CN APM Constanţa se ocupă de nava eşuată în Portul Midia. Când ar urma să fie scoase cadavrele oilor

 
Pe 6 decembrie, la ora 16.00, a fost luată decizia ca Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa să coordoneze situaţia din Portul Midia, unde o navă plină cu peste 14.000 de oi s-a scufundat.
 
Reprezentanţii CN APM Constanţa au precizat pentru ZIUA de Constanţa că trebuie urmate procedurile legale pentru gestionarea situaţiei. Astfel, se vor organiza licitaţii, achiziţii publice, prin respectarea legii, pentru a se soluţiona problema din Portul Midia. De altfel, Autoritatea Navală Română ar urma să gestioneze ranfluarea navei, după cum au precizat surse din cadrul CN APM.
 
De precizat că, în continuare, zona este monitorizată constant, iar din 3 în 3 ore sunt verificate atât apa, cât şi nava, iar faptul că niciun cadavru de oaie nu a mai ieşit la suprafaţă, cât şi faptul că nu se observă urme de combustibil în apă reprezintă un lucru îmbucurător pentru autorităţile locale. Totul ar fi sub control, din ceea ce punctează autorităţile la ora actuală. O situaţie critică ar fi dacă temperatura apei ar depăşi 20 de grade Celsius, fapt ce ar duce la contaminarea apei. Dar pentru că temperatura apei este scăzută, nu există un astfel de risc.
 
„Începând de vineri, APM a primit de la Căpitănia Midia o adresă prin care, conform OG 42/1997, APM trebuie să se ocupe de scoaterea epavei din bazinul portuar. Este o operaţiune foarte complicată, această operaţiune nu o putem face cu sursele noastre proprii, pentru că nu avem instalaţiile necesare. Aşa cum spune şi ordonanţa de guvern, APM poate face direct sau printr-un operator specializat. Trebuie începute toate demersurile pentru scoaterea animalelor de pe puntea 6 şi puntea 7. Pentru a putea fi ranfluată nava, trebuie să fie eliberată de aceste cadavre. Nu este o operaţiune uşoară deoarece sunt implicate şi alte instituţii ale statului, cum este DSV-ul, deoarece oamenii care lucrează pentru aceste cadavre de acolo, trebuie să fie protejaţi şi vaccinaţi”, a precizat conducerea CN APM, prin directorul Daniela Şerban, către presa naţională.
 
De asemenea, bugetul şi termenul nu pot fi stabilite, deoarece situaţia cu care se confruntă CN APM este una nouă, neavând repere asemănătoare în trecut. Astfel, va fi nevoie de analize şi de o consultare a pieţei pentru estimarea celor două repere financiare şi temporare. Pe cele două punţi menţionate s-ar afla aproximativ 150 de tone de oi (în jur de 3.500 de capete de ovine).
 
Conducerea CN APM Constanţa doreşte ca din această săptămână să înceapă scoaterea primelor cadavre din ovine. O situaţie pe care şi autorităţile o recunosc, pe care am prezentat-o şi noi în trecut, este cea a capacităţii de incinerare a animalelor moarte. Nu există o firmă în România care ar avea capacitatea de a incinera toate cadavrele, însă, dacă acest lucru se va face etapizat, există posibilităţi.  
 
Viorel Robert Chioveanu, preşedintele ANSVSA, a declarat pentru ZIUA de Constanţa că nu s-au purtat încă discuţii cu privire la incinerarea animalelor. „Prioritatea noastră acum este să stabilizăm starea de sănătate a oilor salvate”, a spus preşedintele ANSVSA.
 
Amintim că, pe 24 noiembrie 2019, o navă cu 14.600 de oi la bord s-a scufundat în Portul Midia, din judeţul Constanţa. Nefericitul eveniment s-a petrecut fix în ziua alegerilor prezidenţiale din România, dar asta nu scuză modul în care s-a gestionat situaţia. Ministrul de interne, Marcel Vela, a dispus să îi trimită pe secretarul de stat Raed Arafat şi pe inspectorul general IGSU, Dan Paul Iamandi, la Portul Midia, pentru a supraveghea modul în care autorităţile locale controlează situaţia. Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a scufundat parţial pe bordul drept, în duminica alegerilor, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la chei.

 
Aproximativ 14.500 de cadavre de oi ar trebui să fie incinerate. După cum au precizat reprezentanţii, la o medie de 47 de kilograme pe cap de ovină, ar însemna un total de 681 de tone de cadavre ce ar trebui incinerate, iar capacitatea incineratoarelor din zonă ar avea o medie de 100 de tone pe zi. Aspectul care ridică cele mai mari probleme este transportul acestora, nefiind clară modalitatea prin care se va acţiona, după cum spun autorităţile locale, fiind necesare zeci, chiar sute de transporturi, în funcţie de cum vor fi scoase animalele.
 

Citeşte şi:
 
Cronologia unei bâjbâieli Plan de intervenţie pentru scoaterea cadavrelor din nava scufundată în Portul Midia, în bătaia vântului

Huţucă (PNL) - „Nici în cazul Midia, Arafat nu a gestionat absolut nimic. A făcut spectacol de presă alături de ONG-uri“

ANR Lucrările de ranfluare a navei răsturnate vor fi preluate de „Administraţia Porturilor Maritime" S.A. Constanţa

A fost protest la Ministerul Agriculturii! Iubitorii de animale au scandat pentru oile din portul Midia (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Portul Constanța a cumpărat lapte praf. Vezi pentru ce sumă (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 354

CN APM SA Constanța Contract pentru dragaj de investiții în porturile maritime. Ce valoare are (DOCUMENT)

24 Mar 2024 535

Procesul dintre CN APM Constanța și o firmă in județul Suceava, amânat. Dosarul, pe rolul Tribunalului

23 Mar 2024 448

Cumpărări directe DSL Save Topleg SRL, din Caransebeș, va oferi CN APM Constanța SA servicii de legătorie a documentelor (DOCUMENT)

21 Mar 2024 339

Știri Portul Constanța CN APM cumpără consultanță pentru proiectul de extindere a drumului dintre Poarta 7 și podul nou de la Agigea, la intersecția cu drumul dintre Poarta 9 și Poarta 8 (DOCUMENT)

20 Mar 2024 467

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 691

Acționarii CN APM Constanța vor desemna membrii provizorii în Consiliul de Administraţie pe 25 aprilie

18 Mar 2024 388

CN APM Constanța, la judecată cu două firme din București. Ce au decis judecătorii

14 Mar 2024 517

Licitații Constanța CN APM SA achiziționează servicii de verificare, reparare și etalonare a aparatelor de măsură și control (DOCUMENT)

11 Mar 2024 433

Proiectul privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al CN APM Constanța, în transparență decizională

08 Mar 2024 583

Grup Servicii Petroliere Logistic SRL, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu și Primăria Năvodari SRL au contestat decizia Tribunalului Constanța

07 Mar 2024 980

Cererea formulată de CN APM Constanța, respinsă Decizia magistraților în procesul dintre Șantierul Naval Constanța SA, CN APM Constanța și Socep SA

05 Mar 2024 652

20,14 milioane de euro! Repartizarea profitului din Portul Constanța pe 2022, decisă la Tribunal! Instanța s-a retras pentru deliberări

03 Mar 2024 874

CN APM SA Constanța cumpără servicii de reparații al șalupei Sirius 1

02 Mar 2024 482

O firmă din Buzău dă în judecată CN APM SA Constanța. Dosarul, pe rolul Tribunalului

02 Mar 2024 497