UPDATE 1. Condiţii noi pentru călătoriile „gratuite" cu trenul ale studenţilor

Studenţii vor călători gratuit cu trenul dar doar pe distanţele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află unitatea de învăţământ frecventată, potrivit unui amendament avizat de Comisia de Buget cu privire la legea de aprobare a OUG care a introdus această facilitate, informează Digi24.

În 14 februarie, Comisia pentru buget a Senatului a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017.

Unul dintre amendamente se referă la restricţionarea gratuităţii de transport CFR doar pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care studentul frecventează cursurile.

Al doilea amendament extinde beneficiul gratuităţii călătoriilor CFR şi asupra elevilor din clasele a IX-a - a XII-a.

Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi.

Autorii primului amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL).

Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD).

Guvernul a aprobat la începutul lunii o ordonanță de urgență care prevede că studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Ulterior CFR a precizat că studenţii trebuie să aibă asupra lor un bilet de călătorie valabil şi a explicat şi de ce: „Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român și sunt decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât PENTRU evitarea unor situații neplăcute (ex supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți!) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și PENTRU acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea.”

„Precizăm că studenții vor putea cumpăra bilete online sau de la automate atunci când Ministerul Educației va pune la dispoziția Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidența Studenților înmatriculați în instituțiile de învățământ acreditate conform HG 42/2017”, adăuga compania.


UPDATE 1, ora 14.20

Senatorul liberal Florin Cîțu, care a propus un amendament care limitează transportul gratuit pentru studenți pe CFR, spune că va renunța la acesta pentru că impactul asupra bugetului este redus.Florin Cîțu a scris pe Facebook că a propus mai multe amendamente pentru reducerea cheltuielilor, atunci când a fost dezbătut bugetul, dar că acestea i-au fost respinse.

„Surpriza a fost când în Comisia de buget-finanţe PSD-ul mi-a acceptat un singur amendament. Cel referitor la gratuitatea nelimitată pe transportul feroviar pentru studenţi. Asta m-a pus pe gânduri şi m-am apucat să fac o analiză. Din datale analizate am constat că din 100% număr de studenţi din România doar o mică parte, sub 30%, se deplasează în alte destinaţii cu trenul decât destinaţia pentru care a fost gândită această facilitate (domiciliu-centru universitar).

Asta însemna că de fapt această promisiune a PSD-ului pentru studenţi a avut doar un scop electoral. Suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”, a scris senatorul.

„Bugetul a trecut, însă ordonanţa cu această facilitate este acum în Parlament. N-am să cad în capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restricţionarea acestor subvenţii, pentru că pur şi simplu nu cred că merită. De aceea renunţ la amendament”, a adăugat el.


Citește și

Pentru a călători gratuit, studenţii trebuie să aibă şi... bilet

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

RAMONA

23 Aug, 2018 09:15

De ce nu se acorda gratuitate si pentru studentii inscrisi in forma de invatamant la distanta ?

Articole asemanatoare

CFR Călători Modificările intervenite nu afectează circulația trenurilor

17 Apr 2024 327

Licitații Constanța Lenox Prod SRL, furnizorul de bocanci de protecție la SNTFC „CFR Călători“ SA

16 Apr 2024 501

Licitații Constanța CFR Călători SA pune la bătaie peste 130.000 de euro pentru servicii de curățenie la dormitoarele de personal și spațiile administrative din stațiile SRTFC Constanța (DOCUMENT)

09 Apr 2024 622

CFR SA Circulația feroviară spre și dinspre Aeroport închisă temporar între 9 şi 11 aprilie; 14 curse anulate

05 Apr 2024 525

Trenul internaţional ''România'' va circula zilnic între Bucureşti şi Istanbul/Halkali, Varna, Sofia şi retur. Iată de când

02 Apr 2024 2453

Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară

28 Mar 2024 561

CFR Modificări în circulația feroviară. Lista trenurilor vizate

13 Mar 2024 486

Licitații Constanța Efficient Energy Audit elaborează auditul energetic pentru subunități aparţinând SRTFC (DOCUMENT)

10 Feb 2024 573

Licitații Constanța SNTFC „CFR Călători“ SA, contract cu două firme pentru servicii în Stațiile Slobozia Veche și Tulcea (DOCUMENT)

08 Feb 2024 790

CFR Călători Rutele trenului InterCity pe anul 2024! Unde poți ajunge, rapid, din Constanța?

31 Jan 2024 794

CFR Călători SA, contract cu Transguard Security SRL, pentru pază obiective, bunuri și valori! (DOCUMENT)

29 Jan 2024 710

CFR Călători, precizare cu privire la incendiul de la trenul IR 1830 Galați – Cluj Napoca

24 Jan 2024 2459

Numărul călătorilor transportaţi de CFR Călători în anul 2023 mai mare cu 5% faţă de anul 2022

22 Jan 2024 534

Călătoria cu trenul IR582, pe ruta Constanța - București, o experiență dezamăgitoare pentru călători! Toalete nefuncționale și mizerie de nedescris (FOTO+VIDEO)

21 Jan 2024 1901

CFR Circulația feroviară pe secția Caracal – Craiova a fost reluată pe un singur fir

20 Jan 2024 646