Comisar șef de poliție de la Constanța, decorat de Klaus Iohannis. Despre cine este vorba


 
Cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de apreciere pentru importanta contribuţie şi profesionalismul dovedite în asigurarea actului medical în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, preșeședintele Klaus Iohannis a conferit o serie de medalii.

Printre acestea se numără și conferirea Ordinului Meritul Sanitar în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili, pentru comisar şef de poliţie Gherghinoiu Ion Roni de la Constanţa.

Facem precizarea că documentul a fost publicat în Monitorul Oficial al României, cu numărul 1156 din data de 29 noiembrie 2022.
 

La ce face referire Ordinul Meritul Sanitar

Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României prevede a se institui, printre decoraţiile civile pe domenii de activitate, şi Ordinul şi Medalia “Meritul Sanitar". Ca toate decoraţiile care fac parte din această categorie, şi acestea au ordinul organizat pe patru grade şi medalia pe trei clase. În ceea ce priveşte forma distincţiei, ea preia forma generală a Crucii “Meritul Sanitar" din 1913, ca cea mai veche distincţie specifică pentru domeniul medical. Atât la Ordinul cât şi la Medalia “Meritul Sanitar", în locul efigiei în profil a reginei Elisabeta, pe aversul însemnului s-a aşezat un toiag al lui Esculap (simbolul medicinii). Coroana regală a modelului iniţial a fost înlocuită cu o cunună de frunze de laur, emailată în verde, de care se agaţă şi panglica. Spre deosebire de celelalte decoraţii civile pe domenii de activitate, Ordinul şi Medalia “Meritul Sanitar" se acordă atât civililor, cât şi militarilor; însemnul şi panglica sunt comune pentru civili şi pentru militari, cu excepţia miniaturilor, care sunt deosebite (rozete/barete).

Datorită complexităţii şi importanţei aparte pe care o are actul medical pentru întreaga populaţie a ţării, era firesc ca domeniul medical să beneficieze de o decoraţie proprie, specifică. Luând în considerare tocmai complexitatea activităţii medicilor (inclusiv prin performanţele ştiinţifice realizate), s-a considerat necesar ca ordinul să fie rezervat în exclusivitate cadrelor cu pregătire medicală superioară, medalia urmând a fi acordată personalului sanitar cu studii medii sau personalului de îngrijire şi întreţinere din cadrul instituţiilor medicale.

Vă prezentăm în continuare lista completă a celor care au primit din partea lui Klaus Iohannis medalii:


Președintele Iohannis a conferit Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari pentru colonel Cornea Alexe Nicolae și locotenent Tomşe Petru Călin-Adrian.
 

Mai mulți șefi de poliție au primit Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler. Aceștia sunt:  şef de poliţie Gherghinoiu Ion Roni-Constanţa;şef de poliţie Mămularu Gheorghe George; şef de poliţie Nicolaiciuc Ilie Constantin-Dan; şef de poliţie Popescu Niculae Daniela;comisar şef de poliţie Radu Emil Daniela-Raluca; comisar de poliţie Bălescu-Arion Nicolai Iuliana-Carmen; lui Gheorghe Constantin-Andrei Maria-Mihaela și lui Uţă Alexandru Claudia.
 
Deasemenea, mai mulți plutonieri adjutanți au primit Medalia Meritul Sanitar, clasa a III-a cu însemn pentru militari.
 
Iată care sunt aceștia: plutonier adjutant Ciucanu-Stache Gheorghe Ioan;plutonier adjutant Dinulescu Nelu Octavian; plutonier adjutant Istrati Ioan Adrian; plutonier adjutant Olteanu Ion Rareş.
 
Medalia Meritul Sanitar, clasa a III-a, cu însemn pentru civili a fost primită de către agent şef principal de poliţie Ganea Dumitru Gheorghe-Adrian; agent şef principal de poliţie Roman Ilie Gabriela;agent şef de poliţie Dinu Valerică Alin-Narcis; agent şef de poliţie Pandelea Nicolae Neculae; agent şef adjunct de poliţie Cozma Mihai Marinela;Costache Constantin Veronica-Mihaela; Logofătu Gheorghe Florentina-Gabriela;Nedelcu Marin Evelina-Violeta  Petrariu Viorel Alina-Veronica.
 


Citește și:
 
Cadre medicale decorate de președintele României de Ziua Națională a României (VIDEO)

Alexandru Dan Munteanu, prefectul județului Tulcea, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul „Bărbăție și Credință 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Explozie puternică într-un bloc din Constanța! Judecătorii au încetat procesul penal (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Feb 2023 474

Asistent de pe ambulanță acuzat că a agresat sexual o fată de 17 ani! Ce au reclamat părinții fetei

03 Feb 2023 502

Doi bărbați pretindeau că sunt surdo-muți pentru a face rost de bani de la trecători. Poliția i-a prins în flagrant la Constanța!

02 Feb 2023 549

Respectarea acordării priorității de trecere pietonilor, în atenția polițiștilor rutieri tulceni. Au aplicat și amenzi!

02 Feb 2023 374

În ultimele 24 de ore Polițiștii au prins în flagrant 143 de autori de infracțiuni. Zeci de măsuri preventive dispuse ieri

02 Feb 2023 399

Un bărbat a încercat să mituiască un polițist din Constanța cu 400 de lei

01 Feb 2023 770

Imagini de la acțiunea Poliției de la Constanța. S-a lăsat cu amenzi (GALERIE FOTO)

29 Jan 2023 1117

Poliția Română În ultimele 24 de ore, au fost reținute 571 de permise de conducere, dintre care 53 pentru alcool

26 Jan 2023 376

Peste 1000 de amenzi aplicate de polițiștii constănțeni, în minivacanța de Ziua Unirii. Ce au mai constatat oamenii legii

25 Jan 2023 547

Autocar cu 42 de pasageri români oprit de poliție pe autostradă în Germania. Ce au constatat oamenii legii

24 Jan 2023 955

IPJ Constanța cumpără lucrări de reparații generale și renovare pentru viitorul sediu al Serviciului Imigrări (DOCUMENTE)

24 Jan 2023 890

Tânăr de 18 ani, reţinut după ce a furat maşina unei femei. A condus-o deşi nu are permis şi a alimentat de la o staţie peco fără a plăti

23 Jan 2023 1020

Caz incredibil. Mașină de poliție, furată în timpul unei intervenții!

23 Jan 2023 1577

Conflict în familie. Un tată și-a folosit fiul pe post de scut, pentru a nu fi săltat de polițiști

21 Jan 2023 689

LIVE Eveniment în Portul Constanța. Ceremonial de intrare în flotă a două nave maritime de patrulare, din dotarea Poliției de Frontieră Române (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Jan 2023 1445