Constănţenii şi retrocedările Locatarii din Faleză Nord protestează din cauza blocului unor spanioli (galerie foto + documente)

Proconstruct_zona.jpgTerenul pe care construieşte Proconstruct Invest a aparţinut Ştefaniei-Carmen Dragne Gardef, Eleonorei-Lavinia Gardef, Corneliei Gardef şi lui Adrian Sorin Mugur Cănănău

Locuitorii de pe strada Pescarilor, din blocurile BM 8 şi BM 9A, sunt nemulţumiţi din cauza unei lucrări care a început în faţa imobilelor lor.

Este vorba despre un bloc cu opt etaje, investiţie a SC Proconstruct Invest SRL, executată de SC SCIM SA. Oamenii spun că imobilul va fi foarte aproape de geamurile lor, se tem ca blocurile existente să nu fie afectate şi spun că s-au adresat autorităţilor pentru a-i ajuta în această problemă. Asta, mai ales că blocurile din zonă sunt ridicate pe aşa-numitul „pământ adunat", care nu este foarte stabil. Aşadar, povestea a fost spusă prefectului Claudiu-Iorga Palaz, directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Senol Zevri, dar şi şefului Inspectoratului în Construcţii, Christian Gigi Chiru. Locatarii reclamă faptul că investitorul nu le-a cerut acordul pentru a construi blocul cu opt etaje care le va lua soarele şi că, potrivit legii, spun ei, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple. Pe de cealaltă parte, Mario Garcia Martinez, administratorul SC Proconstruct Invest spune că deţine toate autorizaţiile necesare începerii lucrării şi că distanţa dintre blocul firmei sale şi imobilele vecine este în conformitate cu prevederile legale.

Proconstruct_zona_2.jpg„Avem toate actele necesare, avem şi acord de mediu şi studiu de însorire", a declarat Mario Garcia Martinez. La rândul său, Dănuţ Moisoiu, reprezentantul firmei constructoare, SCIM SA, spune că totul este în regulă şi că s-au obţinut toate avizele, s-au efectuat toate studiile necesare şi că, pe de altă parte, se aştepta la această reacţie din partea locatarilor din zonă. Cu toate acestea, locatarii se plâng că săpăturile le afectează blocurile în care locuiesc de mai bine de 20 de ani. „Noi nu am găsit nicio solicitare de acord de mediu în bazele de date ale instituţiei pentru această investiţie", a menţionat Senol Zevri, directorul executiv al APM Constanţa. La rândul său, Christian Gigi Chiru, şeful Inspectoratului în Construcţii, a trimis la faţa locului o echipă de control şi a solicitat investitorului să prezinte dosarele cu documentele în baza cărora s-au obţinut PUZ-ul şi autorizaţia de construire. „Se fac verificări şi aşteptăm o concluzie a controalelor", a declarat Chiru. Şi prefectul Claudiu-Iorga Palaz a spus că se va implica în această problemă pentru a vedea cum pot fi rezolvate doleanţele oamenilor: „Am discutat cu locuitorilor din zonă şi i-am solicitat domnului Chiru să efectueze toate verificările". Locatarii sunt decişi să-şi facă dreptate şi sunt hotărâţi să-şi spună părerea în faţa autorităţilor locale şi printr-un protest. În 2008, atunci când planul a fost pus la punct, se vorbea despre o clădire cu regim de înălţime 2S+P+8E pe strada Pescarilor nr. 428, zona BM 8 - BM 9A. Proiectantul a fost arhitectul Dumitru Nachiu de la SC Proiect Unique SRL. Proiectul menţionează că blocul va fi ridicat pe 1.200 mp şi va avea 64 de locuri de parcare, şase garsoniere şi 44 de apartamente. Mai trebuie menţionat că actele au fost duse la APM atunci când instituţia era condusă de Adrian Manole şi, din câte se pare, dosarul a fost depus de Cristian Pîndichi, unul dintre „nepoţii" lui Moisoiu. „Poate a vrut să-l ajute pe spaniol că, ştiţi cum este, nu-i uşor să fii străin într-o ţară. Cristi este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al SCIM şi poate de-asta s-a implicat", a explicat consilierul local Dănuţ Moisoiu.

De la Gardef la Garcia

Poate că povestea blocurilor nu pare atât de interesantă pentru constănţenii care nu sunt afectaţi de construcţia Proconstruct Invest, însă istoria terenului poate atrage atenţia. Proconstruct Invest a cumpărat, prin contractul 609 din 21 februarie 2008, cei 1.200 mp din Faleză Nord de la soţii Horia-Dan şi Claudia-Anelise Mihail pentru 900.000 de euro. Potrivit unei fişe a corpului de proprietate, terenul identificat sub numărul cadastral 12.825 aparţinuse Ştefaniei-Carmen Dragne Gardef, Eleonorei-Lavinia Gardef, Corneliei Gardef şi lui Adrian Sorin Mugur Cănănău, care îl obţinuseră în urma dispoziţiei de primar 244 din 16 septembrie 2003. Şi aici răsfoim file de retrocedări, poveşti care conţin şi istoria City Park Mall, una dintre cele mai controversate investiţii pe care Constanţa le-a avut vreodată.

