Concediul de acomodare pentru adopția unui copil se dublează. Măsura a intrat azi în vigoare!

Concediul de care beneficiază persoanele care adoptă un copil va avea, de astăzi, o durată mai mare decât în prezent, potrivit unei legi publicate joi în Monitorul Oficial. Mai exact, durata concediului de acomodare crește de la un an, cât este în prezent, la doi ani.

“Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare (...) poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani”, apare în Legea 70/2023, care se va aplica din 2 aprilie și prin care s-a stabilit modificarea Legii 273/2004 privind procedura adopției.

Cadrul legal actual al adopției stabilește o durată a concediului de acomodare, pentru persoanele care adoptă copii, de doar un an.

După cum stabilește Legea adopției, la concediul de acomodare au dreptul cei ce au venituri supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole.

Odată cu concediul de acomodare, cei ce adoptă un copil primesc și o indemnizație lunară. Valoarea acestei indemnizații este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Indemnizația nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, în timp ce cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Prin dublarea duratei concediului de acomodare se elimină o diferență de tratament între părinții naturali, care beneficiază de un concediu de creștere a copilului de doi ani, și cei adoptivi, care, în prezent, beneficiază de un concediu de acomodare de doar un an.

“Având în vedere faptul că respectarea principiului egalităţii se verifică atât prin raportare la diferenţă, cât şi la discriminare şi comparând legea care stabileşte durata maximă a concediului de acomodare a copilului adoptat (Legea nr. 273/2004) cu legea care stabileşte durata concediului de creştere a copilului (OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor), se constată faptul că în timp ce naşterea unui copil asumat şi însuşit de familie dă naştere unui drept de concediu cu durata de maximum doi ani pentru unul dintre părinţi, adoptarea unui copil dă naştere unui concediu de acomodare de doar maximum un an.

Considerăm că este normal ca, pentru a respecta principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii (şi, implicit, egalitatea copiilor în faţa legii), să crească şi durata maximă a concediului de acomodare la doi ani, pentru că durata procesului de adaptare la familie nu trebuie să fie diferită nici în funcţie de momentul în care copilul ajunge să facă parte din familie (momentul naşterii ori cel al adopţiei), şi nici în funcţie de modul în care acesta devine parte din familie (prin procesul naşterii ori prin procesul adopţiei)”, subliniază inițiatorii măsurii.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate! Ce prevede Ordonanța de Guvern adoptată astăzi

09 Apr 2024 415

Ramona Chiriac și-a cerut suspendarea de la șefia Reprezentanței Comisiei Europene în România

13 Mar 2024 550

Statiunea Costinesti, locul ideal al tinerilor?

27 Nov 2023 934

Sondaj de opinie Unde veți petrece minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie? Iată răspunsurile

26 Nov 2023 904

Iniţiativă USR Femeile cu profesii liberale nu trebuie să mai aleagă între afacere şi concediul de maternitate

19 Nov 2023 834

Concediu de risc maternal pentru mamele antreprenoare sau cu meserii liberale. Proiectul USR, adoptat de Parlament

24 Oct 2023 826

Știri Constanța Mărturia cutremurătoare a bărbatului care a găsit cadavrul nou-născutului abandonat la Eforie- "Dacă faceți copii, să îi creșteți" (VIDEO)

17 Sep 2023 20276

Jandarmeria Română Tânăr dat în urmărire generală, depistat de un jandarm aflat în timpul liber

07 Sep 2023 1033

Știri din Constanța. Primarul Chițac a plecat în concediu. Viceprimarul i-a preluat atribuțiile (DOCUMENT)

01 Aug 2023 1420

Românii din diaspora se întorc acasă în concediu! Ce măsuri iau autoritățile de la graniță

28 Jul 2023 754

Taifunul Talim trece prin Vietnam! Ce măsuri de urgență au luat oamenii statului

18 Jul 2023 816

Este posibil sa mergi în concediu în mai mult de 2 familii?

11 Jul 2023 834

Un polițist a returnat unei persoane banii pierduți. „Nu îmi permit să stric bucuria unui copil”

02 Jul 2023 1379

Plecați în vacanță? Recomandări din partea pompierilor ISU Dobrogea pentru un concendiu fără probleme

29 Jun 2023 793

Angajații vor putea să își ia concediul pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea vârstei de 12 ani

23 May 2023 1133