Comisar european - „Este în continuare vital să fie create rute alternative de export pentru cereale“

 
Cereale. Foto: Pixabay
  • Oficialul european a subliniat că „este loc de progrese" în cazul rutelor alternative la care se lucrează în prezent, citând lipsa de vagoane de marfă, a operatorilor de barje fluviale şi a facilităţilor de stocare pentru produsele exportate de Ucraina.

În pofida reluării exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, graţie acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, Uniunea Europeană intenţionează să îşi continue eforturile destinate creării unor rute alternative care să permită exporturile de cereale ucrainene, transmite Agerpres.

Chiar dacă rutele maritime au fost redeschise, o revenire rapidă la nivelul la care erau exporturile de cereale ale Ucrainei înainte de război rămâne dificilă şi de aceea este în continuare vital să fie create rute alternative de export, a explicat comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.


Oficialul european a subliniat că „este loc de progrese" în cazul rutelor alternative la care se lucrează în prezent, citând lipsa de vagoane de marfă, a operatorilor de barje fluviale şi a facilităţilor de stocare pentru produsele exportate de Ucraina.

Potrivit Comisiei Europene, înainte de invazia rusească, Ucraina era al patrulea exportator mondial de ulei de floarea soarelui, al treilea mare exportator de rapiţă şi orz, al patrulea mare exportator de porumb şi al cincilea mare exportator de grâu.

Cu toate acestea, în prezent toate speranţele sunt puse în acordul convenit cu Rusia la data de 22 iulie, la Istanbul, privind reluarea exporturilor de produse ucrainene via porturile de la Marea Neagră. Conform cifrelor furnizate de UE, până la cinci milioane de tone de cereale ar putea trece prin porturile ucrainene de la Marea Neagră în fiecare lună.

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană şi-a modificat propunerea legislativă din luna decembrie 2021 privind revizuirea Regulamentului pentru dezvoltarea reţelei transeuropene de transport (TEN-T), în ideea prelungirii a patru coridoare TEN-T până în Ucraina şi Republica Moldova. Printre modificările avute în vedere de Comisie se numără în special prelungirea Coridorul Marea Nordului - Marea Baltică via Lvov şi Kiev până la Mariupol, prelungirea Coridorului TEN-T Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee până la Odesa via Lvov şi Chişinău precum şi prelungirea coridoarelor Marea Baltică-Marea Adriatică şi Rin-Dunăre până la Lvov.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un echipaj pirotehnic intervine pentru un proiectil exploziv din Primul Război Mondial (FOTO)

12 Sep 2023 563

Rusia ar fi distrus pe Marea Neagră trei vedete militare rapide având la bord soldaţi ucraineni

10 Sep 2023 523

Alertă în Delta Dunării în contextul agresiunii Federației Ruse și atacarea porturilor din Ucraina! Ce măsuri iau autoritățile de la Tulcea (DOCUMENT+GALERIE FOTO)

08 Sep 2023 491

Premierul Ciolacu „Guvernul discută despre impactul pe care războiul din Ucraina l-a provocat bugetului de stat“ (VIDEO)

08 Sep 2023 443

Oficial! Ce spune Ministerul Apărării despre presupusa cădere a unei drone rusești pe teritoriul României

04 Sep 2023 500

Rușii au atacat regiunea Poltava. Cel puţin două persoane au fost ucise

28 Aug 2023 368

Ministrul de Externe german despre sancțiunile împotriva Rusiei „Sancţiunile economice ar trebui să aibă un impact economic, dar ele nu au“

24 Aug 2023 702

Raport ONU Aproape 10 000 de civili au fost uciși de la începerea războiului din Ucraina

16 Aug 2023 488

Momente de groază! Rușii au atacat portul Reni de pe Dunăre, aflat în aproprierea României

16 Aug 2023 797

Alexandru Lascarov – Moldovanu, autorul unui text elogios la adresa Dobrogei

05 Aug 2023 697

Un proiectil de război, descoperit într-o curte de spital din Sibiu! Recomandările pompierilor pentru situații similare

02 Aug 2023 460

Constantin Mușat, erou de război care și-a făcut pregătirea militară la Constanța

31 Jul 2023 665

Misiune pirotehnică la Neamț! Bombele de război descoperite de autorități pe teren (GALERIE FOTO)

26 Jul 2023 435

Tragicul destin al elevului fruntaș Amilcar Săndulescu. Apariția și materializarea ideii de monument al eroului necunoscut (galerie foto)

24 Jul 2023 837

#citeșteDobrogea Horticultura în Dobrogea interbelică

11 Jul 2023 2598