Constanța Patriarhia Română, precizări cu privire la conflictul iscat de demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii



Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, precizează, în contextul neînțelegerii între autoritățile locale ale municipiului Constanța și Arhiepiscopia Tomisului, pe tema demolării Bisericii Izvorul Tămădurii, construită pe trotuar, pe bulevarul Tomis, că „orice edificiu ridicat în spațiu privat sau public, construirea unei biserici presupune  toate aprobările necesare din partea autorităților locale abilitate”. 

Astfel, Patriarhia Română este de părere că, pentru a evita producerea oricărui resentiment și pentru a nu alimenta conflictul, soluția optimă ar fi rerepzentată de mutarea, în măsura posibilului, a lăcașului de cult.
 

„Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere. 

Există rațiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice și liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici. 
Primele dintre acestea sunt legalitatea și necesitatea obiectivă a construirii ei. 

Ca orice edificiu ridicat în spațiu privat sau public, construirea unei biserici presupune toate aprobările necesare din partea autorităților locale abilitate”, potrivit Patriarhiei Române.

 

„Mai ales în tumultuosul spațiu citadin, o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de liniște, de frumusețe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spațiu al reculegerii, slujirii și întâlnirii în liniște cu Dumnezeu, nu contrariul acestora.

Dumnezeu, cum inspirat spune un gânditor creștin, este mai ales „Oaspetele tăcerii”, nu al infernalului zgomot produs de mașinile și mașinăriile epocii moderne”


De asemenea, el spune că orice biserică trebuie ridicată „cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală”.

 

„Orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic și rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenție străină de toate acestea.

Evident că demolarea unei biserici, fie ea și lipsită de necesarele calități menționate mai sus, este un act tulburător și neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism.

Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia”, a declarat Vasile Bănescu. 


Amintim că vineri,10 iunie 2022, de la ora 7.30, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oficiază Sf. Liturghie la biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Constanța.

La finalul acestei săptămâni expiră prelungirea acordată de municipalitatea pentru punerea în executare a hotărârii judecătorești cu privire la demolarea bisericii. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Alex Struct 2001 SRL, contract de peste 40.000 de euro cu Primăria Comana, pentru biserica din comună (DOCUMENT)

16 Apr 2024 251

Preotul Petrică Leașcu a intrat „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“! (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 495

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 381

Vineri, ziua pronunțării Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, intră „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“

15 Apr 2024 594

Calendar ortodox 12 aprilie 2024. Ce mare sfânt este pomenit vineri

12 Apr 2024 867

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 465

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 552

Economistul Ilie Șerbănescu s-a stins din viață. Fostul ministru avea 81 de ani

08 Apr 2024 629

Justiție Constanța Vești bune pentru credincioși! Decizie de ultimă oră privind soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii de la Macul Roșu

05 Apr 2024 860

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

05 Apr 2024 639

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 2 aprilie 2024?

02 Apr 2024 940

Calendar ortodox 30 martie 2024. Ce mare sfânt este pomenit sâmbătă

30 Mar 2024 749

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 868

Calendar ortodox 27 martie 2024. Ce sărbătoare este azi?

27 Mar 2024 1445

„Drum lin către stele, în eternitate, George Nicolescu!“ Mesaje de condoleanțe transmise după decesul artistului care a lansat celebrul cântec „Eternitate“

26 Mar 2024 703