Concediul de acomodare pentru adopția unui copil se dublează. Măsura a intrat azi în vigoare!

Concediul de care beneficiază persoanele care adoptă un copil va avea, de astăzi, o durată mai mare decât în prezent, potrivit unei legi publicate joi în Monitorul Oficial. Mai exact, durata concediului de acomodare crește de la un an, cât este în prezent, la doi ani.

“Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare (...) poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani”, apare în Legea 70/2023, care se va aplica din 2 aprilie și prin care s-a stabilit modificarea Legii 273/2004 privind procedura adopției.

Cadrul legal actual al adopției stabilește o durată a concediului de acomodare, pentru persoanele care adoptă copii, de doar un an.

După cum stabilește Legea adopției, la concediul de acomodare au dreptul cei ce au venituri supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole.

Odată cu concediul de acomodare, cei ce adoptă un copil primesc și o indemnizație lunară. Valoarea acestei indemnizații este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Indemnizația nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, în timp ce cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Prin dublarea duratei concediului de acomodare se elimină o diferență de tratament între părinții naturali, care beneficiază de un concediu de creștere a copilului de doi ani, și cei adoptivi, care, în prezent, beneficiază de un concediu de acomodare de doar un an.

“Având în vedere faptul că respectarea principiului egalităţii se verifică atât prin raportare la diferenţă, cât şi la discriminare şi comparând legea care stabileşte durata maximă a concediului de acomodare a copilului adoptat (Legea nr. 273/2004) cu legea care stabileşte durata concediului de creştere a copilului (OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor), se constată faptul că în timp ce naşterea unui copil asumat şi însuşit de familie dă naştere unui drept de concediu cu durata de maximum doi ani pentru unul dintre părinţi, adoptarea unui copil dă naştere unui concediu de acomodare de doar maximum un an.

Considerăm că este normal ca, pentru a respecta principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii (şi, implicit, egalitatea copiilor în faţa legii), să crească şi durata maximă a concediului de acomodare la doi ani, pentru că durata procesului de adaptare la familie nu trebuie să fie diferită nici în funcţie de momentul în care copilul ajunge să facă parte din familie (momentul naşterii ori cel al adopţiei), şi nici în funcţie de modul în care acesta devine parte din familie (prin procesul naşterii ori prin procesul adopţiei)”, subliniază inițiatorii măsurii.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajații vor putea să își ia concediul pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea vârstei de 12 ani

23 May 2023 642

Colaboratorii Feliciei Ovanesian, Liliana Adam și Daniel Vlăescu cer suspendarea contractelor de muncă pentru următorii 2 ani!

05 Apr 2023 4133

Au început „execuțiile" în Primăria Constanța. Chițac a lăsat-o fără atribuiții pe Liliana Adam!

29 Mar 2023 9379

A fost la un pas să devină secretar al municipiului Constanța Cu cine împărțea biroul Felicia Ovanesian?

23 Mar 2023 6686

Fost director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral trebuie să restituie indemnizaţia de concediu de odihnă încasată necuvenit

09 Feb 2023 3266

Proiect adoptat Normele metodologice de aplicare a legii concediului acordat taților care participă efectiv la îngrijirea nou-născuților

28 Dec 2022 823

Galați Un tânăr polițist și-a tăiat venele și s-a împușcat în cap!

13 Dec 2022 2824

Inițiativă legislativă a deputatei Cristina Rizea. Concediu de creștere a copilului simultan pentru ambii părinți

19 Oct 2022 1096

Concediu paternal. Iată cum modifică Ministerul Muncii legea

16 Oct 2022 831

Sondaj de opinie Care sunt destinațiile preferate pentru a petrece sărbătorile de iarnă?

19 Sep 2022 1239

Polițiștii, prezenți în stațiunea Eforie. Au luat legătura cu părinții veniți în concediu

31 Aug 2022 788

Bancul zilei Papagalul care nu vorbește

29 Aug 2022 1116

Atenție părinți! Au fost aprobate modificări privind concediul parental. Se majorează perioada de acordare

26 Aug 2022 1766

Program de weekend în Constanța Evenimente 12 – 15 august 2022

11 Aug 2022 15534

Polițiștii, prezenți în stațiunea Eforie. Despre ce au vorbit cu părinții veniți în concediu și cu copiii aflați pe plajă

09 Aug 2022 903