Comisarul european pentru piața internă, în vizită la MApN. Ce subiecte au fost discutate

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut joi, 18 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o întrevedere oficială cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piața internă, aflat în vizită în România.
           
Potrivit MApN, cei doi oficiali au abordat dosare importante aflate în prezent pe agenda Uniunii Europene, precum stadiul cooperării la nivel european pentru traversarea crizei sanitare, mobilitatea militară și securitatea cibernetică.

„Comisarul european  Thierry Breton și-a exprimat îngrijorarea față de situația  generată de COVID-19 în România și a precizat că executivul european a pus la dispoziția statelor membre toate instrumentele necesare pentru a opri răspândirea virusului precum vaccinuri, certificatul verde, Mecanismul de protecție civilă al UE. În context, ministrul român al apărării a subliniat rolul important al instituțiilor europene în combaterea crizei sanitare, mulțumind comisarului european pentru sprijinul acordat de Comisia Europeană în combaterea pandemiei. De asemenea, oficialul român  a punctat rolul Ministerului Apărării Naționale în sprijinul autorităților civile.
La rândul său, ministrul Ciucă a evidențiat rolul Comisiei Europene în derularea unor programe cu impact major asupra domeniului apărării, precum mobilitatea militară și a declarat  că „implementarea proiectelor majore de infrastructură în Romania, cu sprijinul Comisiei Europene, va contribui la îmbunătățirea mobilității militare, cu impact major la Marea Neagră, o zonă relevantă pentru securitatea europeană, inclusiv în contextul evoluțiilor recente în vecinătatea estică a Uniunii” - au precizat reprezentații MApN

Discuțiile privind securitatea cibernetică au evidențiat rolul sinergic al statelor membre și al Comisiei in implementarea Strategiei privind securitatea cibernetică a UE și impactul pozitiv al cooperării civil-militare, inclusiv în contextul operaționalizării Centrului de competențe european în materie de securitate cibernetică, cu sediul la București.

„Discuțiile au reliefat relevanța domeniului în cadrul eforturilor mai largi de definire a nivelului de ambiție al UE în domeniul securității și apărării, prin adoptarea unui nou document programatic (Busola Strategică/ Strategic Compass). Comisarul european a subliniat importanța acordată de Comisia Europeană securității cibernetice și spațiului cosmic, domenii în care Busola Strategică trebuie să ofere repere concrete, cum ar fi crearea unei capabilități integrate de răspuns la incidente cibernetice (Joint Cyber Unit), folosind, într-o manieră integrată, instrumentele disponibile la nivel european și în statele membre“ - au precizat reprezentanții MApN.

Sursa foto: MApN

Citește și: UPDATE Comisarul european Thierry Breton, vizită în România. Ce s-a discutat

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 188

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 218

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 439

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 408

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 239

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 792

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 509

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 541

MApN23 aprilie - 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

19 Apr 2024 302

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 304

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 441

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 810

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 324

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 265

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu omologul din Regatul Țărilor de Jos

16 Apr 2024 252