Constanța Carp, arhitecta care a proiectat lucrările de salvare a Cazinoului din Constanța – „Cazinoul cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea“ (FOTO)

  • „Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România, fiind un simbol al orașului și o amintire inedită pentru fiecare turist de la malul mării din ultimii 110 ani. Astăzi ne aflăm într-un moment important al istoriei sale – cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea și strălucirea pe care le-a avut în trecut, și îl va readuce în viața publicului“, spune arh. Constanța Carp.

Arhitecta Constanța Carp, proiectantul lucrărilor de restaurare, reabilitare, consolidare și modernizare a Cazinoului din Constanța, transmite vești noi cu privire la stadiul lucrărilor!
 
„Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România, fiind un simbol al orașului și o amintire inedită pentru fiecare turist de la malul mării din ultimii 110 ani. Astăzi ne aflăm într-un moment important al istoriei sale – cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea și strălucirea pe care le-a avut în trecut, și îl va readuce în viața publicului“, spune arh. Constanța Carp.
 
Dat fiind atașamentul publicului față de emblematicul monument, arhitectul și întreaga echipă care s-a ocupat de lucrările de la Cazino au transmis o amplă dare de seamă cu privire la mersul lucrărilor și intențiile proiectului.


 
Redăm, în continuare, comunicatul de presă pus la dispoziția ZIUA de Constanța de către arh. Constanța Carp, alături de arh. arh. Smaranda Baciu, arh. Magdalena Vladimirescu și arh. Irina Petra Gudană:
 
O NOUĂ VIAȚĂ PENTRU CAZINOUL DIN CONSTANȚA
CE PRESUPUNE PROIECTUL DE RESTAURARE ȘI CUM VA ARĂTA LA FINAL
 
CINE SE OCUPĂ DE RESTAURAREA CAZINOULUI DIN CONSTANȚA. C T DUREAZĂ PROIECTUL ȘI EXECUȚIA LUCRĂRILOR
 

În decembrie 2019 a fost finalizată selecția și s-a semnat contractul pentru proiectul „Consolidare și restaurare Cazino Constanța (clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), faze de proiectare (DTAC, PT, AT) si execuție“.
 
Asocierea declarată câștigătoare a contractului de proiectare și execuție este compusă din :

REMON PROIECT S.R.L. – proiectant general – Director și șef proiect complex Arh. Constanța Carp
PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE S.R.L. – proiectant consolidare structurală – Prof. dr. ing. Paul Ioan
AEDIFICIA CARPAȚI S.A. – antreprenor general și lider de asociere - Director ing. Petre Badea, Manager de contract Ing. Stan Marius Gligor
TEHNOINSTAL S.R.L. – execuție instalații electrice – ing. Dobrotă Daniel Jan
 
Pentru restaurarea componentelor artistice au fost cooptați PATRIMONIU S.R.L. – pictor restaurator Ion Chiriac, ARS VITREARUM AMAGA S.R.L. – restaurator vitralii Amalia Liliana Verzea, alături de un colectiv extins de specialiști cu mare experiență și rezultate remarcabile în restaurarea de stucatură, pictură murală, stucco-marmură, sticlă și metal.
 
Titularul investiției este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții iar beneficiarul investiției este Primăria Municipiului Constanța.
 
Lucrările de consolidare și restaurare se vor finaliza în cursul anului 2024.
 
UN CUVÂNT DIN PARTEA PROIECTANTULUI GENERAL
- în ce constau lucrările de consolidare și restaurare -
Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România, fiind un simbol al orașului și o amintire inedită pentru fiecare turist de la malul mării din ultimii 110 ani. Astăzi ne aflăm într-un moment important al istoriei sale – cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea și strălucirea pe care le-a avut în trecut, și îl va readuce în viața publicului.
 
Înțelegând că există un atașament real al publicului față de Cazinoul din Constanța, în cele ce urmează vom prezenta intențiile proiectului.
 
Datorită studiului aprofundat de arhivă am putut înțelege etapele în care s-a intervenit de la inaugurare până în prezent. Astfel, am observat efectele intervențiilor din anii 1980, al căror scop consta în refuncționalizarea și reabilitarea spațiilor interioare și a fațadelor - însă maniera în care ele au fost implementate este una discutabilă întrucât au afectat partiul originar al clădirii, volumetria și, în final, plastica generală, prin alterarea multor elemente de fațadă și a componentelor artistice de la interior.
 
Analiza atentă a ansamblului clădirii și judecata de valoare a situației actuale a condus la elaborarea strategiei de intervenție.
 
Având în vedere că această restaurare urmărește păstrarea și refacerea pe cât de mult posibil a elementelor originare valoroase, s-a stabilit eliminarea (desfacerea/demolarea) elementelor adăugate care au fost puse în operă în intervențiile din anii 1980.
 
