Constanța Proiect pentru sprijinirea nevăzătorilor în mijloacele de transport în comun

  • Accesul persoanelor cu deficiențe de vedere ar putea fi facilitat, în mijloacele de transport în comun din județul Constanța.
 
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai LUPU a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România - Filiala Constanța. În cadrul întâlnirii a fost prezentată soluţie inteligentă STEP-HEAR, care are ca scop sprijinirea persoanelor cu dizabilități prin intermediul unei aplicații care va facilita îndrumarea și orientarea în diverse medii. Aplicația pune la dispoziția utilizatorului, un ghid audio ce oferă asistență, pentru a elimina unele obstacole în activitățile lor zilnice, oferind îndrumări precise pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere. Un alt avantaj al softului îl reprezintă, notificarea șoferului autobuzului în momentul în care o persoană cu dizabilități așteaptă să urce în mijlocul de transport în comun. 

Acest proiect inovator rezidă atât din necesitate cât și dintr-o mare dorință de a asigura independența și siguranța persoanelor cu dizabilități. Așa cum am mai spus, Consiliul Județean Constanța va susține întotdeauna orice proiect care poate contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor județului Constanța, prin dezvoltarea tehnologiilor de accesibilitate, crearea independenței personale și a egalității sociale. Aceste soluții inovatoare și eficiente la problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități trebuie întotdeauna valorificate și sprijinite – a declarat Mihai LUPU, Președintele Consiliului Județean Constanța.


De asemenea, în timpul discuțiilor s-a încercat identificarea unor spații în vederea desfășurării de activități anteprenoriale a persoanelor cu dizabilități. În cadrul Asociației Nevăzătorilor din România - Filiala Constanța, există o trupă de actori amatori, iar pentru punerea acesteia în valoare s-a luat în calcul organizarea unui Festival al Nevăzătorilor în județul Constanța. O parte din activitățile culturale ar putea să se desfășoare la Centrul productiv meșteșugăresc pentru susținerea activităților turistice și de agrement Ovidiu.

Tot astăzi pe agenda de lucru a Președintelui s-a aflat și întâlnirea cu reprezentanții  Asociației  Nationale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Împreună cu aceștia s-a discutat despre importanța conservării și valorificării tuturor monumentelor aflate în patrimoniul județului.  Astfel, a fost realizată o inventariere a tuturor monumentelor aflate în patrimoniul județului, fiind indentificate si aduse în discuție acele monumente care nu au beneficiat de atenția cuvenită de-alungul timpului. În acest sens, va fi inițiat un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Constanța, privind conservarea și întreținerea monumentelor.
Pe de altă parte, asociația a solicitat suportul CJC pentru apariția revistei trimestriale “Arma Pontica”, publicație de cultură, informare și atitudine a asociației.

Sursă foto: Primăria Municipiului Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

13 noiembrie – Ziua Internațională a Educației Copiilor Nevăzători

13 Nov 2020 736

Primăria Constanța Ajutoare financiare de peste 20 de mii de lei pentru copiii cu nevoi speciale

18 Feb 2020 1273

România va deveni, oficial, prima țară din lume care implementează „Alfabetul Scripor“ destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități

07 Feb 2020 1387

Lege pentru cei care au probleme cu vederea! Operele scrise, revistele şi ziarele, mai accesibile pentru nevăzători (document)

08 Jan 2019 1063

Persoane cu deficienţe de vedere și-au depășit limitele. În ce sport fac performanță

03 Oct 2018 790

Programul de dezvoltare a abilităţilor de învăţare pentru copiii cu deficienţe

27 Nov 2017 1121

Astăzi este Ziua Internațională a Educației copiilor nevăzători

13 Nov 2017 1479

Muzeul de Arheologie Constanţa demarează un nou proiect pentru persoanele nevăzătoare

17 Aug 2017 1622

Invenţia care poate ajuta mii de români nevăzători

04 Nov 2016 1870

Nevăzătorii se pregătesc să iasă în stradă. Ei amenință și cu greva foamei

25 Jan 2016 1184

Primul cantonament de futsal din România pentru sportivii nevăzători pregătește prima echipă românească de profil

17 Jul 2013 1048