Cinci zile de concediu medical suportat din bugetul CNAS, pentru asigurații care se întorc din zone cu risc epidemiologic ridicat

  • Măsurile îi vizează pe asigurații pentru care reprezentanții Direcției de Sănătate Publică de la graniță recomandă carantinarea la întoarcerea în țară.
Persoanele asigurate care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, beneficiază de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile, chiar dacă primesc de la medicii de familie certificat de concediu medical pentru 14 zile.  

Pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, persoanele asigurate care beneficiază de concediu medical pentru carantină, în condițiile descrise mai sus, completează o declaraţie pe propria răspundere, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 71 la normele precizate, pe care o depun la angajatori/plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.  

Angajatorii au obligația să o păstreze şi să o prezinte organelor de control la nevoie. 

„Practic, medicul de familie eliberează certificat de concediu medical de carantină, pentru persoana asigurată, care conform deciziei DSP la intrarea în țară, trebuie să se izoleze.

Salariatul anunță angajatorul că se află în această situație. La finalizarea celor 14 zile de carantină, salariatul revine la serviciu, iar angajatorul îi înmânează pentru semnare declarația pe propria răspundere.

Apoi, odată cu plata drepturilor salariale, angajatorul îi plătește și cele 5 zile de concediu medical pentru carantină, urmând să recupeze de la casele de asigurări de sănătate plata acestor indemnizații. Așadar, salariatul va rămâne cu 9 zile neacoperite financiar din FNUASS ”. a declarat Directorul general al CAS Constanța, Luminița Nagy.


Precizăm că măsurile îi vizează pe asigurații pentru care reprezentanții Direcției de Sănătate Publică de la graniță recomandă carantinarea la întoarcerea în țară.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi bătrâni salvați la timp de polițiști, în localitatea Fântânele, județul Constanța

23 Mar 2024 562

UPDATE Fum gros de la un incendiu izbucnit în Constanța! (VIDEO)

22 Mar 2024 2529

Declarații de avere Constanța Camelia Dumitrache, șef serviciu în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 616

Vrei să-ți cumperi o casă sau un teren? Vezi unde găsești cele mai ofertante opțiuni

19 Mar 2024 363

Firme „de casă” în județul Constanța Primăria Cogealac, contracte directe cu două companii apropiate arhitectului șef de la Primăria Corbu (DOCUMENTE)

18 Mar 2024 905

Incendiu în localitatea 23 August din județul Constanța

17 Mar 2024 695

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu la o casă din Aliman!

16 Mar 2024 698

Știri Constanța UPDATE. Arde o casă în Valu lui Traian! (FOTO+VIDEO)

09 Mar 2024 1504

FOTO+VIEO Poliția din Vama Veche se mută în casă nouă! Din container, într-o clădire ce a aparținut Gărzii de Coastă

07 Mar 2024 913

Iată ce accesorii cool trebuie să ai într-un apartament modern

04 Mar 2024 451

Editorial! Lungul drum către casă, blocat în drumurile cu sens unic

03 Mar 2024 877

Știri Constanța UPDATE. Incendiu la o casă din Valu lui Traian!

26 Feb 2024 902

Show special de 1 martie realizat de o firmă de casă a primăriei din sudul litoralului Irina Loghin și Fuego cântă la Mangalia (DOCUMENT)

23 Feb 2024 992

Primăria comunei Cuza Vodă, județul Constanța va elabora un PUZ pentru loturi de case

23 Feb 2024 621

VIDEO Un tânăr mascat, filmat când intra într-o casă din Constanța! Percheziții

21 Feb 2024 1844