Constanța. Astăzi este ziua de naștere a cunoscutului teatrolog Anaid Tavitian

  • Astăzi este ziua cunoscutului teatrolog de la malul mării, Anaid Tavitian. 
  • Anaid Tavitian împlinește astăzi, 12 iunie 2021, frumoasa vârstă de 66 de ani. 

Anaid Tavitian s-a născut la 12 iunie 1955, la Constanţa, fiind unicul copil al lui Simion şi Azaduhi Tavitian. Primii opt ani de învăţământ i-a parcurs la Şcoala Generală nr. 13 Constanţa, apoi, între 1970-1974, a urmat Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“. Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, promoţia 1978, are diplomă de licenţă în Arte, specializarea arta şi metodologia spectacolului.
           
La scurt timp după absolvirea facultăţii a fost, timp de un an, secretar literar al Teatrului Dramatic Constanţa şi al Teatrului de Păpuşi Constanţa, apoi şef de secţie la Teatrul de Păpuşi. Din anul 1999 şi până în 2017, când s-a retras, a mai deţinut funcţiile de consultant artistic, dar şi de director artistic al Teatrului „Ovidius” Constanţa, al Teatrului „Ovidius” Constanţa, secretar literar la teatrul Național Constanța, apoi la Teatrul de Stat Constanța, ultimii cinci ani fiind consultant artistic la Teatrul de Stat Constanța.
 
Este membru al următoarelor asociații profesionale: Asociația creatorilor din instituțiile teatrale și muzicale – ATM (1978-1989). Membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, secția română – AICT, membru al Uniunii Teatrale din România – UNITER - UNIMA - România -1990 (1994-1998 membră în comitetul UNIMA-România).
 
Pentru activitatea închinată teatrului constănțean a fost răsplătită cu numeroase premii, diplome și medalii. Anaid Tavitian este autoarea monografiei „Metamorfoza unui vis”-Editura Ex Ponto (2011), dar și a monografiei „Thalia Ex Ponto, la cumpănă de milenii” – Editura Muntenia & Leda, 2001 și „Leac pentru trac” – povestiri teatrale (volum ilustrat de Horaţiu Mălăele), editura Muntenia & Leda, 2004, ultimele două, împreună cub teatrologul Georgeta Mărtoiu.
 
A mai semnat Prefaţa a două volume „Teatru” de Cristina Tamaş, a colaborat la „Dicţionarul Teatrului de păpuşi, marionete şi animaţie din România” (1999). Autoare de cronici de teatru, articole pe teme de istorie şi estetică teatrală, interviuri, portrete de creatori (actori, muzicieni), dar și a piesei „Punguţa cu doi bani”, după Ion Creangă, jucată la Teatrul de păpuşi Constanţa şi prezentată cu succes la Festivalul internaţional „Licurici `50”, Chişinău, Republica Moldova şi la Festivalul internaţional de la Alacati, Turcia, 1996.

„Se spune despre mine că sunt un bun spectator. Pentru mine, spectacolul de teatru este un univers ce transmite o energie specială, un moment magic, unic. Cu fiecare spectacol văzut, mă încarc cu această energie, cu emoție, cu bucurie. Pentru mine, Teatrul iubire înseamnă. Marele om de teatru Charles Dullin zicea că spectacolul este un rendez-vous de dragoste.  La rândul său, esteticianul Tudor Vianu considera opera de artă o scrisoare de dragoste. Și așa este: ce altceva sunt ovațiile publicului de la finalul unui spectacol, decât răspunsul la această „scrisoare de dragoste”?

Eu consider că poți învăța să devii un bun spectator. Propria experiență mă face să spun asta. Părinții mei au avut grijă să mă ducă la timp la teatru. Bunul meu învățător – ca o recompensă pentru rezultatele bune la învățătură ale clasei – ne ducea la teatru. În vremea liceului, eram nelipsiți de la spectacolele organizate de teatru în matineu, duminica și în vacanțe, anume pentru elevi. Așa am ajuns să caut, să înțeleg, să iubesc Teatrul. Teatrul mi-a lărgit orizontul emoțional, m-a învățat arta vitală a dialogului“ - declara Anaid Tavitian în cadrul unui interviu online acordat pentru ZIUA de Constanța în 2020.. 

 
Citește și: 

#DobrogeaDigitală – „Armeni de seamă din România”, de Simion TavitianLa mulți ani, Anaid Tavitian! Tatăl, despre unica sa fiică

Interviu cu Anaid Tavitian, prestigios teatrolog constănțean „Am ales Arta, Teatrul, ca mod de viață” (video) 

La mulți ani, Anaid Tavitian! Eruditul teatrolog constănțean împlinește 64 de ani (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Actrița Agatha Nicolau împlinește 84 de ani. Zece ani de carieră i-a petrecut la Teatrul Dramatic Constanța

07 Feb 2024 817

„Un actor cerebral de mare sensibilitate” Lucian Iancu, fost actor și director al Teatrului Dramatic Constanța, la ceas aniversar

02 Feb 2024 3424

Personalități Constanța La mulți ani, Anaid Tavitian! Personalitate emblematică în lumea teatrului constănțean

12 Jun 2023 1851

92 de ani de la nașterea actorului Amza Pellea, portretizat de Anaid Tavitian în revista „Teatrul”

07 Apr 2023 4247

La mulți ani, Lică Gherghilescu! Fondatorul Teatrului pentru Copii și tineret „Căluțul de mare” Constanța împlinește 62 de ani

07 Mar 2023 2647

„Am scris acest volum pentru a salva memoria actorului” Universitatea „Ovidius” Constanța, gazda lansării unei lucrări scrise în amintirea lui Vasile Cojocaru

24 Feb 2023 1298

LIVE VIDEO-TEXT Volum despre memoria actorului Vasile Cojocaru, lansat la Universitatea „Ovidius” Constanța, în Sala Senatului (FOTO)

24 Feb 2023 2008

Constanța culturală Emoție și prieteni, la evenimentul editorial prilejuit de apariția volumului „Agatha Nicolau - Din Dragoste“

20 Jun 2022 2414

LIVE VIDEO+TEXT Volumul „Agatha Nicolau - Din Dragoste“, lansat la Biblioteca Județeană IN Roman din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Jun 2022 2102

Volumul „Agatha Nicolau - Din Dragoste“, lansat la Biblioteca Județeană IN Roman din Constanța

15 Jun 2022 1613

Constanța culturală Expoziție și evocări emoționante a unor armeni de seamă din Constanța (galerie foto)

13 Jun 2022 3001

Constanța culturală La mulți ani, draga noastră Anaid!

11 Jun 2022 2037

LIVE TEXT. Constanța Volumul „O viață așa cum s-a nimerit”, de Virgil Andriescu, lansat la Sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski (GALERIE FOTO)

13 May 2022 3003

#Dobrogea 143 Meritul dobrogean pentru Grigore Sălceanu. Operele lui Grigore Sălceanu jucate pe scena teatrului constănțean

25 Nov 2021 2918

#citeșteDobrogea Despre Acterian Arșavir-Nazaret, omul supranumit „martorul secolului“

27 Aug 2021 3359