Concluziile vizitei Avocatului Poporului la Centrul de plasament „Antonio“ din Constanța (document)

Reprezentanții instituției Avocatului Poporului au vizitat recent Centrul de plasament „Antonio“ din municipiul Constanța. Urmare a vizitei inopinate efectuate de o echipă formată dintr-un jurist, un psiholog, un reprezentant al Asociației Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului și un asistent social, a fost întocmit un raport avizat de Renate Weber, în calitate de Avocat al Poporului.
 
Vizita a avut mai multe obiective printre care: admiterea beneficiarilor în centru, reprezentarea legală a acestora, incidente și alte aspecte cu relevanță pentru activitatea Mecanismului Național de Prevenire a torturii în locurile de detenție.
 
Misiunea Centrului constă în asigurarea accesului copiilor, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, educație, recuperare și pregătire în vederea integrării în familia naturală sau a integrării socio-profesionale.
 
Centrul deține licență de funcționare din anul 2017, pentru o perioadă de 5 ani, și funcționează cu  Modulele Amicii și 3 case de tip familial: Casa Prichindelul, Casa Spiridușul și Casa Voinicelul. Capacitatea totală a centrului este de 63 de locuri, iar numărul copiilor aflați în evidență la data vizitei era de 60 (28 de fete și 32 de băieți) cu vârste cuprinse între 8 și 22 ani. O parte dintre beneficiari sunt încadrați în diferite grade de handicap.
 
Urmare a vizitei, s-a constatat că „o parte a dormitoarelor copiilor (unde erau cazați băieții) erau separate numai de un spațiu despărțitor, astfel că nu se asigură intimitatea beneficiarilor cazați în aceste camere. Mobilierul din camere era vechi și uzat, o parte a dulapurilor având uși lipsa sau desprinse. De asemenea, spațiul oferit băieților în dormitoarele situate la parterul clădirii centrale era insuficient (8 beneficiari erau cazați într-o cameră cu suprafața de 16 mp și 6 beneficiari erau cazați în camera alăturată cu suprafața de 16 mp)”.
 
Reprezentanții Avocatului Poporului au mai constatat că „în unele camere ale fetelor erau amplasate camere de supraveghere video. Din discuțiile purtate cu reprezentanții centrului, cât și cu o parte a beneficiarelor existente în centru la data vizitei, acestea erau nefuncționale, nefiind conectate la sistem. Potrivit Ordinului ministrului Muncii și justiției sociale nr. 25/2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de tip rezidențial destinate copiilor din sistemul de protecție specială, anexa 1, modul VI, S1.3, plasarea camerelor video este admisă numai în spațiile interioare comune, la intrare și în spațiile exterioare, unicul scop fiind acela de a asigura integritatea bunurilor și a persoanelor, astfel, este necesar să se elimine aceste camere cât mai urgent posibil”, se mai arată în raport.
 

Recomandările Avocatului Poporului pentru conducerea Centrului de plasament „Antonio“

