Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova și Ucraina să primească statutul de ţări candidate la aderarea la UE

Ursula van Der Layem. Foto: facebookComisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la aderarea la UE cu condiţia ca aceasta să realizeze ''reforme importante'', a anunţat vineri, la Bruxelles preşedintele executivului european, Ursula von der Leyen.

Republica Moldova "dispune de o bază solidă pentru a garanta stabilitatea instituţiilor sale, democraţia, statul de drept, drepturile omului" şi "au fost realizate progrese pentru a asigura un bun climat de afaceri" dar "rămân de întreprins reforme economice esenţiale", a precizat executivul UE într-un comunicat citat de Agerpres.ro

''Cu condiţia ca liderii ţării să menţină cursul'' în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, ''credem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor'' unei candidaturi, a declarat preşedinta CE într-o conferinţă de presă.


Acest aviz va fi discutat la summitul UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.

De asemenea, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE să acorde Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE, a anunţat vineri preşedintele executivului UE, Ursula von der Leyen.

''Comisia recomandă Consiliului, în primul rând, să acorde Ucrainei o perspectivă europeană şi, în al doilea rând, să îi acorde statutul de ţară candidată. Aceasta, desigur, cu condiţia ca ţara să realizeze o serie de reforme importante'', a declarat oficialul într-o conferinţă de presă.

''Ştim cu toţii că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspiraţiile lor europene. Vrem ca ei să trăiască alături de noi, pentru visul european", a adăugat Ursula von der Leyen, citată de AFP.


Acest aviz va fi discutat în cadrul summitului UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.

Niciodată nu s-a mai dat un aviz într-un timp atât de scurt asupra unei cereri, o urgenţă datorată războiului purtat de Rusia de mai bine de trei luni şi care face parte din sprijinul acordat de europeni Ucrainei în faţa Moscovei, scrie AFP.

Sursa: Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 313

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 557

Istoria Dobrogei - Bibliografie Scutul de la Dura-Europos

23 Mar 2024 1613

Șofer din Ucraina filmat lovind cu mașina un câine în Mamaia Nord. Ce spune IPJ Constanța (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 948

Captură impresionantă în Portul Constanța! Ce au găsit vameșii într-un container sosit din China pentru o societate din Ucraina

21 Mar 2024 514

Analiză Copiii ucraineni, mai triști decât copiii refugiați din alte țări

20 Mar 2024 380

MApNReuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

20 Mar 2024 337

Simona Halep, convocată pentru meciul din Billie Jean King Cup cu Ucraina. Pe site-ul competiției, apare pe locul 58 în lume!

15 Mar 2024 639

Profesori ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" Constanța la Academia Națională de Apărare a Letoniei (FOTO)

15 Mar 2024 416

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 393

Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor privind transportul rutier cu Ucraina și Moldova

05 Mar 2024 402

Un cetațean ucrainean și-a făcut firmă la Constanța. Iată cu ce se va ocupa

29 Feb 2024 603

Discursul lui Putin Rusia va face totul pentru a încheia războiul şi a eradica nazismul în Ucraina

29 Feb 2024 2537

MAERepublica Polonă – Posibilă creștere a timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, Slovacia și Lituania

29 Feb 2024 300

MAE Atenționare de călătorie în Polonia din cauza protestelor fermierilor

28 Feb 2024 509