Colegiul Militar Alexandru Ioan Cuza Constanța a primit drapelul de luptăAstăzi, 2 octombrie 2020, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța a primit drapelul de luptă.

În același timp, unitatea de învățământ militar aniversează 139 de ani de existență.

Iată datele transmise de reprezentanții Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”:

Cu ocazia aniversării a 139 de ani de existență a liceului militar de la malul mării, contraamiralul Mihai Panait, șef al Statului Major al Forțelor Navale, a înmânat vineri, 2 octombrie, drapelul de luptă Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, în prezența invitaților, comandanți de mari unități, subordonate Statului Major al Forțelor Navale și a unui eșantion reprezentantiv al elevilor și personalului instituției. Momentul a fost marcat prin organizarea unei ceremonii militare și religioase, însă mai restrânse decât de obicei, păstrându-se regulile sanitare de protecție împotriva infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Ceremonialul de înmânare a drapelului de luptă este un moment solemn, de o mare încărcătură emoţională, înfăptuit în baza emiterii unui decret prezidențial, urmărind un scenariu prestabilit prin lege. Drapelul de luptă este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. El reprezintă trecutul glorios de luptă al poporului român pentru libertate naţională şi tradiţiile unităţii, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României. Astfel, înmânarea Drapelului de Luptă Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” ne obligă să transformăm ȘTIINȚA în putere, CREDINȚA în devotament și ONOAREA în dragoste pentru patrie.

În aceeași zi, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” a marcat 139 de ani de la înființarea Școlii Copiilor de Marină, la Țiglina, Galați,
prin Înaltul Decret nr. 2408, semnat de Majestatea Sa, Regele Carol I, la 3 octombrie, 1881. Instituția și-a schimbat denumirea de-a lungul  timpului, s-a desființat și reînființat de câteva ori, iar Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” preia tradiția tuturor acestor instituții, reprezentând prima treaptă în formarea viitorilor marinari.

Aniversarea celor 139 de ani de tradiție în învățământul militar de marină, a fost sărbătorită, în aula colegiului, în prezenţa unui eșantion reprezentantiv al elevilor și personalului instituției, printr-un discurs în care s-au evocat momentele importante din istoria acestei instituţii de învăţământ militar, urmat de un scurt program artistic, oferit de elevii colegiului. Momentele artistice au constat într-un recital de poezii, pe acordurile de chitară ale elevului Gălățeanu Emilian, urmat de reprezentația corului „Nautis”.


Cu prilejul acestei aniversări, precum și a primirii drapelului de luptă al instituției, conducerea Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”
își asumă angajamentul de a duce mai departe misiunea și obiectivele acestei instituții, de o vastă încărcătură istorică și de a asigura o

solidă pregătire științifică elevilor, insuflându-le acestora tradițiile Armatei României în vederea urmării unei cariere militare de succes.

Sursa info și foto: Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine sunt câștigătorii premiului întâi Elevi de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, premiați la un concurs național

02 Jun 2021 565

Colegiul Național Militar „Al. I. Cuza”, în linie dreaptă spre admiterea în clasa a IX-a

08 Mar 2021 1310

#DobrogeaDigitală Mesajul prof. dr. Adrian Ilie, director adjunct la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, de Ziua Dobrogei

22 Nov 2020 1779

Colegiul Militar Alexandru Ioan Cuza, la ceas aniversar

03 Oct 2020 1185

Colegiul Național Militar Alexandru Ioan Cuza Constanța, distins cu premii naționale și internaționale

12 Sep 2020 1411

De peste un secol, promoțiile anuale ale instituțiilor militare de învățământ poartă denumiri onorifice. Care au fost acestea în ultimii 10 ani

13 Jul 2020 1438

A fost solicitat acord de mediu Încep lucrările la infrastructura imobilului, unde va funcţiona Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza“ din Constanţa

16 Apr 2020 2578

Weekend „asaltat” de olimpiade școlare la Constanța

16 Jan 2020 2182

Unitatea Militară 02191 Constanța angajează. Nu se solicită vechime

02 Nov 2019 5557

Emoţii pentru bobocii de la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanţa. Din ce colţuri ale ţării vin (galerie foto)

10 Sep 2019 2568

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, ceremonial de deschidere a noului an școlar (galerie foto)

09 Sep 2019 1360

Festivitate de deschidere a noului an şcolar, la Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța (galerie foto)

09 Sep 2019 2078

Vară plină de activităţi pentru o elevă a Colegiului Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța

04 Sep 2019 1307

Sună clopoţelul! Când va avea loc ceremonia de deschidere a noului an şcolar la Colegiului Naţional Militar ,,Alexandru Ioan Cuza"

29 Aug 2019 966

Astăzi, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa își sărbătorește comandantul

20 Aug 2019 1844