Actualitate

Constanța Mai mulți preoți și credincioși au donat astăzi sânge


Astăzi, un grup de preoți și credincioși, însoțiți de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost prezent la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța pentru a dona sânge. Acțiunea face parte din cadrul protocolului de colaborare încheiat în anul 2018 între instituția de cult și CRTS.

Prezent la activitate, IPS Teodosie a precizat că: „Noi trebuie să fim solidari unii cu alții. Mulți semeni de-ai noștri au nevoie de sânge pentru a trăi. De aceea, a dona sânge este un lucru necesar. Noi, slujitorii Bisericii, încurajăm și dăm și exemplu personal prin aceste acțiuni, care sunt un semn de iubire față de semenii noștri. De aceea, îndemn și pe credincioșii cărora le permite sănătatea să vină cât mai mulți să doneze sânge, pentru că, dăruind, obții o bucurie că ai ajutat pe semenul tău, dar și pe tine, împrospătându-ți sângele, cu conștiința că ai făcut o faptă bună la chemarea lui Dumnezeu”.
 
Lăsatul Secului de Carne pentru Postul Mare

Duminică, 23 februarie, Biserica Ortodoxă va fi în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau a Lăsatului sec de carne, care deschide Săptămâna albă (a brânzei). Creștinii lasă sec de carne pregătindu-se pentru intrarea în cele 48 de zile de post ce preced Învierea Domnului.

Duminica aceasta este supranumită „a Înfricoșătoarei Judecăți” întrucât la Sfânta Liturghie se citește Evanghelia care face referire la acest moment universal al umanității: Judecata divină, la a Doua Venire a lui Hristos, la sfârșitul veacurilor acestei lumi. Mănăstirile din nordul Moldovei au intrat în patrimoniul universal și prin picturile exterioare, care cuprind și scena Înfricoșătoarei Judecăți.

Expresia „lăsatul secului” provine din limba latină (saeculum) şi înseamnă „a lăsa cele lumeşti, seculare”, în sensul de a ne opri de la alimente, plăceri îngăduite, păcate sau fapte rele, deoarece prin Lăsatul secului credincioșii se pregătesc de asceza Postului Sfintelor Paşti. În Săptămâna Albă creștinii renunță la preparatele făcute din orice fel de carne, având dezlegare la produse lactate, ouă şi pește.
În ajunul Lăsatului sec de carne, sâmbătă, 22 februarie,  în Biserica Ortodoxă se face pomenirea de obște a morților – Moșii de iarnă. „Moșii și strămoșii” sunt înaintașii noștri adormiți întru nădejdea Învierii.

Duminică, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie al biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Brotăcei.
 

Sinaxa stareților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului

Marți, 25 februarie, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, urmată de sinaxa stareților și a starețelor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Campania de donare de sânge a Rompetrol a strâns 44 de mii de donatori

19 Oct 2020 432

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Tomisului. Donare de sânge

07 Oct 2020 1421

Misiune pentru viaţă Jandarmii constănţeni donează sânge pentru semenii lor

16 Sep 2020 1466

Noi condiții pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19

10 Aug 2020 460

KMG International lansează o campanie de susținere a donării de sânge la nivel național

10 Aug 2020 565

Este nevoie de sânge! Donatorii de sânge se pot prezenta la Centrul de Transfuzii Constanța și sâmbăta

25 Jun 2020 2632

Jandarmii şi poliţiştii constănţeni au donat sânge pentru semenii lor

12 Jun 2020 1091

Apel umanitar! Este nevoie de sânge pentru un bărbat aflat la terapie intensivă la Spitalul Județean Constanța

28 May 2020 1787

Apel la donatori! Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa anunţă intervalul orar când se poate dona sânge sâmbătă

19 May 2020 1181

Constănțenii, chemați să doneze Acțiune de donare de sânge, în localitatea 23 August!

13 Mar 2020 801

Constanța Acțiune de donare de sânge în Adamclisi și localități învecinate. Ce beneficii au donatorii

06 Mar 2020 788

Acțiune de donare de sânge, în Eforie Sud. Când va avea loc și unde

19 Feb 2020 1492

Apel la donatori! Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa anunţă data în care se poate dona sânge sâmbătă

03 Feb 2020 1655

Campanie de donare de sânge în Constanța, organizată de Arhiepiscopia Tomisului

12 Dec 2019 915

Eveniment cu tradiție Jandarmii din Constanța donează sânge

11 Dec 2019 1039