Actualitate

Constanța, printre județele fără un spital de psihiatrie Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de Sănătate Publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie


Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie de către ministrul Sănătății Sorina Pintea.

Controlul a vizat  calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie.

“Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”, Sorina Pintea, ministrul Sănătății


Inspectorii sanitari au verificat 4 spitale de maximă siguranță cu 1805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județenecu 5427 de paturi.

Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul țării.

Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală, a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție.

“Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a mai spus Sorina Pintea, în timpul conferinței.


În timpul controlului, inspectorii sanitari au constat structura unui Centru de Recuperare neavizată de MS, așa um cere legislația în vigoare.De asemenea, nerespectarea normelor de amplasarea paturilor în jumătate din unitățile controlate nu respectă ordinul 914/2006.

În unele secțiile și compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat că:

–        Nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7m2.

–        Nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii.

–        Starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații.

–        Clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în salile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte.

–        Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare.

–        Starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător.

–        Nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți motivul invocat fiind specificul secției.

–        Nu există camere de izolare a pacienților.

De asemenea, în spitalele de maximă siguranță s-a constatat că:

–        Gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare depășire, aglomerare de pacienți, se află la Spitalul de maximă siguranță Grajduri, jud Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173 %.

–        Spitalul de maximă siguranță Stei are un grad de ocupare în medie de 115% pe tot parcursul anului 2018 la sectia de bolnavi cronici.

–        La spitalul de maximă siguranță Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secția de bolnavi cronici.

–        Se constată astfel că în toate spitalele de maximă siguranță sunt supraglomerate paturile de la secțiile de bolnavi cronici în timp ce în aceleași spitale, secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60% .

În toate spitalele de maximă siguranță există camere de izolare a pacienților, dar acestea nu îndeplinesc condițiile conform art 8,alin 4,5 si 6 din ordinul 488/2016.

Există echipă terapeutică conform art 2,alin 2  din Ord 488/2016 care este condusă de un medic psihiatru în toate spitalele de maximă siguranță.

De asemenea, în cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constată că în secțiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depășește 100%.

Exemple: Vaslui-114.20%,  Olt -109,06%, Neamt -103,22%.

În aceste spitale s-a constatat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-județean, existănd o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București-Ilfov, Iași, Timisoara și Oradea în schimb sunt 14 județe din România în care nu există  niciun spital de psihiatrie ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale.

Exemple de județe fără spitale: Tulcea, Constanța, Dămbovița,  Bacău,  Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistrița-Nasaud.

Tot în spitalele de monospecialitate controlate există echipa terapeutică condusă de medic psihiatru. Nu există camere de izolare și acolo unde există nu sunt conforme cu normele. Nu respectă normele privind amplasarea paturilor în saloane.

Pentru asigurarea protecţiei sănătăţii, inspectorii sanitari vor continua acţiunile de control privind verificarea conformităţii spitalelor de psihiatrie şi vor efectua  recontroale la unităţile sanitare cu paturi la care au fost depistate deficienţe şi abateri de la prevederile legislative în vigoare.

Conform raportului de control privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aprox. 144 000 lei și 67 de avertismente.

În toate unitatile sanitare s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului pana la 31.12.2019

“Cred că acest raport poate sta foarte bine la baza a ceea ce noi ne dorim – reformă în cadrul psihiatriei”, a spus Pintea.


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la patru ani de la tragedia din Colectiv

30 Oct 2019 513

Sorina Pintea spune că Ministerele Educației și Sănătății nu pot rezolva problema rezidenţiatului

21 Oct 2019 471

Sorina Pintea, prezentă la evenimentul “Supraviețuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naționale “

18 Oct 2019 644

Sorina Pintea, despre examenul de rezidentiat. Au avut loc proteste în țară

17 Oct 2019 403

Un deputat USR anunță că va sesiza Direcția Națională Anticorupție cu privire la neregulile Ministerului Sănătății

13 Oct 2019 681

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale Sorina Pintea, despre îmbunătăţirile spitalelor de psihiatrie din ţară

10 Oct 2019 1523

Continuă programul "Şpaga sub acoperire" în spitalele din România. Ce aspecte se verifică

09 Oct 2019 669

Sorina Pintea "România poate construi o bancă de sânge, plasmă şi produse din plasmă"

08 Oct 2019 343

Fosta şefă a Clinicii de Psihiatrie de la Palazu Mare a intrat în politică şi candidează la alegerile locale de anul viitor

07 Oct 2019 3169

Viorica Dăncilă „Am primit scrisoarea victimelor tragediei de la Colectiv și am căutat soluții pentru a le putea oferi sprijinul de care au nevoie”

04 Oct 2019 358

Sorina Pintea Examenul de rezidențiat se amână în lipsa unui ministru al Educației

04 Oct 2019 390

Ministrul Sănătăţii, despre neregulile Agenţiei Naţionale de Transplant

30 Sep 2019 639

Ministrul Sorina Pintea - „450.000 de doze de vaccin antigripal vor ajunge în teritoriu începând din 10 octombrie”

29 Sep 2019 544

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, declaraţii despre condiţiile de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa

22 Sep 2019 1046

Ministerul Sănătăţii poate aloca bani pentru Psihiatrie, dacă există un proiect şi o solicitare. Sorina Pintea - „Există o problemă de management la nivelul Spitalului Judeţean Constanţa“

23 Aug 2019 1710