Consiliul Concurenței Înţelegere pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor din România. Zeci de companii, sancționate

Service auto. Foto: UnsplashConsiliul Concurenței a sancționat 65 de companii și o asociație cu amenzi totale în valoare de peste 130 milioane de lei (aprox 26 milioane de euro) pentru participarea la o înţelegere pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor din România.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, 56 dintre companiile sancționate sunt sau au fost membre ale Asociației Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – ACODAREN și desfășoară, printre altele, activităţi de reparare a autovehiculelor. Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că acestea și-au coordonat comportamentul comercial, prin intermediul ACODAREN, convenind în comun, printre altele, un nivel fix al prețurilor pieselor de schimb și al tarifelor de manoperă utilizate în relația cu anumite societăți de asigurare. În acest fel, acestea au eliminat concurența între ele.

„Aceste acțiuni au fost susținute, consolidate și amplificate de comportamentul și acțiunile săvârșite de Renault Commercial Roumanie SRL, RCI Broker de Asigurare SRL și societățile de asigurare, Allianz-Țiriac Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA, Groupama Asigurări SA, Uniqa Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Euroins România Asigurare - Reasigurare SA, Societatea Asigurare - Reasigurare Astra SA, participarea acestora conferind înțelegerii o amploare mai mare decât dacă ar fi rămas limitată doar la coordonarea comportamentului reparatorilor.

Astfel, compania Renault Commercial Roumanie SRL și societățile de asigurare implicate au fost sancționate cu amenzi totale de 120,9 milioane lei. Restul sumei până la 130 de milioane lei reprezintă amenzile aplicate reparatorilor auto care au luat parte la înțelegere“ - au precizat reprezentanții Consiliului Concurenței.


 Legea concurenței interzice orice înțelegeri sau acorduri între companii care restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care împart piețele.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Averea și interesele lui George Șișcu, deputat de Tulcea (DOCUMENT)

22 Sep 2023 633

Știri Constanța azi Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la Enel România SA. Printre operatorii de distribuție electrice se află și E-Distribuție Dobrogea

20 Sep 2023 601

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate în sectorul bancar!

11 Sep 2023 417

Consiliul Concurenței Gratuitatea racordării clienţilor casnici la reţelele de distribuţie a energiei electrice a generat beneficii

05 Sep 2023 422

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania Mini-Farm S.R.L. intenționează să preia nouă farmacii

29 Aug 2023 930

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea UNTOLD Universe de către Ioan-Bogdan Buta și Mozaik Investment

21 Aug 2023 491

Prețurile alimentelor de bază aproape că s-au redus la 50%! Detalii despre fiecare produs

16 Aug 2023 760

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Japan Industrial Partners, Inc. a preluat Toshiba Corporation

10 Aug 2023 397

Consiliul Concurenței anunță Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut

07 Aug 2023 459

Consiliul Concurenței Trei firme care emit tichete de masă, investigate pentru fraudă

06 Jul 2023 739

UPDATE Trei societăți, sancționate de Consiliul Concurenței pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de MAI

03 Jul 2023 749

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Centrul Medical Unirea a preluat Clinicile Dr. Leahu.

27 Jun 2023 670

Consiliul Concurenței. Cu cât s-a ieftinit laptele românesc în luna iunie

26 Jun 2023 572

Afaceri Constanța Firma Industria Mundum, parte a Grupului GSP, preia Argenta SRL. Ce spune Consiliul Concurenței

25 Jun 2023 1518

Portul Constanța Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Decirom de către TTS SA

20 Jun 2023 1144