Conferința națională pe tema fake news, la Universitatea Ovidius Ce au declarat Alina Jurubiţă, preşedintele Curţii de Apel Constanţa, și Gigi Valentin Ștefan, șeful procurorilor din Dobrogea (VIDEO)

 
  • Alina Jurubiţă, preşedintele Curţii de Apel Constanţa – „Am observant că toată lumea se pricepe la juridic și la cine ar trebui să fie judecător la CCR“.
 
Facultatea de Drept și Științe Administrative (FDSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) a organizat joi, 5 mai 2022, conferința națională „Securitate și fake news – Fake news și dezinformare: Aspecte relative la efectele juridice ale luptei împotriva manipulării informaționale”.
 
La ceremonia de deschidere a conferinței a participat rectorul UOC - conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, decanul FDSA - prof. univ. dr. Adrian Constantin Stoica, președintele Curții de Apel Constanța, judecătorul Alina Gabriela Jurubiță, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, magistratul Gigi Valentin Ștefan, Ionuț Rusu, viceprimar al municipiului Constanța, și Ali Șenol, subprefect al județului Constanța.
 
Potrivit agendei evenimentului, temele de discuție vor include: necesitatea reglementării știrilor false prin limitarea exercițiului unor drepturi fundamentale din perspectiva Constituției României, dar și a Convenției Europene a Drepturilor Omului, aspecte juridico-penale ale fenomenului de fake-news, dezinformarea în contextul războiului cibernetic, propagandei teroriste sau în context pandemic, efectul fake news asupra operațiilor informaționale ca instrument de politică externă – cazul Federației Ruse și contribuția fiecărui membru al comunității la dezvoltarea sau combaterea fenomenului.
 
Potrivit prof. univ. dr. Adrian Stoica, decanul FDSA, „această conferință este primul eveniment dintr-o serie de manifestări științifice prin care Facultatea de Drept și Științe Administrative marchează 30 de ani de învățământ juridic universitar ovidian și suntem onorați de participarea unor personalități marcante ale vieții academice și juridice din România, alături de care vom analiza fenomenul fake news și influențele acestuia asupra mediului economic, social și politic.
 
„Juridicul face parte din tema de interes a fiecărei persoane“
 
 
„Ca și judecător, purtător de cuvând și președinte al Curții de Apel Constanța pot spune că ne confruntăm cu efectele acestei manipulări și dezinformări, dar nu aș pune neaparat pe seama presei. Presa, așa cum a zis CEDO, rămâne câinele de pază al democrației. Aș pune mai degrabă pe seama acestor noi personalități care se remarcă în spațiul online, care se numesc influenceri și care știu de toate. Dacă înainte toți oamenii se pricepeau la fotbal și politică, se pare că astăzi ne pricepem la orice. Juridicul face parte din tema de interes a fiecărei persoane. Am observant că toată lumea se pricepe la juridic și la cine ar trebui să fie judecător la CCR și cum trebuie să dea hotărârea, după cum toată lumea se procepe la ce este SIIJ-ul și dacă trebuie să investigheze judecătorii și în ce limite“ - a declarat președintele Curții de Apel Constanța, judecătorul Alina Gabriela Jurubiță.
 
La rândul său, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, magistratul Gigi Valentin Ștefan, a declarat:
 

„Vă felicit pentru tema aleasă. Nu am mai auzit până acum să fie dezbătută o astfel de temă, deși implicațiile acestui fenoment, al fake news, de-a lungul timpului, au fost devastatoare, în multe situații. Am folosit acest cuvânt pentru că, după cum știți, au schimbat destine, și nu mă refer doar la destinele unor persoane fizice, ci de multe ori destinele unor națiuni. De aceea este extrem de important să fiți în cunoștință de cauză, de importanța fiecărei informații“.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Alina Gabriela Jurubiţă, preşedintele Curţii de Apel Constanţa, a prezentat raportul de activitate aferent anului trecut
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorul general al Dobrogei și șefa DIICOT Constanța, printre reclamanți Mai mulți procurori din Constanța au dat în judecată Ministerul Public! Răspunsul Tribunalului (MINUTA)

05 Apr 2024 561

Avere și interese Teodora Elena Rotea, propusă procuror general adjunct al Dobrogei! (DOCUMENTE)

21 Jan 2024 1044

De mâine, 10 ianuarie Procurorul Gigi Valentin Ștefan revine în conducerea Parchetului Curții de Apel Constanța!

09 Jan 2024 2079

Gigi Valentin Ștefan, propus procuror general adjunct al Parchetului Curții de Apel Constanța

05 Jan 2024 1229

Oficial Mihaela Elena Mergeane, numită procuror general al Dobrogei, de la 1 ianuarie 2024

29 Nov 2023 1484

Magistratul Mihaela Elena Mergeane va fi noul procuror general al Dobrogei! A luat 9,80 la testarea scrisă, a doua medie pe țară

22 Nov 2023 1999

#Dobrogea145 Gigi Valentin Ștefan, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

17 Nov 2023 1794

Gigi Valentin Ștefan, procurorul general al Dobrogei, declarații despre nava care a explodat la Sulina

21 Sep 2023 1418

Știri justiție Constanța Concurs pentru scaunul de procuror general al Dobrogei! S-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor (DOCUMENT)

23 Aug 2023 1637

Știri justiție Constanța Cine conduce parchetele din Constanța și Dobrogea? Lista completă a procurorilor delegați sau detașați pe funcțiile de conducere

15 Aug 2023 6248

Postul de procuror general al Dobrogei, ocupat de Gigi Valentin Ștefan, scos la concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii (DOCUMENT)

01 Aug 2023 3752

Dosarul deschis de șefii din parchetele din Constanța Ministerului Public, amânat de protestele judecătorilor

17 Jul 2023 1277

Mai mulți procurori din Constanța, la judecată cu Ministerul Public! Printre reclamanți, procurorul general al Dobrogei și șefa DIICOT Constanța

02 Mar 2023 3451

Lista inculpaților! Aproape 30 de percheziții în Constanța. Mandatele contestate

27 Nov 2021 3450

Noua „gardă“ a anchetatorilor dobrogeni Procurorii din Constanța, note peste 9 la proiectele manageriale. Cine și cât a luat

23 Oct 2020 3148