 
Urmare a vizitei efectuate, reprezentanții instituției Avocatului Poporului au transmis o serie de recomandări conducerii Centrului de plasament „Antonio“ din Constanța. Printre acestea, Avocatul Poporului recomandă  efectuarea demersurilor în vederea transferării copiilor în alt serviciu social, urmărindu-se respectarea dispozițiilor Ordinului ministrului Muncii și justiției sociale nr. 25/2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de tip rezidențial destinate copiilor din sistemul de protecție specială, potrivit cărora centrul dispune de dormitoare care oferă suficient spațiu raportat la numărul de persoane, conform prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996, cu modificările completările ulterioare; efectuarea în perioada imediat următoare de către personalul medical a unor activități de educație sanitară cu teme referitoare la educația sexuală, metode de prevenire a sarcinilor nedorite, bolile cu transmitere sexuală etc., în care să fie implicate toate beneficiarele centrului; instruirea personalului centrului în vederea creșterii nivelului de supraveghere al beneficiarilor, în scopul evitării îmbolnăvirilor și accidentarilor beneficiarilor; atragerea de personal de specialitate (asistent social) fie prin încheierea unor contracte individuale de muncă, fie prin încheierea unor contracte de prestări servicii cu cabinete individuale, cabinete asociate sau societăți civile profesionale de asistență socială, astfel încât să fie asigurată prezența permanentă în centru a unui asistent social; păstrarea dosarelor beneficiarilor la sediul centrului, astfel încât membrii echipei multidisciplinare să poată avea acces permanent în procesul de furnizare a serviciilor sociale; demersurilor necesare reintegrării copilului în familia naturală, precum și cu privire la deschiderea procedurii adopției; continuarea acordării de asistență psihologică conform standardelor legale în vigoare, referitoare la evaluarea/reevaluarea psihologică și întocmirea planului de intervenție specializată și monitorizarea copiilor cu tulburări psihice; înlocuirea mobilierul vechi și uzat (dulapuri, etc) din camerele copiilor, adaptarea saltelelor la cadrele paturilor, cât și repararea ușilor grupurilor sanitare ce nu se puteau închide; eliminarea camerelor de supraveghere video amplasate în camere, astfel încât să se asigure intimitate celor care ocupa aceste spații; asigurarea luminozității în toate spațiile centrului, astfel încât să fie asigurate beneficiarilor condiții propice de viață și siguranță; asigurarea intimității beneficiarilor cazați în camerele situate la parterul clădirii centrale separate numai de un spațiu despărțitor precum și reabilitarea pavimentului de la intrarea în Casa Prichindelul care era deteriorat existând riscuri privind siguranța copiilor.
 
Raportul integral al Avocatului Poporului poate fi consultat în secțiunea „Documente”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raport de activitate 2023 Care au fost cele mai grave situații în care Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Constanța s-a autosesizat?! Ce recomandări s-au formulat?

07 Mar 2024 706

Constănțeanul supărat De 7 ani se luptă pentru un loc de parcare pentru persoane cu handicap. Primarul Constanței, reclamat la Avocatul Poporului! (DOCUMENT)

26 Sep 2023 1240

Avocatul Poporului propune modificarea definiţiei accidentului de muncă

09 Mar 2023 1048

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării România este printre primele state din lume care reglementează diplomația și igiena cibernetică într-o lege

01 Mar 2023 1001

Avocatul Poporului a solicitat MS corectarea lacunelor legislative privind accesul rudelor la documentele medicale ale pacienţilor

02 Feb 2023 1002

Aniversare Instituția Avocatul Poporului din România aniversează 25 de ani de la înființare

05 Oct 2022 1212

Anunț de la CCR Măsura conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii - 24 ore (motivare)

16 Jun 2022 1169

Dezbaterea publică s-a încheiat. De ce primarul Chitac nu vrea să pună pe ordinea de zi a Consiliul Local Municipal noul Regulament al zonei Peninsulare ? (DOCUMENTE)

03 Mar 2022 2639

Salariul minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului unei familii. Concluziile Avocatului Poporului

26 Jan 2022 1376

Avocatul Poporului intervine în saga Regulamentului de acces în Zona Peninsulară. Cere Primăriei și CLM Constanța să organizeze o dezbatere publică! (DOCUMENT)

29 Dec 2021 2736

Renate Weber, avocatul poporului Peste 100 de mii de copii rămân acasă în urma plecării părinților în străinătate

10 Dec 2021 1418

Președintele AEC, Ariana Dudună, anunță înființarea Federației Elevilor din România

07 Aug 2021 3808

ZIUA-n amiaza mare. Ariana Dudună, AEC „Am depus deja la Avocatul Poporului o sesizare cu privire la neconstituționalitatea legii bugetului“

06 Aug 2021 2761

Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu și despre decizia revocării Avocatului Poporului (video)

29 Jun 2021 1886

CCR Revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituțională

29 Jun 2021 1564