Actualitate

CJAS Constanţa le interzice medicilor să lucreze şi la stat, şi la privat! Cătălin Grasa - „Se pune presiune pe Spitalul Judeţean“


 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis, săptămâna trecută, o adresă către toate unităţile sanitare de stat şi private din judeţul Constanţa, prin care medicii sunt anunţaţi că trebuie să aleagă între a lucra în sistemul de stat şi a lucra în cel privat. Decizia ar putea bloca activitatea unităţilor sanitare de stat, spune Cătălin Grasa, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
„Săptămâna trecută, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa a trimis către toate spitalele din judeţ, private şi de stat, o adresă prin care a anunţat că medicii trebuie să opteze pentru un singur spital, fie privat, fie de stat, ca să aibă un singur contract cu CJAS. Explicaţia a fost dată prin faptul că municipiul Constanţa şi 25 de kilometri în jur nu reprezintă zonă defavorizată. Ceea ce este total fals! Noi nu avem decât un singur spital, cu un număr de medici, care şi acela nu este în zonă maximală ca încadrare. Mai avem nevoie de aproximativ 110 medici ca să avem încadrare maximală.
 
Majoritatea medicilor îşi completează veniturile cu un contract la unul dintre spitalele private. Acest lucru pune medicii într-o situaţie delicată. Câteva categorii de persoane sunt dezavantaje: vorbim de medicii încadraţi în Spitalul Judeţean Constanţa pe termen nelimitat care lucrează şi în privat şi vorbim de medicii clinicieni integraţi în spital cu jumătate de normă. De aceea suntem spital clinic. De aceea există Facultatea de Medicină. Unii profesori vor merge în privat.
 
Am înaintat un memoriu către CJC, Primăria Constanţa şi Prefectura Constanţa cu privire la această stare, care, cumva, pune o presiune pe Spitalul Judeţean, care ar putea fi destructurat! Vrem să ne aşezăm la discuţii cu această comisie, compusă din reprezentaţi ai CJAS, ai DSP Constanţa, ai Colegiului Medicilor şi ai CJC, unde să venim cu argumente clare, obiective, pentru ca gândirea faţă de această zonă să fie reevaluată“, a explicat directorul Cătălin Grasa.


 
La rândul lor, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa susţin că „a fost pusă o aplicare din legislaţia din domeniu“. „Comisia mixtă a stabilit că atât municipiul Constanţa, cât şi o arie de 25 de kilometri din jurul acestuia nu reprezintă zonă deficitară din punctul de vedere al existenţei medicilor de o anumită specialitate. Astfel, medicii nu au voie să lucreze la două unităţi medicale care au contract cu CJAS. Practic, a fost pusă o aplicare din legislaţia din domeniu, doar că, până anul acesta, şi municipiul Constanţa era declarat zonă deficitară. De anul acesta, comisia mixtă a stabilit că municipiul Constanţa nu reprezintă zonă deficitară“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Aurelia Rădoi.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost inaugurat. Compartimentul de îngrijiri paliative „Casa Soarelui“, contract cu CJAS. Se pregătesc protocoalele pentru pacienţii oncologici (galerie foto)

23 May 2019 636

Fostul prefect al județului Constanța, Ion Constantin, numit preşedinte - director general CJAS Constanța

22 May 2019 1461

Dragoş Poteleanu, fostul director al CJAS Constanţa, condamnat cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă (MINUTĂ)

28 Mar 2019 1021

Declaraţie de avere - Mitică Iosif, membru în Consiliul de Administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa (document)

26 Feb 2019 921

Consilierul judeţean Bogdan Bola trage un semnal de alarmă „Copiii cu boli rare mor, iar Spitalul Judeţean Constanţa nu are un compartiment de neurologie infantilă!“ (document)

15 Feb 2019 1606

Schimbare în conducerea CJAS Constanța. Președintele director general a fost revocat din funcție. Decizia luată de conducerea CNAS

06 Feb 2019 1906

Declaraţie de avere - Mihaela Ciomaga, consilier la Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa (document)

01 Feb 2019 735

Declaraţie de avere - Luiza Braga-Burcescu, consilier asistent la Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa (document)

19 Jan 2019 480

Ce răspuns a primit consilierul județean Bogdan Bola de la CJAS. De ce nu pot fi tratați bolnavii cu boli rare în județul Constanța? (document)

28 Dec 2018 824

Consilierul Bogdan Bola, interpelare la CJAS. De ce nu este implementat la Constanța Programul Național de Tratament pentru Boli Rare? (document)

17 Nov 2018 1172

Curtea Constituţională, sesizată în dosarul lui Dragoş Poteleanu, fost director general al CJAS Constanţa

15 Oct 2018 611

O nouă amânare în cazul fostului şef CJAS Constanţa, Dragoș Poteleanu

11 Jun 2018 646

Dosarul lui Dragoș Poteleanu, fostul șef al Casei de Asigurări de Sănătate Constanța, amânat

08 May 2018 1015

Atenție constănțeni. Sistemul cardului de sănătate nu funcţionează. Ce au de făcut medicii

16 Apr 2018 1855

Un nou termen în dosarul lui Dragoş Poteleanu, fost director al Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa

04 Apr 2018 819