Prin notificarea nr. 105830, depusă pe 7 august 2001 la primăria lui Radu Mazăre de către o societate de avocatură, în numele Ştefaniei Gardef-Dragne, Eleonorei-Lavinia Gardef, Corneliei Gardef şi al lui Adrian Sorin Mugur Cănănău, se solicita restituirea în natură a unui teren de 100.000 mp, situat în parcul Tăbăcărie. Cererea nu a primit niciun răspuns până în 2003, când, în septembrie, pe 16, edilul Radu Mazăre, prin dispoziţia de primar nr. 2444, a acceptat atribuirea de măsuri compensatorii. Articolul 1 al dispoziţiei de primar spune: „respinge cererea de restituire în natură a imobilului situat în parcul Tăbăcărie (...), formulată prin notificarea 1886/6.08.2001, parţial, deoarece o parte din teren aparţine domeniului public. Art. 2 - se stabileşte ca valoarea echivalentă şi parţială a imobilului imposibil de restituit şi cuvenită notificatorilor este în sumă de 94.020.134.941 de lei, reprezentând echivalentul a 2.782.237 USD (1USD = 33.793 lei), în limita căreia se vor acorda măsuri reparatorii". Moştenitorii de drept ai lui Stoian Gardef au primit, cu titlu de compensaţie, 19 terenuri, însumând 39.481 mp, în intravilanul Constanţei. Însă, chiar înainte de a se pune în practică măsurile reparatorii (noiembrie 2003), beneficiarii de drept ai retrocedării au cesionat drepturile litigioase, prin contractul 3337/17.09.2003, firmei Holland Development Group SA din Bucureşti. Au primit în schimbul „tranzacţiei" două miliarde de lei. Au pierdut astfel toate drepturile care decurgeau din notificarea restituirii terenului. La rândul său, societatea comercială bucureşteană a cesionat o parte dintre drepturi lui Daniel Ene (contract 1069/13.09.2003). Iar drepturile litigioase practic nu existau. La fix două luni din ziua în care Ene se înţelegea cu Holland, primarul Radu Mazăre semna o nouă dispoziţie, cu numărul 3135, care decidea ca Daniel Ene să primească, în compensare pentru dreptul cesionat de SC Holland Development Group SA, 18 terenuri în Constanţa şi în Mamaia. Dar ce drepturi avea Daniel Ene, din moment ce contractul pe care îl încheiase cu Holland era nul de drept, nefiind vorba despre niciun litigiu?!

Sub preţ

Întreaga poveste a notificărilor şi a dispoziţiilor s-a continuat prin dispoziţia 2992/29.10.2003, prin care SC Holland Development Group SA a primit 28.635,11 mp, în valoare de 1.995.288,15 USD, în parcul Tăbăcărie, şi încă 23.820,6 mp, în compensare. Retrocedarea se regăseşte în deja celebrul dosar pe care DNA l-a instrumentat împotriva şefului administraţiei publice locale, dar şi a multor altor persoane, printre care se numără şi Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea de la Dinamo, dar şi Paraschiva Barbu, Basarab Popa (vărul primarului), Ramona Dospinescu, Marius şi Carmen Puşcaşi şi Mihai Ceacîreanu. Expertiza DNA-ului spune că evaluarea s-a făcut într-un mod cu totul nejustificat, pământul fiind cotat cu trei preţuri pentru un metru pătrat: 20 USD, 63 USD şi 90 USD. Anchetatorii au calculat la un preţ de 90 USD pentru un metru pătrat şi a reieşit un prejudiciu adus patrimoniului municipiului Constanţa de 1.185.250 de dolari. Merită menţionat faptul că administrator al SC Holland Development Group, fericita cumpărătoare de drepturi litigioase, este Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, individă care apare în mai toate afacerile pe care gurile rele i le atribuie primarului Radu Mazăre. Numele femeii este legat de societăţi precum Mehmetoglu, Mobitom, Mega Development, Bulevard SA, Aqualand şi Millenium Global Development, dar şi de personaje precum Costică Zelcă, Gheorghe Oancea şi Georgiana Andreea Şerban.

Spaniolul ştie, dar nu are treabă

Proconstruct Invest îi are ca acţionari pe Mario Garcia Martinez, dar şi societăţile spaniole Montajes E Ingineria Del Cemento SA şi OBH Y-EDI. Garcia Martinez mai este implicat şi în Danubius Agregates Production şi în SC Piatra Albă Invest SRL. Beneficiarul blocului de pe Pescarilor a fost fondat în 2008 de cele două societăţi spaniole. Apoi a fost cooptat şi Mario Garcia Martinez. În 2008, numele spaniolului apare în afacerea Ceminter International. În prima parte a anului, Garcia Martinez este numit administrator al societăţii în locul lui Alexandru Băjenaru, în urma hotărârii asociaţilor Black Sea Invest Company şi Intermonte SRL. Câteva luni mai târziu, SC Ceminter International avea alţi asociaţi: Ceminter Hispania SA, reprezentată prin Jose Antonio Perez Vincente, şi SC Decirom SA, reprezentată prin Valeriu Constantin Băjenaru. Într-o română stâlcită, spaniolul Garcia Martinez a spus că a auzit de retrocedări, ştie povestea lor, dar firma sa nu are nicio treabă cu ele.

 

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 362

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 449

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 557

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 498

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 692

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 545

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 533

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 483

Prelungire de mandat pentru unul dintre administratorii din CA-ul Administrației Canalelor Navigabile Constanța

05 Mar 2024 434

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 726

În ședința de Consiliu Local se aprobă bugetul pentru 2024 Mandatele administratorilor de la Termocentrale Constanța au fost prelungite!

28 Feb 2024 588

Firme Constanța Adunare Generală a Asociaților și modificări în contextul decesului unui asociat la Lex Trans SRL

27 Feb 2024 568

Firme Constanța Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA, convocați în adunare generală. Ordinea de zi a ședinței, completată la cererea Damen Holding BV

26 Feb 2024 916

Firme Constanța Acționarii Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, convocați să decidă bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2024

24 Feb 2024 717

Firme Constanța Acționarii Brise Grains SA, convocați în AGA și AGEA, vor decide desfiinţarea punctului de lucru din Bucureşti, Gara Herăstrău

22 Feb 2024 586