

28 Sep 2020 3833

#alegerilocale2020 - Stelian Ion, candidat USR-PLUS “Sunt cel mai atacat candidat din țară la aceste alegeri. Scopul lor este să mă împiedice să devin primar” (documente)

18 Aug 2020 955

Purtătorul de cuvânt al MAI, declarații de presă „Structurile MAI au fost ținta unor critici dar au demonstrat că au capacitatea de a gestiona eficient situația din teren”

09 Aug 2020 568

LIVE VIDEO Bilanțul forțelor MAI în primele luni ale anului

31 Jul 2020 478

Polițiștii din dosarul „Cocaina de la Marea Neagră“ rămân sub control judiciar

29 Jul 2020 794

Declarație de avere – Mariana Dima, consilier la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța (document)

21 Jul 2020 1023

Declarație de avere – Narcisa Elena Ilie, consilier la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța (document)

17 Jul 2020 862

Declarație de avere – Elena Filip, consilier la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța (document)

15 Jul 2020 1062

Țuțuianu și Palaz au făcut pace? Declarații pacifiste. Licitația pentru Teatrul de Vară din Mamaia, în linie dreaptă!

14 Jul 2020 833

LIVE VIDEO Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela anunță o nouă Ordonanță Militară. Ce prevede aceasta (document)

11 May 2020 1744

Iohannis „Ne dorim să avem o finanțare bună pentru deficit ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate” (video)

08 May 2020 1060