Continuitate pentru BMG Bucovina Construct de la Primaria lui Mazare Firma lui Chichifoi s-a imbogatit de pe urma Caminului de batrani

cap_3.jpgSocietatea camaradului lui Gheorghe Oancea a obţinut, până în prezent, de pe urma lucrărilor de reabilitare a Căminului pentru persoane vârstnice, peste 30 miliarde de lei vechi

Continuă investiţiile la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanţa, un nou contract de investiţii fiind atribuit de curând. Câştigătorul: aceeaşi firmă care a obţinut şi contractul anterior, plus două acte adiţionale.

Gheorghe_Chichifoi_pentru_m.jpgDupă executarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a căminului, urmează o nouă etapă de investiţii pentru care s-a organizat licitaţie. Este vorba despre „Reabilitarea căminului pentru persoane vârstnice - Utilităţi şi corp cantină". Contractul de lucrări a fost atribuit pe 7 iulie aceleiaşi firme care a obţinut şi primul contract de reabilitare şi modernizare a căminului propriu-zis: SC BMG Bucovina Construct SRL. La licitaţia pentru utilităţi şi corpul cantinei s-au prezentat cinci firme, însă, dintre toate, oferta BMG Bucovina Construct a fost, se pare, cel mai pe placul autorităţii contractante, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Valoarea estimată a contractului de lucrări a fost de 2.150.981 lei fără TVA, preţul de atribuire fiind de 1.551.745,98 lei fără TVA. Cu alte cuvinte, firma constănţeană a făcut bani frumoşi din lucrările obţinute de la municipalitate, numai dacă luăm în considerare cele două contracte prinse la cămin.

Primul contract de lucrări, cel privind reabilitarea şi modernizarea căminului, câştigat de BMG Bucovina pe 08.07.2009, adică în urmă cu aproximativ un an, a adus în contul societăţii 1.526.379,97 lei fără TVA - preţul de atribuire al lucrării - valoarea estimată fiind de 2.068.915,1 lei fără TVA.

Ofertă „avantajoasă", cu suplimentări

chichifoi.jpgInteresant este faptul că şi atunci s-au înghesuit mulţi să renoveze căminul de bătrâni, însă tot oferta BMG Construct a fost mai presus. Şi mai interesant este faptul că, deşi criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, contractul iniţial a necesitat nu unul, ci două acte adiţionale. Astfel, primul act adiţional a fost semnat de municipalitatea constănţeană şi BMG Bucovina pe 14.10.2009, pentru „lucrări de reparaţii generale" şi „lucrări de instalare de echipamente sanitare". Prin acest contract, BMG Bucovina Construct a obţinut o suplimentare a sumei iniţiale cu aproximativ 1,5 miliarde de lei vechi, mai precis cu 157.190,82 lei fără TVA. Dar aceasta nu a fost şi ultima suplimentare primită de firmă. Pe 24.11.2009, societatea a obţinut alţi bani de la municipiul Constanţa. Este vorba despre suma de 129.398,30 lei fără TVA, primiţi pentru „uşi, lucrări de instalaţii electrice şi lucrări de reparaţii generale şi de renovare".

Oancea şi Chichifoi au în comun scafandreria şi afacerile cu CJC şi Primăria

De precizat că firma este una dintre cele agreate de către administraţia locală şi judeţeană. Patronul societăţii, care are ca obiect de activitate lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale, este Gheorghe Chichifoi, alături de care mai sunt asociaţi în firmă Rachila Chichifoi, Leonora Borza, Iulian Tacea, Angela Chichifoi şi Veronica Şoldea. Societatea îşi are sediul în fosta clădire a IPMC (Întreprinderea de Prefabricate şi Materiale de Construcţii). În 2006, BMG Bucovina Construct a sponsorizat, în parteneriat cu Brick şi RAEDPP (Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat), reamenajarea sălii de tenis de masă a Liceului cu Program Sportiv. Pentru cei care nu ştiu, magazinul Brick, al cărui nume este legat de primarul Radu Mazăre, este administrat de SC Five Holding SA. Administratorul unic al Five Holding, Gheorghe Oancea, este fost scafandru profesionist. Scafandreria este, se pare, punctul comun al lui Oancea şi al patronului BMG Bucovina Construct, Gheorghe Chichifoi. Acesta din urmă, fost scafandru de mare adâncime pe nava Grigore Antipa, a înfiinţat, alături de Mircea Rotaru, Marinel Pavel, Dumitru Andrei, Viorel Vaihel, Lucian Bortan, Fani Căpăţână şi Constantin Fântână, societatea comercială cu profil de intervenţii subacvatice Tethys SRL, aflată în lichidare. Oancea şi Chichifoi sunt vechi cunoştinţe. De precizat că, în 2003, Five Holding era alcătuită din cinci societăţi, printre care (ce coincidenţă de nume!) şi Tethys Service. Precizăm că şi firmele camaradului Oancea au în palmares contracte de lucrări importante cu Primăria municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean. Menţionăm că Gheorghe Oancea este un apropiat atât al primarului Radu Mazăre, cât şi al lui Nicuşor Constantinescu, soţia acestuia din urmă fiind angajata lui, potrivit declaraţiei de avere pe 2009 a şefului CJC. Adăugăm că BMG Bucovina Construct a câştigat, de la SRL-ul Consiliului Judeţean (SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL), în pragul alegerilor din 2008, patru contracte de reabilitare a unor cămine culturale, totalizând peste 20 de miliarde de lei vechi. Aşadar, foştii scafandri au descoperit reţeta succesului în afaceri prin contractele pe bani publici obţinute de la Primărie şi CJC.

Chichifoi: „Am câştigat conform legilor româneşti"

Menţionăm că l-am contactat telefonic şi pe Gheorghe Chichifoi pentru a-i solicita un punct de vedere despre noul contract obţinut de la Primăria condusă de Radu Mazăre. Întrebat cum se face că a câştigat un nou contract valoros de la municipalitatea constănţeană, Chichifoi a răspuns puţin iritat de tema discuţiei: „Conform legilor româneşti, aşa l-am câştigat. Ce întrebare e asta? Am participat la licitaţie şi am câştigat". De precizat că am încercat, în repetate rânduri, până la închiderea ediţiei, să obţinem un punct de vedere şi de la Primăria Constanţa în legătură cu faptul că lucrările de investiţii la căminul pentru persoane vârstnice, finanţate din fonduri europene, au fost fragmentate până acum în două etape: o lucrare de reabilitare şi modernizare a căminului şi alta pentru utilităţi şi corpul cantinei. Am trimis chiar şi o adresă în scris, însă nu am primit încă un răspuns. Adăugăm că şefa Biroului de Achiziţii al Primăriei Constanţa, Ghiulnihal Mutalâp, nu a fost de găsit, iar directorul Direcţiei Programe şi Dezvoltare, Ani Merlă, ne-a expediat rapid pe motiv că se află în concediu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Rechinul

11 Aug, 2010 09:54

Si pe masinile "personale" (sunt pe firma de fapt) tot BMG au.Se trece la diverse acest fapt.

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.