Comandatul forţelor NATO din Europa vrea mai multe trupe în România

Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, Tod Wolters, propune ca Alianţa Nord-Atlantică să desfăşoare o prezenţă militară în România şi Bulgaria din cauza înmulţirii numărului de trupe ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina, a relatat sâmbătă revista germană Der Spiegel, preluată de Reuters.



Publicaţia a precizat că sugestia lui Tod Wolters ar presupune extinderea misiunii 'Prezenţa avansată sporită' a Alianţei Nord-Atlantice, în cadrul căreia sunt desfăşurate forţe militare în statele baltice şi în estul Poloniei.




Reuters menţionează că Der Spiegel nu îl citează direct pe general, dar susţine că are "informaţii" conform căror Tod Wolters "a cerut o întărire a trupelor la graniţa de Est" a NATO în cadrul unei videoconferinţe cu liderii militari ai "statelor partenere".


Ce ar presupune planul 



Conform relatării Der Spiegel, planul ar presupune de fapt extinderea prezenţei NATO în România şi Bulgaria prin intermediul misiunii 'Prezenţa avansată sporită'.




NATO a refuzat să comenteze relatarea din revista germană. Reuters aminteşte că atât România, cât şi Bulgaria au cerut o extindere a prezenţei Alianţei pe teritoriul lor, scrie agereps.ro. 




Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că Alianţa "va evalua constant nevoia de noi ajustări ale poziţiei şi prezenţei noastre, inclusiv în sud-estul regiunii, deoarece trebuie să ne asigurăm că ne putem proteja şi apăra întotdeauna aliaţii împotriva oricărei ameninţări".






Ce a amplificat tensiunile  dintre Moscova şi NATO


Dezvoltarea militară a Rusiei în apropiere de Ucraina a amplificat tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar Alianţa a cerut Rusiei să nu invadeze statul vecin, fostă republică sovietică.





Rusia respinge acuzaţiile că ar plănui o invazie şi susţine că răspunde la ceea ce ea consideră a fi ameninţări la adresa propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucrainei cu NATO şi a aspiraţiilor Kievului de a adera la Alianţă.





Moscova a transmis vineri că vrea o garanţie obligatorie din punct de vedere juridic din partea NATO că va renunţa la orice activitate în Ucraina şi în general în estul Europei.






Sursa foto: Facebook/ NATO 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 370

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 237

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 403

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu omologul sloven la București

11 Apr 2024 264

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 10 aprilie 2024

10 Apr 2024 290

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu în cadrul unei ceremonii

09 Apr 2024 434

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii

09 Apr 2024 343

Știri Constanța 20 de ani de la aderarea României la NATO, celebrați la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 384

MAE7 aprilie – celebrarea Zilei NATO în România

08 Apr 2024 291

Ziua NATO, sărbătorită de Brigada 9 Mecanizată Mărășești

07 Apr 2024 432

Premierul României, Marcel Ciolacu „În cei 20 de ani de la aderarea la NATO, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil”

07 Apr 2024 487

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 429

MApNMinistrul apărării naționale, la Conferința internațională „Black Sea Maritime Forum”

05 Apr 2024 512

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 458

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO în format aliat

04 Apr 2024 329