Contestaţia SCJU, respinsă Learciu (CJC) - „Decizia Curţii de Conturi privind controlul de la Spitalul Judeţean anunţă un dezastru” (documente)

Cotidianul ZIUA de Constanţa a solicitat oficial Camerei de Conturi Constanţa raportul întocmit în urma controlului efectuat în cursul anului 2016 la Spitalul Clinic Judeţean „Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Instituţia nu ne-a putut pune la dispoziţie documentul, motivând că „înscrisurile şi constatările reţinute în cazul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa fac obiectul unei cauze penale”. La rândul lor, nici reprezentanţii Spitalului Judeţean nu s-au arătat deschişi să facă publică decizia Camerei de Conturi Constanţa, pe care, de altfel, au contestat-o, fără succes.
 
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Dumitru Learciu ne-a declarat că, din informaţiile sale, Camera de Conturi a României a respins în urmă cu câteva zile contestaţia Spitalului Judeţean. „Spitalul mai poate ataca decizia şi in instanţă, însă acest lucru nu suspendă în niciun fel decizia Curţii. De altfel, personal am solicitat recent conducerii Spitalului să notifice Consiliul Judeţean în legătură cu modalitatea prin care va aduce la îndeplinire recomandările rezultate în urma controlului Curţii, care nu sunt deloc puţine. Cunosc situaţia îndeaproape şi pot să afirm că, din punctul meu de vedere, decizia reprezintă un dezastru pentru Spitalul Judeţean, care are de recuperat prejudicii din contractele încheiate în ultimii ani cu nerespectarea legii”, a comentat Learciu.

Povestea contractului cu Baran şi antreprenorul BMD Construcţii şi Dezvoltare

În anul 2009, când nu avea problemele de astăzi cu legea, fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, afirma cu entuziasm: „Contractul cu firma Baran este foarte bine făcut!”
 
Este vorba despre contractul privind renovarea Spitalului Clinic Judeţean încheiat în anul 2004 cu israelienii de la Baran, având ca subcontractor SC BDM Construcţii şi Dezvoltare SRL. Pentru mulţi dintre constănţeni este greu de uitat acel panou uriaş electoral care se lăfăia pe faţada Spitalului Judeţean în anul de graţie, spuneam, 2004: „Proiectul în valoare de 600 de miliarde de lei este posibil datorită primarului Radu Mazăre”. Reparaţia parafată atunci urma să se efectueze prin cofinanţare: o parte din bani urma să provină de la buget, iar diferenţa, de la constructori. Imediat după ce a fost reales primar, Mazăre uita promisiunea făcută constănţenilor, iar în proiectul de reabilitare a SCJU au pompat bani Consiliul Judeţean Constanţa, statul şi grupul de firme Baran. Societatea câştiga licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii în 2004.
 
Interesant este cum au fost alese cele trei firme israeliene din grupul Baran sa reabiliteze spitalul, având în vedere că preţul cerut de acestea pentru contractul de reparaţii a depăşit cu 38 de miliarde de lei vechi valoarea estimată a lucrărilor. BMD Construcţii şi Dezvoltare SRL Bucureşti este antreprenorul general al grupului Baran, iar contractul a tot fost adiţionat în ultimii ani.
Cum pe parcursul derulării contractului s-au constatat nereguli vizavi de cheltuirea banilor publici, dosarul „Spitalul” ajungea la DNA Constanţa, iar lucrările erau sistate în decembrie 2005. Ulterior, dosarul se pare că a fost clasat.
 
În Spitalul Judeţean nu se mai monta nicio uşă, iar problema banilor care trebuiau returnaţi grupului israelian apăsa. Pentru suma creditată de antreprenor au fost emise ca mod de plată bilete la ordin de către SCJU. Proiectul măreţ a înghiţit sume frumuşele. Întreaga lucrare a fost evaluată la 15 milioane de euro.
 
Contractul încheiat cu israelienii stabilea ca preţul pentru un metru pătrat renovat de spital ajungea la 440 de euro, la cursul BNR al dolarului de la sfârşitul lui 2004. Pentru cei 8.522,72 mp renovaţi, SCJU a plătit firmei Baran aproape patru milioane de euro.
În 2007, CJC a reluat lucrările de reparaţii. Bineînţeles, tot cu firma Baran. Contractul nu a fost reluat, deşi banii erau alocaţi. Oful israelienilor era rata de schimb a monedei euro, care scăzuse, iar firma Baran a realizat că îi paşte o pierdere de 25%.
 
