Consiliul Concurenței Prețul laptelui înregistrează reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor

Sursa foto: PexelsNegocierile contractelor între retaileri și procesatori s-au finalizat, iar prețul laptelui înregistrează reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, potrivit informațiilor deținute de Consiliul Concurenței.

„Deși este un acord voluntar, iar retailerii și procesatorii nu au o obligație legală de a participa, aceștia au aderat în număr mare la inițiativa Guvernului, iar reducerile la prețul laptelui proaspăt românesc ajung până la 34% în cazul unor sortimente disponibile în magazine”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.


Prețul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât și cel de 3,5%, a înregistrat scăderi la rafturile magazinelor încă din primele zile de la intrarea în vigoare a acordului, conform informațiilor colectate din platforma Monitorul Prețurilor.

„Reducerile de preț sunt acordate exclusiv de retaileri și procesatori și nu trebuie să afecteze fermierii, respectiv prețul laptelui la poarta fermei, ci, dimpotrivă, prin stimularea consumului autohton va crește cererea, iar producătorii locali vor vinde mai mult”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.


Reamintim că acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit la întâlnirea premierului Nicolae Ciucă, cu reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 1 mai.

„La acordul voluntar privind reducerea prețului laptelui participă, în prezent, toate marile rețele comerciale și toți procesatorii care îndeplinesc condițiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoție) la data întâlnirii de la Guvern (11 aprilie 2023).

Consiliul Concurenței s-a implicat în acțiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență.

Consiliul Concurenței va monitoriza această inițiativă împreună cu instituțiile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicația Monitorul Prețurilor la Alimente, și va prezenta informațiile Guvernului care va decide dacă se impun măsuri“ - au mai precizat reprezentanții Consiliului Concurenței.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Averea și interesele lui George Șișcu, deputat de Tulcea (DOCUMENT)

22 Sep 2023 413

Știri Constanța azi Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la Enel România SA. Printre operatorii de distribuție electrice se află și E-Distribuție Dobrogea

20 Sep 2023 561

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate în sectorul bancar!

11 Sep 2023 412

Consiliul Concurenței Gratuitatea racordării clienţilor casnici la reţelele de distribuţie a energiei electrice a generat beneficii

05 Sep 2023 411

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania Mini-Farm S.R.L. intenționează să preia nouă farmacii

29 Aug 2023 910

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea UNTOLD Universe de către Ioan-Bogdan Buta și Mozaik Investment

21 Aug 2023 477

Prețurile alimentelor de bază aproape că s-au redus la 50%! Detalii despre fiecare produs

16 Aug 2023 751

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Japan Industrial Partners, Inc. a preluat Toshiba Corporation

10 Aug 2023 390

Consiliul Concurenței anunță Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut

07 Aug 2023 451

Consiliul Concurenței Trei firme care emit tichete de masă, investigate pentru fraudă

06 Jul 2023 732

UPDATE Trei societăți, sancționate de Consiliul Concurenței pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de MAI

03 Jul 2023 740

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Centrul Medical Unirea a preluat Clinicile Dr. Leahu.

27 Jun 2023 660

Consiliul Concurenței. Cu cât s-a ieftinit laptele românesc în luna iunie

26 Jun 2023 566

Afaceri Constanța Firma Industria Mundum, parte a Grupului GSP, preia Argenta SRL. Ce spune Consiliul Concurenței

25 Jun 2023 1503

Portul Constanța Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Decirom de către TTS SA

20 Jun 2023 1102