Actualitate

Concluzii după exerciţiul de alarmare PROCIV 2017. Peste 6600 de sirene au fost acţionate

Astăzi, la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a avut loc conferința de presă în cadrul căreia au fost prezentate concluziile desprinse în urma exercițiului național de protecție civilă - PROCIV 2017. 

Activitatea s-a bucurat de participarea ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu, a secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și a prim-adjunctului inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu.

În cadrul evenimentului, oficialii au adus în atenție rezultatele modului în care s-a realizat testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civila, precum și importanța existenței mijloacelor performante de anunțate a populației în caz de urgență, pe întreg teritoriul țării. 

Principalele concluzii care au reieșit în urma acestui exercițiu vizează nevoia implementării unui sistem integrat de avertizare și alarmare a populației, care să permită în timp scurt acționarea unui număr mare de sirene și transmiterea prin intermediul acestora a mesajelor de tip voce cu recomandările pentru populație.

De asemenea, pentru creșterea semnificativă a gradului optim de acoperire s-a identificat necesitatea completării echipamentelor de avertizare și alarmare existente, respectiv centralizarea acestora pentru acționarea simultană, în caz de urgență.

În același timp, eficientizarea modului de înștiințare a populației asupra situațiilor de urgență de amploare și intensitate deosebite, conduc la nevoia de implementare a unor sisteme alternative de anunțare, respectiv de utilizare a unor sisteme de tip „cell broadcast messages”.

INFO BACKGROUND:

În perioada 18-21 aprilie a.c., IGSU a declanșat, la nivel național, mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și au fost acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației. 

Timp de patru zile au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

La nivel național există 7.713 astfel de mijloace tehnice de alarmare, dintre care 6.680 de sirene au fost acționate în cadrul exercițiului. Din punct de vedere al acționării centralizate, 2.415 dintre sirenele funcționale pot fi comandate din dispeceratele inspectoratelor pentru situații de urgență, iar 3.630 mijloace necesită declanșare locală.

Referitor la timpul de răspuns în cazul acționării centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2 minute, iar pentru cele cu acționare locală a fost de 12 minute.

Reziliența comunității pentru a depăși urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităților responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populația civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătățire a capacității de reacție a unui stat în fața provocărilor.

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE 2 Constanţa. Sinistru. Exercițiu IGSU. A început testarea sirenelor care anunţă situaţiile de urgenţă (galerie foto+video)

18 Apr 2017 2770

De astăzi, exercițiu de alarmare în Constanţa! IGSU pornește sirenele. Rămâneți calmi

18 Apr 2017 3182

Constănțeni, rămâneți calmi De mâine, timp de patru zile, în Constanța vor suna toate sirenele de alarmare

17 Apr 2017 39170

Exercițiu care anunță situațiile de urgență. Constanțenii vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete

16 Apr 2017 1086

Timp de patru zile vor suna sirenele la Constanţa. Nu intraţi în panică. Este un exerciţiu al ISU Dobrogea

12 Apr 2017 7555

Nu intraţi în panică! Săptămâna viitoare vor suna sirenele în cadrul unui amplu exerciţiu de alarmare

11 Apr 2017 2413

Una dintre firmele lui Lazia, câştigătoarea unui contract cu ABADL, s-a „evaporat“ (documente + rechizitoriu)

21 May 2015 2941