Consultări cu mediul de afaceri pe tema accesării fondurilor europene pentru relansare economică

  • Consultări cu mediul de afaceri pe tema accesării fondurilor europene pentru relansare economică
Secretarii de stat Liviu Rogojinaru şi Daniela Nicolescu au avut astăzi o nouă rundă de consultări cu reprezentanții mediului de afaceri pe tema accesării schemelor de sprijin pentru companiile afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus. La discuții au participat secretarul de stat în MEEMA Emil-Răzvan Pîrjol şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Dragoş Preda.
Discuțiile s-au axat pe identificarea codurilor CAEN afectate de pandemie și pe stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile alocate pentru repornirea activității IMM-urilor, capital de lucru și investiții.

Secretarul de stat Liviu Rogojinaru a prezentat celor prezenți cele trei programe propuse de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
“Firmele care nu au avut angajați vor primi granturi în valoare de 100 milioane de euro,  alte 350 milioane de euro vor merge spre companiile din domeniile cele mai afectate de criză și 550 milioane de euro se vor îndrepta spre companiile care vor să investească în repornirea producției. Este o șansă pentru firmele românești de a reveni pe piață şi a răspunde noilor realități economice, de aceea e important ca selecţia să fie una corectă, iar fondurile să fie accesate cât mai rapid şi mai eficient”, a transmis oficialul MEEMA.

În acest context, secretarul de stat Liviu Rogojinaru a informat şi despre celelalte programe pentru companii: Star-Tech Innovation (Noul program Start - UP) şi programul pentru Comerţ, o ediţie actualizată care are în vedere sprijinirea retailerilor a căror activitate a fost afectată pe perioada stării de urgență şi alertă.
Totodată, secretarul de stat Daniela Nicolescu a amintit și despre proiectul aflat încă în lucru între MEEMA, Ministerul Fondurilor Europene și Autoritatea pentru Digitalizarea României, prin care se urmărește digitalizarea IMM-urilor prin oferirea de vouchere pentru achiziția unor servicii IT, finanțate din fonduri europene, prin care întreprinderile mici și mijlocii românești să ajungă să fie cât mai competitive într-o economie tot mai digitalizată.
Reprezentanții mediului de afaceri au transmis propuneri pentru acordarea acestor fonduri, care vor fi analizate în cadrul consultărilor în derulare dintre Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Ministerul Fondurilor Europene şi Comisia Europeană. Banii pentru aceste programe de sprijin provin din fonduri europene din exerciţiul financiar 2014-2020, ceea ce aduce cu sine oportunitatea accesării și folosirii lor în perioada imediat următoare, până la finalul anului 2020.
* * * * *
Granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții
Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi:

Valoare grant: 2000 Euro/SRL fără salariați; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utilități; Număr beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro

Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri:


Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.

Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor:

Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții; Cheltuieli: producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Schimbarea la față a Porturilor Medgidia și Ovidiu. Ce face Administrația Canalelor Navigabile în acest sens (documente)

09 Sep 2020 3408

#alegerilocale2020 Stere Hira, candidat PNL pentru CLM Constanța – ’’Vom recupera terenurile pe care, astăzi, imobiliarii construiesc haotic. Soluția este exproprierea de utilitate publică’’

08 Sep 2020 5588

Proiecte majore ale Guvernului pentru Constanța Peste 1,3 miliarde de euro destinate exclusiv porturilor din județ. Drumuri expres și modernizarea aeroporturilor, pe lista investițiilor de milioane de euro (document)

03 Jul 2020 5343

Klaus Iohannis participă la prezentarea Planul Național de Investiții și Relansare Economică

01 Jul 2020 1351

George Vișan (PSD) “Cu câteva zile înainte de ridicarea stării de ugență, Guvernul nu a prezentat un plan de relansare economică”

14 May 2020 2638

Klaus Iohannis, întâlnire la Palatul Cotroceni cu reprezentanții mediului de afaceri

05 May 2020 1561

Plan pentru relansarea economică și socială pentru județul nostru, după ieșirea din starea de urgență, elaborat de USR Constanța

27 Apr 2020 4173