În octombrie 2007, s-a semnat actul adiţional la contractul de reabilitare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanta. Termenul actual de finalizare a lucrărilor era 31 martie 2010. În 2009, la cinci ani de la începerea primelor renovări, modernizările la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ar fi trebuit să fie definitivate. În realitate, lucrările erau realizate în proporţie de 30%.
 

În ultimii ani s-au mai executat lucrări de renovare, plătite exclusiv din bugetul judeţului Constanţa.

BMD Construcţii şi Dezvoltare, contract adiţionat cu nerespectarea legii

Pentru o parte dintre lucrările prestate de antreprenorul BMD Construcţii şi Dezvoltare, spitalul nu a mai făcut plăţi de la începutul anului 2016. Este şi cazul facturii în valoare de 382.919 lei reprezentând lucrări de reparaţii capitale la laboratorul de angiografie şi instalare a echipamentului angiograf Siemens Tip Artis Zee Floor în cadrul SCJU, lucrări desfăşurate în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale, pentru implementarea proiectului „Furnizare sisteme de angiografie pentru dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare - dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri”. Responsabil de proiect a fost ing. Radu Savin, şeful tehnic-administrativ al spitalului.
 
În secţiunea „Documente” puteţi consulta corespondenţa cu SCJU şi facturile emise de BMD Construcţii şi Dezvoltare.

 
Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa Dumitru Learciu, această factură nu poate fi achitată deoarece „face obiectul unui act adiţional încheiat cu nerespectarea legii, aşa cum reiese din decizia Camerei de Conturi Constanţa”. Mai mult, afirmă Learciu, Spitalul Judeţean trebuie să recupereze o parte din sumele plătite în cadrul acestui contract, dar şi al altora lovite de nerespectarea legii. 
Vom reveni.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UAT Cuza Vodă, supraestimare de peste un milion de euro a veniturilor proprii, spune Curtea de Conturi (DOCUMENT)

19 Mar 2024 579

Angajații ARSVOM rămân în continuare fără sporurile pentru condiții grele de muncă. Magistrații din Constanța au cerut un raport de expertiză

18 Mar 2024 590

Comuna Albești, creanțe de peste 60.000 de euro de la contribuabili de negăsit, spune Curtea de Conturi. Raportul din 2023 (DOCUMENT)

17 Mar 2024 535

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Mircea Vodă! (DOCUMENT)

17 Mar 2024 1521

Ce nereguli au găsit auditorii de la Curtea de Conturi la Primăria Crucea, județul Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 644

UAT Adamclisi, auditată de Curtea de Conturi. Neîncasarea unei amenzi aplicate de Direcția Silvică din Constanța, pe lista deficiențelor (DOCUMENT)

10 Mar 2024 1152

Ţilincă Gheorghe, primarul din Casimcea (Tulcea), achitat! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța. Legături cu Siluan Proiect SRL, firma fondată de preotul Iscru

10 Mar 2024 1005

Primăria comunei Grădina, verificată de auditorii Curții de Conturi a României. Ce au descoperit?

09 Mar 2024 606

Raportarea eronată a cheltuielilor și neevidenţierea creanțelor Primăria Negru Vodă, verificată de Curtea de Conturi Constanța (DOCUMENT)

08 Mar 2024 599

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Siliștea! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 554

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat în comuna Saraiu? (DOCUMENT)

07 Mar 2024 604

Camera de Conturi Constanța, audit de conformitate la CS Axiopolis Cernavodă. Ce au constatat auditorii publici externi (DOCUMENT)

07 Mar 2024 719

Printre deficiențele constatate, modul de urmărire și încasare a creanțelor fiscale Curtea de Conturi Constanța, control efectuat la Primăria Cherchezu (DOCUMENT)

07 Mar 2024 544

Vulnerabilități ale sistemului de control intern Curtea de Conturi a verificat legalitatea contractării, utilizării și rambursării împrumuturilor efectuate la nivelul UATM Mangalia. Iată concluziile! (DOCUMENT)

06 Mar 2024 783