Așadar, lucrările constau în următoarele:
  • desfacerea elementelor parazitare (pereți de compartimentare, închideri inadecvate, elemente construite peste cele originare incompatibile din punct de vedere estetic, scări in poziții nepotrivite ș.a.)
  • consolidare infrastructurii și suprastructurii – datorită celor peste 100 de ani de la edificarea sa, precum și gravelor degradări  datorate aerului salin, diverselor surse de poluare și a lipsei lucrărilor de întreținere, structura de rezistență a necesitat ample lucrări de consolidare.
  • eliminarea corpului casei scării care a fost adăugat în anii 1980 pe fațada dinspre Marea Neagră și realizarea unor goluri în armonie cu schema estetică generală
  • decopertarea și restaurarea golului și a tâmplăriei metalice în formă de scoică ce a fost conceput inițial, dar acoperit ulterior, în peretele dintre Sala de spectacole și Sala de bal de la etajul 1
  • refacerea golurilor de pe fațada dinspre Marea Neagră, la nivelul parterului, conform modelului originar, eliminând intervențiile din anii 1980
  • refacerea tuturor componentelor artistice interioare și exterioare (stucatură, pictură murală, stucco-marmură, vitralii, etc.)
  • refacerea tuturor tâmplăriilor conform modelului originar, din lemn stratificat de stejar, cu geam dublu, cu specificații de performanță ridicată
  • refacerea învelitorii din tablă titan-zinc
  • integrarea cromatică a finisajelor interioare și exterioare
  • instalații moderne electrice, sanitare și HVAC, conform normativelor în vigoare și necesităților funcționale contemporane
 
Lucrările de refacere și restaurare se realizează cu materiale de înaltă calitate precum mortare, tencuieli decorative , vopseluri profesionale (fabricate și utilizate în special în restaurare) compatibile cu epoca de referință, cu destinația spațiilor și cu agresivitatea mediului salin de la malul mării.
 
Finisajele pentru care se optează se încadrează în conceptul general de restaurare -  se vor utiliza tâmplării din lemn stratificat de stejar, pardoseli din piatra naturala, ceramice și din parchet de stejar. Lucrările artistice (picturi murale, stucatură policromă, stucco-marmură) sunt executate de specialiști cu materiale și tehnologii profesionale.
 
Prin realizarea tuturor acestor lucrări Cazinoul din Constanța își va recăpăta imaginea armonioasă după care a fost conceput de arhitectul Daniel Renard și, totodată, va putea răspunde din punct de vedere tehnic tuturor necesităților și condițiilor de exploatare contemporane (rezistență mecanică și stabilitate, securitate la incendiu, igienă și protecția mediului, siguranță și accesibilitate în exploatare, acustică, economie de energie și utilizarea sustenabilă a resurselor).
 
STADIUL LUCRARILOR
 
În luna august 2023, lucrările de execuție avansează conform graficului actualizat:
se finalizează lucrările complexe de consolidare a suprastructurii;
se execută instalațiile electrice, sanitare și termice;
finisaje interioare – pardoseli, pereți și plafoane;
se restaurează componente artistice interioare și exterioare;
 
-  CE ACTIVITĂȚI VOR AVEA LOC LA CAZINO -
 
La final Cazinoul din Constanța va fi deschis publicului pentru activități sociale, culturale și de divertisment, cuprinzând spații precum:
  • spații expoziționale;
  • spații dedicate activităților artistice și istoriei Cazinoului;
  • Sala de spectacole și Sala de bal – cu funcțiuni multiple pentru activități culturale și de divertisment (spectacole artistice, întruniri de înalt nivel, evenimente sociale sau culturale cu largă reprezentativitate, etc.);
la care se adaugă, bineînțeles, spații de lobby, lounge, garderobă și cafenea în zonele spectaculoase din punct de vedere arhitectural, și spații de serviciu necesare pentru buna desfășurare a tuturor activităților (spații pentru artiști și recuzită, catering, spații pentru personalul angajat, birouri și spații tehnice).
 
Pe parcursul elaborării proiectului și executării lucrărilor de consolidare și restaurare, colectivul de proiectanți a asigurat coordonarea tuturor specialităților (arhitecți, ingineri de rezistență, ingineri instalații, restauratori pentru toate componentele artistice), în deplină colaborare cu personalul de execuție al Antreprenorului general, pentru a obține ca rezultat final o imagine de excepție a celui mai reprezentativ simbol al Constanței și monument Art-Nouveau din România.
 
-  ECHIPA -
arh. CONSTANȚA CARP
arh. SMARANDA BACIU
arh. MAGDALENA VLADIMIRESCU
arh. IRINA PETRA GUDANĂ
 
Sursa text & foto: Remon Proiect SRL
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Fotoreportaj
Surpriza de la Cazino Constanța, de Sfânta Maria! (GALERIE FOTO)


 
Interviu cu arhitecta Constanța Carp, proiectantul lucrărilor de renaștere a Cazinoului
„Cazinoul nu poate fi «uitat», scopul unei restaurări este acela de a asigura o existență «vie» a unui monument“


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul, Comandamentul Marinei de pe faleza Constanța și MINAC, iluminate deja arhitectural (Galerie FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 589

Cumpări directe Tehnoconsult Proiect SRL semnează un nou contract cu municipalitatea. Este vizat Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

26 Apr 2024 424

PUD-ul inițiat de loan Obreja pentru un imobil edificat în staţiunea Mamaia, zona Cazino, în atenția consilierilor locali din Constanța (DOCUMENT)

25 Apr 2024 339

Hotel de două etaje, pe amplasamentul unui spațiu comercial Investiția imobiliară a societății Magic Stil SRL în zona Cazino Mamaia, la mâna consilierilor locali din Constanța(DOCUMENT)

24 Apr 2024 595

Firme Constanța Jump Vibe SRL are un punct de lucru nou

22 Apr 2024 542

Licitații publice Paza bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța vor fi asigurate și anul acesta de firmele fostului polițist și detectiv particular, Brotac (DOCUMENT)

20 Apr 2024 929

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 437

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3710

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 546

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1804

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 705

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 358

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 626

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 310

Soarele a scos din case constănțenii pe faleza de la Cazino (VIDEO)

31 Mar 2024 587