Conlucrare România - SUA la nivelul apărării pentru 2020 - 2030. Privește și consolidarea cooperării la Marea Neagră

  • „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”, semnată la Washington.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în vizită oficială la Washington, și secretarul american al apărării, Mark T. Esper, au semnat, la Pentagon, „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Ministerului Apărării Naționale.

Documentul avansează prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate.

În debutul întâlnirii, ministrul Ciucă a transmis, din partea președintelui României, Klaus Iohannis, un mesaj de sănătate și urări de bine pentru președintele Donald Trump.

Țările noastre se bucură de un Parteneriat Strategic excepțional și durabil, construit în timp și în multe misiuni în teatrele de operații, unde militarii noștri au luptat împreună. Statele Unite sunt partenerul nostru de încredere și aliatul de nădejde, a spus ministrul apărării naționale.


Cei doi oficiali au discutat și despre evoluția Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite în domeniul militar și perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, prin oportunitățile oferite de implementarea Foii de parcurs, ca elemente esențiale pentru asigurarea securității țării noastre și a stabilității în regiunea Mării Negre.

Întrevederea a reprezentat, de asemenea, o excelentă oportunitate pentru un schimb de opinii asupra principalelor transformări de securitate din mediul regional și internațional, precum și un prilej de discuție a aspectelor concrete legate de cooperarea cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat, se arată în comunicatul MApN.


România sprijină puternic rotația militarilor SUA în regiunea Mării Negre. Înțelegem că un astfel de angajament presupune, pentru noi și pentru ceilalți aliați, generarea unor capacități adecvate, a spus ministrul Ciucă, accentuând faptul că intensificarea programului de exerciții desfășurate pe teritoriul României, în cadru aliat și bilateral cu forțele armate ale SUA, este parte a obiectivului general de consolidare a prezenței și vizibilității NATO pe flancul estic.

Ministrul a subliniat preocuparea Armatei României pentru îmbunătățirea  elementelor de mobilitate militară, dovadă fiind programele demarate deja pentru modernizarea infrastructurii bazelor militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii. 

O altă temă importantă dezbătută a fost contribuția României la eforturile de partajare echitabilă a responsabilităților, pe toate dimensiunile sale - resurse alocate, capabilități dezvoltate şi participare la operațiuni, misiuni şi activități aliate. A fost subliniat faptul că țara noastră este un aliat responsabil care menține alocarea a 2 la sută din PIB pentru apărare.

Cooperarea bilaterală pe linia investițiilor în domeniul achiziției de echipamente constituie un element ce consolidează Parteneriatul Strategic.

Acum câteva săptămâni, în România a fost recepționat primul sistem PATRIOT, țara noastră fiind primul stat din Flancul Estic care are în dotarea forțelor sale armate sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare. Alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru apărare a oferit, începând cu 2017, predictibilitate politicii Armatei României de dotare cu tehnică modernă de luptă și ne-a permis să demarăm și să susținem programe credibile de înzestrare, a menționat ministrul Ciucă.


Secretarul american al apărării a declarat că SUA apreciază faptul că România este un aliat robust, iar legătura dintre cele două națiuni a devenit, în timp, mai puternică, reiterând angajamentul substanțial al României la apărarea antirachetă aliată, prin găzduirea sistemului Aegis Ashore.

De asemenea, Mark T. Esper a subliniat că SUA rămâne angajată ferm alături de România în promovarea păcii, democrației și libertății.
La întrevedere au participat generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, George Maior, ambasadorul României în SUA, și Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

În marja întâlnirii de la Pentagon, delegația condusă de ministrul Ciucă a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Cimitirul Militar Național Arlington.

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Despre campania de vaccinare Anunțul lui Iohannis după ședința de urgență

23 Nov 2020 1375

Exercițiul militar Rapid Falcon Ludovic Orban, în vizită de lucru la Constanța (video)

19 Nov 2020 915

Ministrul Apărării Naționale și șeful SMAp, la exercițiul RAPID FALCON

18 Nov 2020 405

161 de ani de la înființarea Statului Major al Apărării. Mesajul ministrului Nicolae Ciucă

12 Nov 2020 496

MApN Delegație militară din Estonia, în vizită în România

11 Nov 2020 484

Klaus Iohannis, ședință la Palatul Cotroceni. Cine va participa și ce se va discuta

10 Nov 2020 603

Ministrul apărării naționale și omologul portughez, vizită la Baza aeriană de la Fetești

06 Nov 2020 833

Ministrul apărării naționale și premierul, vizită în garnizoana Craiova

05 Nov 2020 534

În discuție, și situația de securitate în regiunea Mării Negre Întâlnirea ministrului român al apărării naționale cu omologul israelian

04 Nov 2020 582

Ministrul apărării naționale, în delegația Guvernului României aflată în vizită oficială în Franța

26 Oct 2020 453

Ministrul apărării naționale, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

22 Oct 2020 697

Ceremonie militară, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare Române moderne

22 Oct 2020 917

Doliu în armata română. A murit un cunoscut general. A lucrat la Batalionul 341 Constanța. Avea 50 de ani. Date din CV

18 Oct 2020 4226

Ministrul apărării naționale, la Washington. 2% din PIB pentru apărare

10 Oct 2020 940

Ministrul apărării naționale în vizită oficială în Statele Unite ale Americii

07 Oct 2020 624