Consiliul Concurenței a sancționat Dante International, deținătorul eMAG, cu 6,7 milioane euro

 
 
Consiliul Concurenței anunță că a sancționat compania Dante International SA cu 32,28 milioane lei (aproximativ 6,7 milioane euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de intermediere prin platforme online de tip marketplace și a impus companiei o serie măsuri corective pentru a restabili mediul concurențial normal și pentru a preveni apariția unor astfel de fapte.
 
Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Concurenței anunță că în urma investigației declanșate la sfârșitul anului 2017, Consiliul Concurenței a constatat că Dante International SA, în calitate de deținător și administrator al platformei online eMAG Marketplace ( www.eMAG.ro) a abuzat de poziția sa dominantă, în perioada ianuarie 2013 -iunie 2019, în special, prin poziționarea și afișarea mai favorabilă a propriei oferte de produse în detrimentul ofertelor partenerilor care comercializau pe platformă și cu care se afla în concurență directă.
 
„În acest fel, s-au limitat ofertele partenerilor afiliați eMAG.ro, ceea ce a condus la afectarea concurenței reale între ofertele de produse prezentate pe această platformă. Compania a recunoscut fapta anticoncurențială și a beneficiat de o reducere a amenzii. Pentru ca aceste fapte să nu se mai repete, autoritatea de concurență a impus companiei să adopte o serie de măsuri privind algoritmii utilizați de platformă, Dante având obligația să informeze complet și corect comercianții parteneri asupra modului de funcționare a algoritmilor, cum ar fi cei de listare, cei de poziționare a produselor pe platformă și să limiteze intervențiile manuale în funcționarea algoritmilor relevanți“, potrivit Consiliuli Concurenței.
 
 
„În același timp, compania trebuie să dezvolte modificări ale structurii organizaționale, să creeze un sistem de gestionare a datelor colectate și stocate prin intermediul platformei, astfel încât accesul la aceste date agregate să se realizeze în mod nediscriminatoriu. Totodată, Dante trebuie să-și îmbunătățească politica de soluționare a plângerilor, prin crearea unui set de bune practici în administrarea relației cu participanții la platformă“, conform sursei mai sus citate.
 
Consiliul Concurenței reamintește că, din acest an se aplică Regulamentul european (2019/1150) privind promovarea echității și transparenței pentru companiile care utilizează serviciile  platformelor online și a motoarelor de căutare online. Regulamentul, numit și Platform to Business – P2B, urmărește crearea unui mediu online competitiv, echitabil și transparent prin impunerea unui set de obligații specifice. Astfel, printre altele, Regulamentul prevede că platformele online trebuie să afișeze „termenii și condițiile” de utilizare, să se asigure că sunt ușor accesibile pentru firmele utilizatoare pe parcursul tuturor etapelor relației comerciale și să prezinte în mod transparent situațiile și condițiile în care pot suspenda, sista sau în care pot impune alte restricții privind furnizarea de servicii către companiile utilizatoare. De asemenea, platformele online trebuie să afișeze informații generale privind modul în care termenii și condițiile afectează proprietatea și controlul drepturilor de proprietate intelectuală ale firmelor utilizatoare.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sfaturi de întreținere corectă a unei betoniere, pentru o folosință îndelungată

26 Sep 2020 891

Întrucât la „consumul” de carte România e codașa Europei Ministerul Culturii a lansat campania de promovare „Citește Românește”

08 Jun 2020 2995

eMAG pune la vânzare peste 7 milioane de măști pentru clienți, fără adaos comercial

09 Apr 2020 1335

GPeC SUMMIT 2019 Peste jumătate dintre români fac cumpărături online cel puțin o dată pe lună

14 Nov 2019 2692

Dă FC Viitorul lovitura? Cine ar putea cumpăra 60% dintre acțiunile clubului

02 Oct 2019 2974

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Dante International SA a preluat compania Extreme Digital Zrt. Ungaria

06 Jun 2019 911

Ai nevoie de o nouă mașină de spălat? Iată de ce să ții cont

15 Feb 2019 2340

Constanţa Doi vârstnici, loviţi pe o trecere de pietoni de pe bulevardul Tomis

08 Aug 2018 2919

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație eMag - „Colaborăm cu autoritatea de concurență și punem la dispoziție toate informațiile necesare“

23 Dec 2017 1729

Constanţa. Suspecţi de furt plasaţi în arest la domiciliu. Ce acuzaţii li se aduc

05 May 2017 1523

Revista presei locale

11 Jul 2016 1479

68% dintre olimpicii constănțeni la fizică s-au pregătit în centrul de performanță „Hai la Olimpiadă!”

13 Apr 2016 1476

Lista magazinelor înscrise în campania Black Friday 2015

20 Nov 2015 1807

Se caută chiriaşi pentru spaţiul în care a funcţionat magazinul Emag

06 Oct 2015 2248

Revista presei locale

03 Oct 2015 1753