Consultări politice bilaterale între ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Secretarul de stat Antony J. Blinken. Foto: facebook/US EmbassyMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea marți, 29 noiembrie 2022, consultări politice cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu prilejul vizitei pe care înaltul oficial american o efectuează în România, în marja participării la Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO și în contextul aniversării, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și SUA.

Potrivit unui comunicat al MAE, consultările dintre ministrul Bogdan Aurescu și secretatul de stat Antony Blinken vor marca aniversarea Parteneriatului Strategic România-SUA, care reprezintă un pilon esențial al politicii externe și de securitate a României și a cărui aprofundare, pe toate dimensiunile sale, reprezintă un obiectiv al ambelor părți.

Vizita va oferi ocazia reconfirmării angajamentului bilateral solid pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes în domeniile politic, securitar, militar, economic, energetic. Astfel, în cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu și secretarul de stat Blinken vor trece în revistă stadiul cooperării bilaterale în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităților stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021 (https://www.mae.ro/node/57103), precum creșterea prezenței militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE și avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil.  Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce privește accederea țării noastre în programul Visa Waiver.

Vizita va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea atașamentului comun față de promovarea și consolidarea relației transatlantice și a rezilienței democratice.
De asemenea, vor fi abordate evoluțiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre și securității pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, și eforturile comunității transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securității regionale și a stabilității globale.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se va concentra, astfel, și pe coordonarea bilaterală în vederea asistenței acordate Ucrainei și a implementării deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid. Discuțiile vor viza, de asemenea, evoluția situației regionale de securitate la Marea Neagră, cei doi oficiali urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluții și consecințele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei și la nivel global.

Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta eforturile multidimensionale ale României de ajutorare a Ucrainei, inclusiv asistența umanitară acordată refugiaților din țara vecină și măsurile luate de Guvernul României pentru a facilita tranzitul produselor agricole ucrainene prin țara noastră, în scopul evitării unei crize alimentare globale. De asemenea, în condițiile creșterii impactului agresiunii militare ruse asupra întregii regiuni a Mării Negre, ministrul afacerilor externe se va referi la miza susținerii vecinilor Ucrainei, cu accent pe Republica Moldova, context în care va sublinia rolul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, în care SUA joacă un rol important. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta totodată sprijinul multidimensional acordat de România statului vecin.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, consultări bilaterale la București cu omologul croat, Gordan Grlić Radman

27 Nov 2022 809

Klaus Iohannis o va primi pe Kamala Harris la Palatul Cotroceni, vineri. Despre ce va discuta cu vicepreședintele SUA

08 Mar 2022 957

MAE Consultări politice între Bogdan Aurescu și omologul pakistanez, Makhdoom Qureshi, la București

08 Jan 2022 1268

Președintele Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări pentru desemnarea primului ministru

19 Nov 2021 1082

Klaus Iohannis Consultări în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru

20 Oct 2021 2749

Klaus Iohannis, consultări cu partidele pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

22 Dec 2020 1295

Calendarul consultărilor de la Cotroceni Când au loc și ce partid e primul pe listă

10 Dec 2020 1491

Surse S-a bătut palma - când vor avea loc alegerile locale

11 Jun 2020 2662

Consultări politice ale ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovacia, Miroslav Lajčák

18 Feb 2020 1330

Klaus Iohannis a decis Orban este desemnat din nou premier

06 Feb 2020 1504

Care ar fi propunerile de premier făcute de partidele politice şi ce partide vor susţine alegerile anticipate

11 Oct 2019 1590

Klaus Iohannis invită partidele politice la consultări pe tema legislației din domeniul justiției

22 Oct 2018 1029

Alegeri parlamentare 2016. Parlamentarii din fiecare județ. Știi cine a fost ales unde ai votat? Marți este convocat noul Parlament

18 Dec 2016 4649

UPDATE 1. „Vă voi spune când voi desemna un prim-ministru“ Iohannis convoacă noul Parlament marţi la ora 12.00

16 Dec 2016 1063

Cine alcătuieşte delegaţia PMP care merge la Palatul Cotroceni

14 Dec 2016 2349