Constanța. Vernisaj „Signa”, pe simezele virtuale ale Facultății de Arte

Canalul YouTube al Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius” va găzdui în această seară, de la ora 19:00, expoziția semnată de Sînziana Romanescu și Lelia Rus Pîrvan, lectori la Facultatea de Arte care colaborează, pictează și expun împreună cu studenții de aproape un deceniu:https://www.youtube.com/channel/UCAX7IC0rqu7lA1WYWFwZ7oA.

Lucrările celor două artiste își propun să prezinte privitorului interpretări ale simbolurilor și arhetipurilor dintr-o perspectiva plastică personală.

„La limita dintre sacru și profan, simbolurile și arhetipurile adaptează mitologia universală la dimensiunile spațiului subiectiv. Prin urmare, lucrările prezente în expoziția de față propun privitorilor explorarea unor simboluri și arhetipuri binecunoscute (cercul, pătratul, crucea, peștele, etc.) într-o maniera proprie autoarelor. Putem viziona astfel lucrări în tehnică mixtă executate pe hârtie, colaje cu diferite materiale și suprafețe viu colorate în acuarelă”, au precizat organizatorii.

Expoziția de față este prezentată în continuarea evenimentelor din București și Iași din luna martie a acestui an, de la Muzeul Țăranului Român și Galeria UAP Iași. Cu ocazia evenimentului din București a fost lansat și albumul ”De la simbol la arhetip, între text și reprezentare”, realizat împreună cu Vali Cacioianu, conținând o mare parte din lucrările prezentate astăzi pe simezele virtuale ale Facultății de Arte.

Expoziția urma să ajungă în această primăvară la Institutul Național de Arte Frumoase și Design din Tașkent-Uzbechistan, precum și la Universitatea din Oviedo-Spania, dar din cauza pandemiei, acest lucru nu a mai fost posibil.

Sînziana Romanescu este o artistă condusă în demersul ei estetic de sensibilitate şi intuiţie. Colega noastră Conf. Dr. Alina Cristea o prezintă ca nutrindu-se creativ din Antichitate, Renaştere şi prezent, se slujeşte de idei pentru a adapta tehnici şi este la curent cu cele mai recente inovaţii în domeniu. S-a născut în 1982, a susţinut doctoratul cu tema “Simbolistica militară în arta românească interbelică” în 2014 şi de atunci a participat la peste 70 de expoziţii personale şi de grup, simpozioane şi conferinţe naţionale şi internaţionale şi proiecte realizate în cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa – Facultatea de Arte, al cărei profesor este.

Lelia Rus Pîrvan s-a născut în 1978 și este absolventă a Universității Naționale de Arte București, unde și-a susținut în anul 2010 doctoratul cu tema ”Forma feminină - între premise teoretice și rezolvări personale”. Din același an este cadru didactic al Universității „Ovidius” și a participat la numeroase expoziții personale, de grup, simpozioane și schimburi de experiență naționale și internaționale.

Seria de lucrări prezentate de Lelia Rus în această expoziție este realizată pe hârtie manuală și este centrată pe tema Sfântului Graal, obiect - simbol ce este lipsit de o unică formulă recognoscibilă, dar care poate lua orice formă își imaginează cel care pornește în căutarea lui. Este vorba de fapt o căutarea a sinelui, asemănătoare motto-ului alchimiștilor redat prin acronimul ”V.I.T.R.I.O.L.” – “Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem”, acesta traducandu-se liber prin dictonul “Explorează interiorul Pământului și rectificând vei găsi Piatra Ascunsă”.

În aceste momente de izolare, „o călătorie imobilă” înspre centrul Pămîntului este de fapt o călătorie simbolică înspre tine însuți, înspre ce avem mai valoros și important de împărtășit lumii, un drum spre autocunoaștere, asceză și purificare, precizează Primăria Municipiului Constanța, prin intermediul unui comunicat oficial. 

Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 426

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 421

Primăria Cumpăna Locuitorii comunei, în anotimpul iubirii. Spectacol extraordinar de Dragobete

25 Feb 2024 549

Universitatea Ovidius Constanța Ana Maria Zota, cadru didactic asociat la Facultatea de Arte, câștigătoare a Marelui Premiu la Concursul internațional de Canto din Malaezia

12 Feb 2024 587

„Un actor cerebral de mare sensibilitate” Lucian Iancu, fost actor și director al Teatrului Dramatic Constanța, la ceas aniversar

02 Feb 2024 3338

Maestrul Gigi Căciuleanu gazdă în cadrul workshop-ului ”Alchimia DansActorului” la Facultatea de Arte Constanța

29 Jan 2024 637

Teatrul de Stat Constanța a pregătit ultimul spectacol de dinainte de Crăciun

21 Dec 2023 892

Constanța culturală „Trilogia Belgrădeană”, premieră la Teatrul de Stat Constanța

20 Dec 2023 627

Un cor îngeresc a poposit în sala Casei de Cultură din Cumpăna, vestind Nașterea Domnului Isus Hristos (FOTO)

15 Dec 2023 690

„O seară românească de Crăciun”, la Muzeul de Artă Populară din Constanța

14 Dec 2023 764

Universitatea Ovidius din Constanța organizează vernisajul expoziției „Sacralitate și Har”

13 Dec 2023 726

Primăria și Consiliul Local Cumpăna, concert extraordinar de colinde, intitulat “Colindăm, colind, colind”

13 Dec 2023 993

Muzeul de Artă Constanța Expoziții și ateliere de creație artistică pentru sărbătorirea Zilei Dobrogei

22 Nov 2023 655

LIVE TEXT Proiectul „Parada stradală” este prezentat în premieră la Constanța de artistul Mihai Mălaimare și Facultatea de Arte a UOC (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Oct 2023 868

„Paradă stradală” la Constanța Facultatea de Arte a UOC și artistul Mihai Mălaimare prezintă proiectul unicat în premieră națională

23 Oct 2023 683