CNACN şi legăturile din dosarul lui Sorin Strutinsky - „Au fost solicitate documentele referitoare la relaţiile contractuale“

Sorin Gabriel Strutinsky, cunoscutul om de afaceri apropiat tandemului Mazăre - Constantinescu, a fost încătuşat, pe data de 4 februarie, fiind acuzat de procurorii DNA de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. Conform DNA, „în perioada 2009 - 2013, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins şi a primit sume de bani de la reprezentantul unei societăţi comerciale care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa“. „În schimb, acesta a promis că îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât societatea denunţătorului să îşi primească banii stipulaţi în contractele respective. Banii au fost primiţi în contul unor societăţi comerciale indicate de inculpat, iar pentru justificarea acestor transferuri, inculpatul a determinat reprezentanţii acestor societăţi să falsifice mai multe contracte care să ateste operaţiuni cu caracter fictiv“, se mai arată în ancheta DNA.

În motivarea judecătorului care l-a arestat pe Strutinsky, se arată: „În perioada infracţională (2009 - 2015), demonstrează perseverenţa inculpatului în încercarea de a dobândi foloase materiale prin prezentarea unei versiuni cât mai credibile a pretinsei influenţe pe care a lăsat să creadă că o are asupra conducerii DADL şi a companiilor Naţionale APMC, ACN, precum şi asupra conducerii Ministerului Mediului şi justifică presupunerea rezonabilă că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică“.
 
Redacţia ZIUA de Constanţa a transmis o adresă în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public directorului Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, Daniel Georgescu, cu următoarele întrebări: „Aţi fost chemat la DNA în legătură cu contractele încheiate de CNACN şi SC Argos / Argos Industrial în perioada 2009 - 2015?“, întrebare la care director ACN a răspuns: „CN Administraţia Canalelor Navigabile SA nu este parte în dosarul penal menţionat, până la această dată fiindu-ne solicitate numai documentele referitoare la relaţiile contractuale cu SC Argos SA sau SC Argos Industrial Construcţii SA“.
 
A doua întrebare pe care am adresat-o conducerii CNACN a fost: „În perioada la care facem referire, a încercat Sorin Gabriel Strutinsky să-şi exercite influenţa asupra dumneavoastră pentru ca CNACN să efectueze plăţi către SC Argos / Argos Industrial?“. „În ceea ce priveşte un eventual răspuns la întrebările formulate, înţelegem să invocăm incidenţa art. 12, literele e şi f din Legea 544/2001, drept pentru care nu vă putem furniza mai multe informaţii, fiind pe rol o anchetă penală“, a explicat directorul CNACN, Daniel Georgescu. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.